OCCRP palkitsi Romanian parlamentin korruption ja rikollisuuden edistämisestä

Järjestäytyneestä rikollisuudesta ja korruptiosta raportoiva Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)* antaa vuosittain tunnustusta niille, jotka työskentelevät väsymättä rikollisuuden ja korruption edistämiseksi. Vuonna 2013 OCCRP on antanut tämän kyseenalaisen kunnian Romanian parlamentille.

Romanian_Parliament
Romanian edustajainhuone (kuva: Parliament of Romania)

Tänä vuonna Romanian parlamentti on voittanut OCCRP:n vuosittaisen palkinnon pyrkimyksistään tehdä rikoksista hyväksyttävää laillisia kanavia käyttäen. Aiemmin joulukuussa Romanian parlamentti hyväksyi muutokset rikoslakiin, joka antaisi parlamentin jäsenille ja muille hallituksen virkamiehille immuniteetin kaikkia korruptiosyytöksiä vastaan. Ehdotus on kaikessa julkeudessaan ennenkuulumattoman hävytön.

Muutoksista äänestettiin ilman keskustelua, ja niiden mukaan Romanian presidentti, senaattorit, lakimiehet ja parlamentin alahuoneen jäsenet eivät enää ole tavallisia virkamiehiä. Sen vuoksi heitä ei enää voitaisi asettaa syytteeseen lahjonnasta, virka-aseman väärinkäytöstä, eturistiriidoista ja muista korruptioon liittyvistä epäilyistä.  Hallituksen jo tuomitut ministerit ja virkamiehet voisivat vapautua vastuusta.

”Romanian parlamentti on nostanut korruption uudelle tasolle Euroopassa tekemällä siitä laillista. Miksi nyt? Luultavasti siksi, että he tietävät, mitä he ovat tehneet, ja se ei ole hyvä”, sanoi OCCRP:n päätoimittaja Drew Sullivan.

Ehdotetut lainmuutokset ovat räikeässä ristiriidassa kansainvälisten sopimusten kanssa, jotka Romania on ratifioinut (Council of Europe’s 2002 Criminal Law Convention on Corruption and the 2004 United Nations’ Convention on Corruption).

Lakimuutos vaatii vielä presidentti Traian Basescun hyväksynnän.

Se, mikä on erityisen mielenkiintoista on, että tällä hetkellä 28 Romanian parlamentin jäsentä on tuomittu tai on syytettynä korruptiosta. Yli 100 romanialaista kaupunginjohtajaa vastaan on meneillään oikeudenkäynti julkisten varojen väärinkäytöstä.

Report in English >

*OCCRP is an award winning consortium of 19 commercial and non-profit investigative centers and hundreds of journalists spanning from Europe to Central Asia.  Founded in 2006, its centers work together on cross-border investigative reporting projects spanning the world.  OCCRP is probably the world’s largest investigative reporting organization by active reporters and stories produced. OCCRP, a non-profit, has innovative programs in Europe, Eurasia, North Africa and Latin America working in investigative reporting, crime and corruption issues and new technology.  It is funded by the Open Society Foundations, the United States Agency for International Development, the National Endowment for Democracy and other donors.

Mainokset