EU-parlamentin valtuuskunnan tiedote Romanian kodittomien koirien tilanteesta 12.2.2014

MEP, komission sisäisen eläinsuojeluryhmittymän jäsen Andrea Zanoni ja MEP, komission maatalousvaliokunnan varapuheenjohtaja Janusz Wojciechowski kertoivat lehdistötilaisuudessa 12.2.2014 vierailuistaan Romaniaan ja koirien huonosta kohtelusta maassa

Kun EU-parlamentin valtuuskunta, Zanoni ja Wojciechowski mukaan lukien, vieraili joulukuussa 2013 Romaniassa, eri virkamiestahot, mm. Bukarestin pormestari ja eläinlääkintä- ja terveysviranomaisten edustajat vakuuttivat, että koirapopulaatioiden hallintalaki keskittyy ensisijaisesti adoptioihin, ei eutanasiaan. Lisäksi romanialaiset väittivät, että kansalaisilla on täysin avoin pääsy kunnallisille tarhoille, jotka ovat asiallisia ja hyvin hoidettuja.

Kuitenkin, kun valtuuskunta palasi Romaniaan tammikuun 2014 lopussa, pöyristyneinä he havaitsivat tilanteen aivan muuksi. Se mitä he näkivät paikan päällä mm. kunnallisilla tarhoilla, järkytti heitä kovasti. Lisäksi edustajille avautui selkeä näkymä siihen, miten romanialaiset liikemiehet tekevät rahaa tappamalla koiria; korruptioverkostot haluavat pitää kulkukoirien määrän mahdollisimman korkeana, jotta bisnes rullaisi.

Tämän seurauksena Brysselissä 12.2.2014 pidetyn kokouksen jälkeen Romaniassa vierailleet valtuuskunnan edustajat Wojciechowski ja Zanoni järjestivät lehdistötilaisuuden. He kertoivat päätelmiä ja esittivät suunnitelmia, suosituksia mahdollisista toimenpiteistä ratkaisuksi Romanian koiratilanteeseen. Lehdistötilaisuudessa kiinnitettiin huomiota kulkukoirien tilanteeseen Romaniassa liittyen maassa syksyllä 2013 hyväksyttyyn koirien eutanasialakiin.

_1074480_orig
Kuva: © ECR Group

”En kiellä, etteikö Romaniassa olisi tarpeen vähentää kodittomia koiria, mutta Romanian viranomaiset ovat päättäneet valita siihen epäinhimillisen ja myös tehottoman tavan,” sanoi Janusz Wojciechowski. ”Koirien kiinniottaminen, tarhaaminen ja tappaminen maksaa 100-200 euroa per koira. On monta kertaa halvempaa ja tehokkaampaa kohdentaa rahaa kodittomien eläinten sterilointeihin kuin niiden tappamiseen.”

”Olemme seuranneet Romanian kulkukoiralain kehitystä alusta lähtien. Romania voi ja sen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota eläinten hyvinvointiin liittyviin kysymyksiin. Paikallisten viranomaisten tulisi valvoa tarkemmin kunnallisia koiratarhoja, joiden toiminnan pitäisi olla läpinäkyvämpää ja yhteistyökykyisempää eläinsuojelujärjestöjen suuntaan,” jatkoi Andrea Zanoni.

Kirje pääministeri Pontalle

Janusz Wojciechowski on myös kirjoittanut Romanian pääministeri Victor Pontalle kirjeen kehottaen maata tarkastelemaan uudelleen koirien kohtelua ja vähentämään niiden määrää inhimillisin keinoin mm. järjestelmällisten sterilointien ja adoptioiden avulla. Wojciechowski alleviivaa, että tappamisen pitäisi olla viimeinen ja äärimmäinen keino, joka tulisi toteuttaa humaanisti. Lisäksi Wojciechowski pyytää Romaniaa varmistamaan, että tarhoilla olevien koirien käsittelyyn ja oloihin kiinnitettäisiin paremmin huomiota.

Wojciechowski muistutti Pontaa tunnetusta Mahatma Gandhin lauselmasta, jonka mukaan kansakunnan suuruutta ja sen moraalista kehitystä voidaan arvioida sen perusteella, miten se kohtelee eläimiään. Wojciechowski painottaa, että Euroopan Unionissa pyritään sivistyneeseen ja eettiseen lähestymistapaan eläinten kohtelussa.

”Pyrimme näyttämään hyvää esimerkkiä muille maille unionin ulkopuolella. Valitettavasti minun on sanottava, että Romania on tällä hetkellä menossa väärään suuntaan ja näyttää päinvastaista esimerkkiä – esimerkkiä eläinten huonosta kohtelusta,” Wojciechowski harmittelee. Hän jatkaa: ”Olen tästä vilpittömästi pahoillani, sillä kunnioitan on suuresti Romanian kansakuntaa ja monien romanialaisten herkkyyttä ja hyvää tahtoa.”

Kirjeen lopussa Wojciechowski vetoaa pääministeriin: ”Pyydän, että otat kirjeeni paitsi huolenilmauksena kodittomia eläimiä kohtaan, mutta myös ilmauksena välittämiseeni Romaniaa ja romanialaisia kohtaan, joihin liitettävää mielikuvaa kodittomien koirien epäinhimillinen kohtelu vakavasti vahingoittaa Euroopassa ja maailmalla.”

Lehdistötiedotteen ja videon lehdistötilaisuudesta löydät täältä >

BBC:n lyhyt yhteenveto aiheesta täällä >

On selvää, että komission tulee vaatia Romaniaa ryhtymään kiireellisesti soveltamaan kansainvälisesti hyväksyttyjä toimenpiteitä koirakannan hallinnassa. Sinä voit osaltasi vaikuttaa tähän allekirjoittamalla alla olevan adressin ja jakamalla sitä eteenpäin mahdollisimman laajalle. Adressiin pääset tästä >

Mainokset