Mistä tunnistaa vastuullisen rescueyhdistyksen?

Koska Eviran ylitarkastajalla (ks. lisää tästä >) ovat taas menneet sekaisin rescueyhdistysten tuomat adoptiokoirat ja pentutehtailta salakuljetetut koirat, on hyvä käydä läpi muutamia asioita liittyen vastuullisten rescueyhdistysten toimintaan. On myös harmillista, että alkuperäisessä Keskisuomalaisen artikkelissa levitetään disinformaatiota mm. Romanian rabiestilanteesta, sillä esim. OIE:n tautikantojen mukaan tänä vuonna raivotautia on koirissa ollut Euroopassa vain Espanjassa ja Slovakiassa.

1210-aurelian-delia
Dr. Aurelian ja Red Panda Romania -eläinsuojelujärjestön Delia Almavet-klinikalla

Evira itse asettaa standardit ja määräykset maahantuonnille, mutta parjaa jatkuvasti ulkomailta tuotuja koiria erottelematta, mitkä ovat Eviran vaatimuksia pilkuntarkasti noudattavien rescueyhdistysten ja mitkä laittomasti maahan salakuljetettujen pentutehtailijoiden tuomia koiria.

Rescueyhdistys Kulkurit ry:n kautta Suomeen saapuvat koirat saavat rabies-, parvo-, penikkatauti-, tarttuva maksatulehdus-, kennelyskä- ja leptospiroosirokotteet tehostettuina. Lisäksi eläimet ulko- ja sisäloishäädetään kahdesti. Koirilla on mikrosiru ja EU-lemmikkieläinpassi, johon on merkitty kaikki tehdyt toimenpiteet eläinlääkärin leimoineen. Koirat testataan babesian, leishmanian, giardian, sydänmadon ja ruskean koirapunkin varalta. Jokainen saapuva eläin kirjatataan Eviran TRACES-seurantajärjestelmään.

1303-adina
Bukarestilaisen OneVet-klinikan Dr. Adina Vladut ja Lancel, entinen katukoira, nykyisin onnellinen kotikoira Suomessa

Lisäksi ihmettelen, missä ovat ne kaikki romanialaiset tarttuvat, vaaralliset taudit, vesikauhu mukaan lukien, joista Evira on säännöllisesti tuontikoirien kohdalla varoitellut, kun rescuekoiria on kuitenkin tuotu Suomeen Romaniasta jo vuosia? Kuinka monta ulkomaalaisperäistä sairautta on vuosittain tarttunut suomalaiseen eläimeen tai ihmiseen rescueyhdistyksen tuoman koiran kautta? Jos Evira pitää tuontitoimintaa niin vaarallisena, miksi se silti myöntää järjestöille lemmikkien tuontilupia?

Pitäisikö Eviran puuttua ensisijaisesti akuutteina rehottaviin ongelmiin, kuten pentutehtailuun ja koirien laittomiin maahantuonteihin? Miten paljon Evira saisikaan aikaiseksi, jos se taistelisi niitä vastaan samalla intensiteetillä kuin se kohdistaa rescuetoimintaan?

1306-carmen
Asocitia A Doua Sansa -eläinsuojelujärjestön kantava voima Carmen ja löytöpentu

Hämmästelen myös, miksei ulkomailla näyttely- tai jalostusreissuilla käyviin rotukoiriin, jotka ovat tarttuvien tautien osalta potentiaalinen terveysriski, kohdisteta Eviran taholta lainkaan kritiikkiä tai valvontaa? Entä miksei Evira varoittele ulkomailta Suomeen tuotavista rotukoirien pennuista?

Asialliset rescueyhdistykset tietävät, etteivät eläinten adoptiot ulkomailta ratkaise kulkukoira- tai -kissaongelmaa, joskin ne ovat tärkeä osa kokonaistoimintaa. Adoptiot antavat yksilöille mahdollisuuden parempaan elämään, luovat siteitä ihmisten ja eläinten välille ja kasvattavat tietoisuutta rescuetoiminnasta. Ne tarjoavat vaihtoehdon lemmikkieläimen ottamiselle kestävän kehityksen keinoin, ja kodin antaminen rescuekoiralle on eettinen vaihtoehto rotukoiran hankkimiselle.

1303-onevet
Tutustumista romanialaisen OneVet-hoitolan koiriin maaliskuussa 2013

Mistä tunnistaa vastuullisesti toimivan rescueyhdistyksen?

Käytetäänpä esimerkkinä Rescueyhdistys Kulkurit ry:tä, vapaaehtoisjärjestöä, jossa toimin itsekin aktiivina sekä hallituksen jäsenenä.

Rescueyhdistys Kulkurit ry on rekisteröity yhdistys, joka noudattaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sisämarkkinakaupan ohjeita ja on rekisteröitynyt eläinten maahantuojien Traces-järjestelmään (rekisteröintinumero 521/0521/2013).

