Romania ei selviydy yksin matkalla EU-maaksi

Marianne Kiskolan laaja-alaista näkökantaa tarjoava kirjoitus Romanian moniongelmaisuudesta:

ROMANIA – EU-MAA VAI KEHITYSMAA?

Helsingissä järjestettiin 8.9.2013 mielenosoitus Romanian katukoirien joukkotappamista vastaan. Koirien julma kohtelu on yksi esimerkki Romanian tämän hetkisestä tilasta. Mahatma Gandhin sanoin; ”Kansakunnan suuruus ja sen moraalinen edistys voidaan arvioida siinä, miten sen eläimiä kohdellaan”. Romania käyttäytyy kuin kehitysmaa, mutta on tullut valituksi EU-maaksi.

Romanian presidentti Traian Băsescu ajaa ns.eutanasia-lakia kulkukoiraongelman kitkemiseen. Massahysteria sai alkunsa, kun pienen lapsen väitettiin kuolleen 2.9.2013 aggressiiviseksi koulutetun vahtikoiran tappamana. Tapausta käytettiin välittömästi koira-vihan lietsontaan. Niinpä romanialaiset aloittivat sadistisen teurastuksen, joka meillä määritellään eläinrääkkäykseksi. Osa tapetuista koirista ei ole edes ollut kulkukoiria.

Koirien massatappaminen ei ole kestävä saati eettinen tapa ratkaista ongelmaa. Päinvastoin. Romania on viimeisen 20 vuoden ajan säännöllisin väliajoin yrittänyt ratkaista ongelman väkivaltaisilla joukkotuhoamisilla. Kulkukoirien lukumäärä on kuitenkin pysynyt samana. Kun kantaa on harvennettu, koirat lisääntyvät yhä nopeammin ja syntyvät pennut selviytyvät tehokkaamin. Ainoa pitkän aikavälin toimiva ratkaisu kulkukoiraongelmaan on WHO:n suositusten mukainen syntyvyyden säännöstely sterilointiohjelmilla ja kansalaisten sivistäminen. Kestäviä esimerkkejä löytyy: Oradean kaupunki on onnistunut tehokkaalla steriloinnilla ja pormestarin suotuisalla avulla lähes hävittämään kulkukoiraongelman. Miksi siis muu Romania epäonnistuu vuosi toisensa jälkeen? Ehkä siksi, että kulkukoiraongelma on hyvä bisnes?

V.2001-2007 nykyinen presidentti, silloinen Bukarestin pormestari, tapatutti pääkaupungissa 144’000 koiraa, käyttäen lähes 9 milj.€ (62€/koira). Vastaavasti Brasovissa käytettiin lähes 2 milj.€ kahdeksassa vuodessa. Constantassa käytettiin 1,5 milj.€ v.2008-2010 (75€/koira). Koirakanta vain kasvoi. Noilla miljoonilla koirat olisi jo steriloitu. Koiratilanteen parantamiseen tarkoitetut varat valuvat virkamiesten ja heidän liikekumppaniensa taskuihin, kun samaan aikaan sadattuhannet kaduilta pyydystetyt koirat kuolevat päivittäin nälkään, janoon ja sairauksiin kunnallisilla tarhoilla. Nyt rahaa on budjetoitu 6 milj.€ pikaiselle puhdistukselle. Virkamiehille mukavinta on se, että tavalliset kansalaiset tekevät nyt tappotyön heidän puolestaan.

Meidän on syytä tarkastella Romanian tapaa hoitaa ongelmiaan – ja todeta, ettei se selviä niistä yksin. Romaani-ongelmansa se on slummiuttanut sekä ulkoistanut rikollisjärjestöille. Meillä tämä ulkoistus näkyy kerjäläisinä ja varkaina. Se antaa surullisen yleistyksen romanialaisista ja tulee aiheuttamaan vihaa koko kansakuntaa kohtaan, kuten muissa Euroopan maissa on jo tapahtunut. Onko siis Romanian paikka ylipäätään EU-maana vai pitäisikö sitä kohdella kehitysmaana, joka tuetaan jaloilleen?

Romanialle on korvamerkitty noin 40 miljardia euroa EU-tukia v.2014-2020 (lähde: Ulkoasianministeriö). Miten EU-tukien käyttöä valvotaan Romanian kaltaisessa korruptoituneessa maassa? Mitkä olivat ne maan ja väestön kehitysprojektit, joihin Romania sitoutui päästessään EU-maaksi? Osaltani EU-tukia maksavana vaadin läpinäkyvää tukien käyttöä sekä välitöntä WHO:n suositusten käyttöönottoa kulkukoiraongelmassa. Romanialaisten ystävieni vuoksi toivon, että he saavat olla jonain päivänä ylpeitä Romaniasta, sivistyneestä maasta.

– Saa jakaa –

Mainokset