Craiovan hiljainen kärsimys ja pieni pilkahdus toivoa

Save the Dogs -organisaatio pelasti tämän luurankokoiran vastikään Craiovan kuolemantarhalta. Huolimatta ympäröivän maailman painostuksesta pormestari Lia Olguta Vasilescu ei ole tehnyt elettäkään koirien hoitamisen eteen. Mihin ovat menneet ne rahat, jotka oli tarkoitettu tämän koiran ruokintaan?

1311-craiova-std
Kuva: Save the Dogs and other animals, 22.11.2013

Viimeisten viikkojen aktiiviset ihmiset ympäri Euroopan ovat kontaktoineet uutterasti julkeaan eläinrääkkäykseen syyllistyvää Vasilescua. Sähköposteja, fakseja ja perinteisiä kirjeitä on lähetetty naiselle tuhansittain. Viestinnän keinoista savumerkit lienevät ainoa, joiden tehoa vastaanottajan tajuntaan menemiseksi emme ole kokeilleet.

Miten Vasilescu vastaa kritiikkiin? Ei mitenkään, mutta on tehnyt tällaisen kampanjan, jossa hän suurissa tienvarsitauluissa markkinoi tappotarhaa – ja tottakai itseään.

1311-lvasil
Kuva: Dana Patrascu 19.11.2013

Vasilescu on ylpeä julkisesta tarhastaan, siitä, jolla eläimet riutuvat hiljaa kuoliaiksi, ja käskee ihmisiä soittamaan rankkureiden numeroon. Kaksinaamainen julkeus oksettaa. Ja hei, tämä tapahtuu EU-valtiossa!

Vasilescun välinpitämättömyys lähentelee sadistisuutta eikä tarvitse edes olla pätevöitynyt psykologi arvioidakseen naisen kyseenalaista mielentilaa. Nopea vilkaisu Vasilescun facebook-profiiliin osoitaa, että hän on toden totta ottanut foorumin kirjaimellisesti; koko profiili on pelkkää naamakuvilla paistattelua. Myös Craiovan kaupunki fokusoi facessa pormestariinsa. Yhteisösivun kansikuvassa komeilee isolla pormestarin oma nimi! Kuvauksen mukaan Primaria Municipiului Craiova on yhteisösivu aiheesta Lia Olguta Vasilescu. Sivun sisältö on sitä itseään eli huultenrajauksistaan mallikkaasti huolehtivan pormestarin suitsutusta.

131123-craiova1

Miten paljon koirat kiinnostavat tätä vallanhaluista ja kolkkoudestaan kuuluisaa naista? Rahamielessä kyllä. Muutoin ei mitenkään. Kaikki tuhannet vetoomukset Breastan koirien rääkkäyksen lopettamiseksi ja olosuhteiden parantamiseksi hän ignooraa täysin. Kalmanhajuiselta tappotarhalta kuuluu päivittäin samaa lohdutonta sanomaa: koirilla on nälkä ja ahtaisiin häkkeihin varastoidut eläimet riutuvat omissa jätöksissään. Edelleenkään sairaat koirat eivät saa kipeästi tarvitsemaansa apua.

Eläinten ystävät saavat pelastettua tiukasti rajoitetusti auki olevalta keskitysleiriltä yksittäisiä, luukasoiksi kuihtuneita, kipuilevua koiria. Osaan noista surusieluista saadaan puhallettua henkeä, osa päästää viimeisen henkäyksensä päästyään ulos.

Tilanne on kestämätön. Normaali eurooppalainen kaupunkilaisjärki ei yksinkertaisesti ymmärrä, miten Vasilescu pystyy jatkamaan koirien kiduttamista ja vieläpä niin, että kukaan ei siihen puutu. Vasilescun edessä kaikki tuntuvat olevan polvillaan.

Ja miksi kukaan ei puutu: esimerkkinä Ford – joka siis on ollut vetoomustemme jakelulistalla sen valmistessa Craiovassa S-Max -mallistoaan – yhteiskuntavastuullisista asioista vastaava CEO ei katso asian koskettavan heitä. Tuumitaanpa hetki: sanat animal cruelty ja dirty money tuskin ovat ilmaisuja, joihin Ford haluaa itsensä liitettävän. Mutta hupsista vaan, pistämällä pään pensaaseen Ford vesittää markkinointiosastonsa uutterat, rahakkaat ponnistelut ja varmistaa sujuvasti, että S-max on kirosana sen eniten havittelemilla kohdemarkkinoilla. Sosiaalisen median mahti on arvaamaton.

United States, Romania, and Ford Motor Co flags are displayed in front of Ford headquarters in Craiova
Kuva: http://www.autoevolution.com

Tuotannon keskittäminen kustannussyistä halpaan Craiovaan saattaakin yllättäen kääntyä yhtiölle kalliiksi investoinniksi. Ahdinkoa ei paranna sekään, että Euroopan markkinat ovat lähikuukausina olleet kovin koleat, mistä johtuen Fordin Craiovan tehtaalla on ollut tuotantoseisokkeja.

Huonossa lykyssä Ford saa selkäänsä vain siksi, ettei sen yhteiskuntavastuullinen dirikka tiimeineen tehnyt sitä, mistä heille maksetaan palkkaa.

Entäpä sitten Kuopio, Craiovan kotoinen ystävyyskaupunki? Täällä pohjolassahan ihmiset ovat tunneälyltään ja sivistystasoltaan toista luokkaa kuin entisen rautaesiripun varjossa kasvaneet kansat, eikö vaan? Ymmärretään, että eläin on tunteva olento, eikä sen kärsimys missään olosuhteissa OK. Kuopion kunnanjohdolle on varmasti helppo perustella, miksi eläinrääkkäystilannetta kaverikaupungissa ei voi hyväksyä vaan Vasilesculle pitäisi pikimmiten lähettää tuomitseva kirjelmä. Mutta kappas, johto pesee kätensä tässä epämiellyttävässä asiassa.

1311-craiova-kuopio1

Stategisesti älykäs kaupunginjohto olisi oitis laatinut huolestuneen kirjelmän (siinähän ei olisi ollut mitään hävittävää) ja järjestänyt Craiovaan ekskursion vaikka ryhmälle maatalousoppilaitoksen opiskelijoita. Homma hyppysiin siis. Vaan ei. Onpahan meillä nyt boikotoitavien ostosten listalla Fordin lisäksi myös kalakukko ja muu syrjäisen savolaispitäjän tarjooma. Desmond Tutun viisautta lainaten: If you are neutral in situations of injustice, you have chosen the side of the oppressor.

Missä siis toivo kuolemaa kohti väistämättä kulkeville koirille?

Pienen pilkahduksen toivoa tuo Craiovan tuomioistuimen päätös 22.11.2013, jonka mukaan vapaaehtoisjärjestöillä on pääsy tarhalle ruokkimaan ja hoitamaan koiria 25.11.2013 alkaen. Tuo kaikkihan olisi tietenkin pitänyt hoitua kaupungin varoista, mutta kuten tiedämme, ne rahat ovat päätyneet ja päätyvät vastakin Vasilescun verkoston taskuihin. Rinnakkaistalous elää ja voi hyvin. Onneksi koirat eivät mieti, mistä niille tuleva ruoka on peräisin, ja ainakin hetken verran Breastan keskitysleirin asukkaat voivat luottaa saavansa murua rinnan alle. Lisätietoa täällä >

131120-crv1
Craiovan kunnallinen Breastan tarha 20.11.2013. Kuva: Nanu Madalina
Mainokset