Esiinnymme yhdistyksessä omilla nimillämme ja kasvoillamme, sekä tiedotamme avoimesti toiminnastamme niin internet- kuin facebook-sivuillamme, joilta löytyy myös mm. kuukausittainen raportti lahjoitusvaroista ja niiden käytöstä. Kirjanpitomme on pyydettäessä nähtävissä jäsenille ja sääntöihimme kuuluu auktorisoidun tilintarkastajan (KHT) tekemä tilintarkastus vuosittain.

1307-kulkurit
Kulkureiden aktiiveja esittelemässä yhdistyksen toimintaa Vantaan Petikon Mustissa & Mirrissä heinäkuussa 2013

Olemme valinneet yhteistyökumppanimme omien kokemuksiemme perusteella. Yhteistyökumppaneissamme tärkein lähtökohtamme on luotettavuus ja vastuullisuus. Emme keräile eläimiä mistä ja keneltä tahansa tai auta tahoja, joiden arvojen tiedämme poikkeavan oleellisesti omistamme. Tiedostamme epäkohdat eläinsuojelussa ja pyrimme vaikuttamaan yhteistyökumppaneidemme asenteisiin usein huomattavatkin kulttuurierot huomioonottaen.

1303-onevet3
Kulkureiden puheenjohtaja Salla (vas.) keskustelemassa OneVet-klinikan hoitolan eläinlääkäri Dr. Adina Vladutin (kesk.) ja hoitaja Alexandra Dobren kanssa.

Miten yksityiset tuonnit?

Rescueyhdistys Kulkurit ei suosittele yksityisiä tuonteja, koska tuonnissa pitää huomioida paljon yksityiskohtia ja siihen liittyy paljon riskejä, jos asiasta ei ole kokemusta. Eläimen valikoiminen pelkästään kuvan ja tuntemattoman ihmisen kuvauksen perusteella on riski myös yhdistykselle, joka on vastuussa eläimen maahantuonnista.

Kun valitset yhdistystä, jonka kautta adoption voisi toteuttaa, kannattaa varmistua että yhdistys on rekisteröity, se noudattaa Eviran ohjeita ja kuuluu Traces-järjestelmään, sillä on asiallinen rahankeräyslupa ja että se tiedottaa avoimesti toiminnastaan ja rahankäytöstään.
Jos eläimen adoptointia ei ole hoitamassa luotettava yhdistys, saattaa asiaan perehtymätön henkilö tulla huijatuksi tai vahingossa tuoda puutteellisesti rokotetun ja tarttuvaa sairautta kantavan eläimen Suomeen tai tukea pentutehtailua, jossa eläimiä käytetään hyväksi pelkästään kaupallisessa tarkoituksessa. Lue lisää täältä >

1210-onevet
Dr. Dragos Vladut esittelemässä klinikan tekniikkaa Kulkureiden Sinille ja Sallalle

Adoptoitavan eläimen terveys

Rescue-koirat eivät ole sen terveempiä tai sairaampia kuin muutkaan koirat. Rescueyhdistys Kulkurit ry ei tee adoptoitavilla eläimillä bisnestä, osta eläimiä ulkomailta tai tue pentutehtailua. Näin ollen meiltä ei myöskään voi ostaa eläimiä. Me kuitenkin autamme kodittomia koiria löytämään koteja, jolloin rescuekoiran uusi koti maksaa eläimestä kulukorvauksen, joka kattaa sen adoptoinnista aiheutuvat terveydenhuolto- ja matkustuskulut.

13-selma
Selma-koiran ensikohtaaminen omistajansa kanssa. Kadulle hylätty Romaniassa hylätty pentu on nyt onnellinen Suomi-koira.

Romanista tuleville koirille kulukorvaus (420 euroa) kattaa seuraavat:

– rabiesrokote
– viitosrokote (parvo, penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, kennelyskä ja leptospiroosi)
– ulkoloishäätö kahdesti
– heisimadotus kahdesti (ekinokokki)
– mikrosiru
– EU-lemmikkieläinpassi
– pääsääntöisesti sterilointi/kastrointi
– lento Bukarest-Helsinki-Vantaa
– testit viittä eri sairautta vastaan: babesia, leishmania, sydänmato, giardia ja ruskea koirapunkki
– turvasirupalvelu

Voit lukea lisää täältä >

1210-kulkurit
Cacao-pentu Romaniassa lokakuussa 2012, tätä nykyä tasapainoinen ja rakastettu perheenjäsen Suomessa

Rescueyhdistys Kulkurit ry:n toimintaan voi tutustua kattavasti yhdistyksen internetsivuilla sekä facebookissa. Yhteyshenkilöt vastaavat mielellään lisäkysymyksiin rescuetoimintaan liittyen.

131004-fifit
Peppi, Nöpö ja Nappi, kaikki romanialaisia löytökoiria
Mainokset