Pää hiekkaan ja ongelmia pakoon? Kuopio, nyt ryhtiä! Pallo on teillä.

Sinnikkään asianajajan ansiosta Craiovan julkinen tarha on suostunut luovuttamaan rescueihmisille niin paljon koiria kuin he haluavat. Brittiläinen Bagdat Ozarslan yhdessä erään saksalaisen järjestön kanssa organisoi varainkeruuta, väliaikaisten tarhojen/suojien löytämistä sekä adoptioita Craiovasta pelastettaville koirille. Hän myös lähtee ensi viikolla itse Romaniaan hakemaan koiria pois kuolemantarhalta yhdessä paikallisten eläinsuojelijoiden kanssa. Yli 300 koiraa on tappouhan alla. Toivottavasti rescueihmiset ehtivät tarhalle ajoissa.

Sillä aikaa craiovalaiset eläinsuojelijat tekevät kellon ympäri töitä kerätäkseen todisteita tarhalla tapahtuvista laittomuuksista. Eilen he seurasivat autoa, joka vei tarhalta tapettuja koiria poltettaviksi. Heidän arvionsa mukaan edellisyön aikana koiria oli tapettu 40-50. Koska krematorio sijaitsee yksityisalueella, eläinsuojelijat eivät päässeet sinne, mutta he kutsuivat paikalle poliisin, joka oli ottanut valokuvia ja tarkastanut papereita. Poliisi on luvannut kertoa mitä  seuraavaksi tapahtuu, mutta toistaiseksi muuta tietoa ei ole. Todennäköisesti Romanian tyyliin kuuluvasti ”kaikki on kunnossa”.

140214-dp
Kuva: Dana Patrascu

Entäpä mitä tapahtuu Suomessa? Ihmiset ovat raivoissaan Craiovan tilanteesta ja sen pitkittymisestä. Erityisen vihaisia tunnutaan olevan Kuopion kaupunginjohtoa kohtaan. Ihmiset, jotka ovat jo aiemmin olleet yhteydessä asiasta kalakukkopitäjään, kertovat kaupungin johdon edustajan sanoneen viime vuoden lopulla, että tässä vaiheessa Kuopio ei lähde irtisanomaan sopimustaan, mutta se hyödyntäää saamiaan tietoja Craiovan tilanteesta arvioidessaan ystävyyssuhteitaan jatkossa.

Kuopion edustaja oli myös vastannut eräälle huolestuneelle seuraavasti: ”Lähettämästänne sähköpostista tuli esiin, että Craiovan Breastan koiria auttaa tällä hetkellä Speranta pentru Animale –organisaatio. Toivomme, että tämä vapaaehtoisuuteen perustuva järjestölle voisi työllään lievittää koirien kärsimystä alueella.”

Olin tukehtua paahtoleipään nähdessäni tuon kommentin. Että mitä?!

Craiovassa Breastan tappotarhalla on 500-800 koiraa. Se on muutaman eläinsuojelijan vapaaehtoisjärjestölle kestämätön kokonaisuus! Speranta Pentru Animale -järjestön ihmiset ovat tavallisia opiskelijoita ja työssäkäyviä romanialaisia –  vain kourallinen taistelemassa koirien julman kohtelun lopettamiseksi mahdottomissa olosuhteissa, joissa kukoistaa byrokratia, välinpitämättömyys ja paikalliskorruptio.

140215-esdaw
Pää hiekkaan. Kuva: Esdaw – European Society of Dog and Animal Welfare

He keräävät itse rahaa ruokkiakseen Breastan tarhan koiria. Itse. Rahat, jotka kaupunki on osoittanut koirien hoitoon ja ruokintaan, menevät kohteeseen, jonka tietää vain korruption tahrima tarhanjohtaja. Tästä on lukematon määrä todisteita jo edellisen tappotarhan ajalta. Sperantan ihmiset pääsevät tarhalle vain rajoitetusti ja saavat hoitaa vain ulkokenneleiden koiria. Sisätiloihin heiltä on pääsy kielletty.

Kaukaa Kuopiosta on hyvä pestä kädet vastuusta ja pistää pää hiekkaan & sälyttää kaikki pikkiriikkisen pelastusjärjestön harteille. Tiedoksi kuopiolaisille, että kyseessä ei ole mikään Punainen Risti.

Kuopion kaupungilla on vähintään moraalinen vastuu ja velvollisuus ottaa asiaan kantaa.

Toivon todella, että Kuopio suhtautuu vakavasti ihmisten yhteydenottoihin, paneutuu Craiovan eläinrääkkäystilanteeseen ja seuraa italialaiskaupunkien esimerkkiä sanomalla irti ystävyyssopimuksensa, mikäli tappaminen ja lakien rikkominen Craiovassa yhä jatkuu. Kehotan Kuopion kaupunginjohtoa ottamaan ensi tilassa yhteyttä pormestari Lia Olguta Vasilescuun. Tiedän, että tehtävä on epämiellyttävä ja vähintäänkin kiusallinen, mutta se on ainoa oikea vaihtoehto. Kuopio voi oikeasti vaikuttaa Craiovan eläinten järkyttävän kohtelun lopettamiseen. Asia ratkeaa vain kansainvälisellä painostuksella. Kamalinta tässä kokonaisuudessa on, että koirien tappaminen ei ratkaise kaupungin kodittomien koirien ongelmaa. Päinvastoin. Kulkukoiran kuolema on politiikkaa ja bisnestä.

Faktaan aiheen ympärillä voi tutustua mm. seuraavissa linkeissä:

Tämä artikkeli kertoo kaiken olennaisen: Sleepless in Craiova >

Huffington Post -lehden artikkeli Canine Cruelty In Craiova 6.2.2014 >

Kirje EU-komissiolle 23.1.2014, jossa osoitetaan komission oikeus ja velvollisuus puuttua Romanian koiratilanteeseen >

1796479_632558640113150_561
Tämä onnekas on jo päässyt pois Breastan tappotarhalta. Sitä odottaa oma koti Belgiassa.


Yleisesti Romanian kodittomien koirien tilanteesta:

EU-parlamentin valtuuskunnan tiedote Romanian kodittomien koirien tilanteesta 12.2.2014 >

Lehdistötiedote 29.1.2014: Eurooppalaisen järjestöt kirjelmöivät Romanian koirien puolesta >

Iltalehti 29.1.2014: Kannanotto vaatii EU:ta puuttumaan: Romanian toiminta uhka tautitilanteelle >

Sirpa Pietikäisen kysymyspatteri EU-komissiolle 11/2013 >

Eduskunnan eläinsuojeluryhmän kannanotto 10/2013 >

European Communications Team: The fact is >

Mainokset