Erään eläinsuojelijan tarina. Eläinten ystävän arkea ankeassa Romaniassa.

Oikea esimerkki elämänsä omistamisesta täydellisesti koirien auttamiselle.

Pari vuotta takaperin Bukarestin lähellä pienessä kylässä asuva Victoria-niminen nainen ruokki asuinkulmiensa koiria. Kun hän sai tarpeekseen läheiseltä kunnalliselta tarhalta öisin kantautuneista ”eutanasian” äänistä ja koirien sydäntä särkevästä ulvonnasta, hän ryhtyi ottamaan kaduilla eläviä koiria pihaansa suojellakseen niitä rankkureilta. Victoria tiesi, ettei tarhalla lopetettu yhtäkään koiraa nukutusruiskeilla.

Ajan saatossa Victoria oli myös nähnyt, miten väkivaltaisesti rankkurit käsittelivät koiria, ja miten he kylvivät alueelle myrkkysyöttejä tappaakseen kaduilla käyskenteleviä eläimiä. Myrkyt oli hankkinut town hall, kaupungin virkamiehet. Syöttejä oli heitetty myös Victorian kotipihaan myrkyttäen muutaman hänen koiristaan.

1310-victoria
Victoria

Pian ihmiset alkoivat hylätä Victoria portilleen koiria ja kissoja, sekä heitellä niitä aitojen yli suoraan hänen pihalleen. Oman kylän asukkaiden lisäksi näin tekivät myös Bukarestin kilvissä olevilla autoilla paikalle varta vasten ajaneet ihmiset. Kaikki tämä tapahtui iltahämärissä tai yöaikaan. Elo-syyskuussa 2012 Victorian luo oli hylätty 10 koiraa ja 32 pentua, osa jätetty pahvilaatikoissa portille, osa heitetty aitojen yli pihaan.

Victorian pieni talo täyttyi nopeasti kodittomista eläimistä. Koiria oli pian 180. Tuon lisäksi Victoria kävi kahdesti viikossa ruokkimassa metsässä olevia koiria, paikassa, johon ihmiset säännöllisesti hylkäsivät koiria. Victorian mukaan nuo metsiin dumpatut koiraparat joutuvat pittbullien raatelemiksi, kun entiset vankilassa istuneet miehet ja heidän poikansa tulevat treenaaman taistelukoiriensa kanssa käyttäen kohteina hylättyjä eläimiä.

Naapurit alkoivat uhkailla Victoriaa ja hänen äitiään, ja kutsuivat alati paikalle poliiseja ja terveystarkastaja kävi paikalla useamman kerran. Viranomaiset olisivat voineet tulla millä hetkellä hyvänsä, ja hakea koirat väkisin kunnalliselle tarhalle, sinne samalle, jossa kidutettujen ja tapettujen eläinten huutoa Victoria joutui joka yö kuulemaan. Siellä niillä ei olisi ollut mitään mahdollisuuksia selviytyä.

Victorian kaltaisia yksittäisiä eläinsuojelijoita on Romaniassa surullisen paljon. Monen kohtalona on eristäytyä naapurustosta, joutua ympäristön vihan kohteeksi ja elää ahdistuneena peläten sekä oman että suojelemiensa eläinten puolesta. Kulkureiden yhteistyökumppani Anda Murgu on tästä yksi esimerkki. Anda on joutunut jättämään työnsä lakimiehenä, ja elää täysin lahjoitusten varassa. Victorian eläke on 560 ronia (130 euroa) ja hänen äitinsä 800 ronia (180 euroa). Tuo kaikki menee koiriin.

131017-doinavella
Victoria ruokkimassa koiria uudella tarhalla

Victoria oli kuitenkin onnekas. Hän sai avukseen pienen, neljästä eläimiä rakastavasta ihmisestä koostuvan ryhmän, joka onnistui keräämään rahaa 3500 neliöisen tontin ostamiseen toisesta Bukarestin lähellä sijaitsevasta kylästä. Maa-alue sijaitsi sen verran sivussa asutuksesta, käytännössä keskellä peltoa, etteivät koirat häiritse enää naapureita. Kesän ajan he ovat rakentaneet tarhaa, mutta paljon on vielä tehtävänä.

Suosittelen katsomaan koskettavan, englanniksi tekstitetyn videohaastattelun Victoriasta tästä >

Lue lisää Victorian Dog Shelteristä facebookissa tästä >

Be kind whenever possible. It is always possible.

Mainokset