Kielletty ympäristömyrkky karbofuraani koirien kohtalona Romaniassa

Tiine pieni narttu, myrkytetty todennäköisesti karbofuraanilla, tavallisimmin tunnettu nimellä Furadan. Hermostoon vaikuttava ympäristömyrkky on kielletty koko Europassa. Neljännes teelusikallinen karbofuraania riittää tappamaan aikuisen ihmisen. Myrkkysyöttejä kaduille, pihoille, puistoihin ja metsiin levittävät altistavat koirien lisäksi tuskalliselle kuolemalle myös lapset ja luonnonvaraiset eläimet, linnut ja hyönteiset. Maaperän saastuminen on takuuvarmaa.

Kuva
Romania 27.9. Tiine, myrkytetty narttu.

Kuva on julkaistu alkuperäisesti Tierheim Herzsprungin facebook-sivuilla.

Occupy for Animalsin mukaan karbofuraania näyttää olevan Romaniassa valtavat määrät. Tieto ei ole tuntuman varassa, vaan lukuisat koirille tehdyt ruumiinavaukset vahvistavat myrkyn käytön. Myrkkyyn on kuollut myös mm. kissoja ja siilejä.

Uhreista raportoidaan tasaisena, surullisena virtana. Mm. Timisoaran kaupungissa eräs koira, joka oli varattu adoptioon Tanskaan ACT Association Timisoaran kautta, joutui myrkkysyöttien uhriksi ja menehtyi. Dr. Adrian Popa (DSV Timis) vahvisti viime perjantaina, että koiran vastasta löytyi kiellettyä karbofuraania. Artikkeli romaniaksi tässä >.

Vastaavia Furadanilla tehtyjä myrkytystapauksia on raportotitu mm. Chisodassa, Dumbravitassa ja Girossa, ja valtaosa tapetuista koirista on löydetty kuolleina yksityisiltä pihoilta.

Mistä koirien tappajat saavat kiellettyä Furadania? Myrkyn käytöstä voi Romaniassa joutua jopa vankilaan, mutta todellisuudessa myrkyttäjät saavat mellastaa vapaana jäämättä kiinni ja tiukan tilanteen sattuessa ostaa itsensä pois virkavallan kynsistä.

Occupy for Animals valmistelee parhaillaan vetoomuksen, jolla vaaditaan EU:ta tutkimaan karbofuraanin laajan käytön Romaniassa.

130929-1
Myrkytetty koira Tg-jiussa 28.9. Kuva: Pro Animals Romania

Mitä me voimme tehdä?
– Herättää Suomen maa- ja metsätalousministeriön mielenkiinnon: mml.fi & ministeriön avainhenkilöt
– Allekirjoittaa Occupy for Animalsin vetoomus Please take action regarding Romania, a European country challenging Europe >

Mainokset