Hevonenko eettistä lihaa? Ei ainakaan romanialainen hevonen.

Viimeaikaisessa hevosenlihaskandaalissa on meiltä monelta mennyt puurot & vellit hienoisesti sekaisin. Kun puhutaan hevosenlihan syömisestä, monella meistä on mielessä se naapuritilan Erkin ruuna, joka kesäisin laidunsi hyvinvoivan näköisenä keskellä kukkaniittyä. Kaikki suurin piirtein tietävät, miten se on elämänsä elänyt. Finduksen lasagneen päätyneen romanialaisen (työ)hevosen tarina on jotain muuta; huolenpidon sijaan sen elämää ovat värittäneet aliravitsemus, nestehukka ja väkivaltainen kohtelu. Laiduntamisesta se ei ole edes osannut unelmoida. Sen viimeisestä matkasta voi lukea Elina Lappalaisen artikkelin linkeistä.

Kuva: koirienystavat.com
Kuva: koirienystavat.com

Eläinten hyvinvoinnissa on eri EU-maissa todella suuret erot. Oman suomalaispitäjän piireistä saattaa olla hankala laittaa lihaskandaalia oikeaan mittakaavaan. Täällä rikkoontuneen ravurin teurastamien on eläinsuojeluteko, ja sen matkan jatkuminen ravinnoksi on luonnollista. Siinä mielessä ymmärrän eettisyyden esiintuomisen, enkä suomalaisen hevosenlihan tuottamiseen halua tässä tuon enempää keskittyäkään. Kun puhutaan romanialaisen (työ)hevosenlihan eettisyydestä oleellista Elina Lappalaisen tekstissä on erityisesti teurasmatkoja käsittelevä kohta:

”Esimerkiksi tämä brittiläisen eläinlääkäriryhmän tekemä tutkimus (2011) kävi läpi 64 hevoskuljetusta joissa oli 1519 hevosta matkalla enimmäkseen Romaniasta Italiaan. Kuljetuksista vain 3 täytti EU:n määräykset. Keskimäärin 6 hevosella jokaisessa kuljetuksessa oli vähintään yksi akuutti vamma, kuten katkennut jalka tai avohaava. Tutkimuksen johtopäätos olikin, että hevosten hyvinvoinnin tilanne kuljetuksissa on erittäin huono ja olosuhteet rikkovat EU:n määräyksiä.”

Elina Lappalaisen artikkelin Hevonenko eettistä lihaa? -No harvoinpa -voit lukea tästä linkistä.

Kodittomin Koirien Ystävät ry auttaa myös hevosia ja aaseja Romaniassa. Lue lisää.

Romanian hevoset Facebookissa

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s