Tappotuomio: katukoirat uhka mäkihyppääjille Putinin olympialaisissa

Yhtymäkohdat romanialaisen ja venäläisen typeryyden välillä ovat ilmeiset ja kiistattomat. Kummassakin maassa älyn lahjat, etenkin viranomaistasolla, tuntuvat olevan heikosti edustettuina. Molempia yhdistää myös syvältä yhteiskunnan rakenteista kumpuava harmaa talous.

Talviolympialaiset järjestävä Sotši aikoo tappaa kaupungin kodittomat koirat kisojen tieltä ja on palkannut tehtävää varten ulkopuolisen yrityksen. Yrityksen omistaja Alexei Sorokin kertoo ABC Newsin haastattelussa, että koirat voivat aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi juoksemalla mäkihyppääjiä päin. Sorokin mukaan kulkukoirat ovat ”biologista roskaa”. Artikkelin voit lukea tästä >

AP_stray_dogs_sr_140131_16x9_992
Katukoiraemo pentuineen moottoriteiden välisellä kaistaleella lähellä Sotšia 28.11.2013. Kuva: Alexander Zemlianichenko/AP Photo.

En ole koskaan nähnyt koiraa mäkimontussa tai lähelläkään sitä. En myöskään usko, että koira tunnistaisi ominaishajusta kadulla kävelevän mäkihyppääjän ja olisi urheilulajin edustajille hengenvaarallinen uhka.

Sorokinin kommentin tekee mielenkiintoiseksi myös se, että Sotšin kaupungissa ei ole urheilutapahtumia. Jäähallit ja olympiakylä on rakennettu Imeretin laaksoon 50 km:n päähän Sotšista. Siitä 45 km:n päähän ylös vuorille Krasnaja Poljanaan on rakennettu hiihtoladut, hyppyrimäet ja kelkkaradat.*

1402-sotsi1
Ylen Ulkolinja TV1, 9.1.2014

Yle Uutiset kertoi 17.1.2014 presidentti Putinin ilmoittaneet, että homot ovat tervetulleita Sotshin talviolympialaisiin, mutta heidän pitää ”jättää lapset rauhaan”. Näihin poskettomuuksiin viitaten joku näppärä oli kommentoinut aiheesta Animalian facebook-sivuilla: ”Aikamoiset kisat tulossa! Koirat jahtaa mäkihyppääjiä ja homoseksuaalit lapsia.”

Olympiaurheilun ystävänä harmittelen, että kisojen jalo aate on enää kaunis ajatus. En viitsi tarttua tässä kohtaa kysymykseen miksi kisat ylipäätään annettiin Sotšiin ja Venäjälle. Sen sijaan on aiheellista moittia olympialaisten generoimia irvokkuuksia, mm. miekkavalaiden tuomista kisavieraiden huvitukseksi ja koirien systemaattisia massatappamisia, sekä kisoja kokonaisuutena: Venäjän valtio on ottanut hallintaansa kaiken, mitä Sotšin alueella on. Asukkaita häädetty kodeistaan. Kaupungista tullut betoniloukko. Alueen jätehuolto on jo nyt räjähtänyt käsiin.

Koko maailman urheilujuhla on katastrofi lukemattomille ihmisille, eläimille ja luonnolle. Se ei ole olympia-aatteen mukaista missään mielessä ja on vaikea uskoa yhdenkään urheilijan olevan tähän setupiin tyytyväinen. Niin moni asia näissä jo lähtöjään surullisissa olympialaisissa on nurinniskoin, etteivät uhraukset, suru ja kärsimys voi kääntyä hyväksi PR:ksi.

12 miljardin dollarin kivulias prosessi on ensijaisesti politiikkaa ja bisnestä sekä rinnakkaistaloutta ja korkean tason korruptiota. Venäläistä oppositiopoliitikko Boris Nemtsovia lainaten, Putin rakentaa muistomerkkiä itselleen.

Voit halutessasi allekirjoittaa Putinille osoitetun vetoomuksen 2000 dogs and cats’ll be killed for the Olympic Games (Sochi 2014) Please help to stop this täällä >

*Yle Ulkolinja: Putinin olympialaiset. Esitetty: To 9.1.2014 klo 22.00 Yle TV1

Mainokset