Spay & Neuter! Myös Suomessa.

Tuttavaperheeni ei aikanaan halunnut kastroida kahta russeliurostaan. ”Niiltä menee miehisyys”. Samasta syystä moni romanialainen ei leikkaa urostaan. ”Se ei vartioi muuten”. Romanialaiselle on ihan sama, käykä hänen koiransa riiaamassa naapuruston koiria – tulevat pennuthan jäävät nartunomistajien ongelmaksi, ja jokainen tuon maan asukas tietää, miten niistä päästään eroon. Suomalainen perhe puolestaan juoksee sydän syrjällään kylillä etsien russelipoikiaan, jotka ovat tyttökoirien hajujen huumassa karanneet aidan vihreämmälle puolelle. Tiineeksi ne eivät (ehkä) ole ketään onnistuneet saattamaan, joskin sen sijaan aiheuttaneet valtavasti huolta, murhetta ja turhaa stressiä omistajilleen ja naapurustolle. Perhe on myös sietänyt vuosien ajan koirien merkkailua sohvankulmiin, kirjahyllyyn, ovenpieliin ja kukkapöytään. Parketti on pilalla monesta kohtaa, mutta ei se ole niin justiinsa: onhan koirilla miehuus tallella. ”Ajattele nyt, jos sinulta vietäisiin kivekset!” Jalostukseen niitä ei kuitenkaan perinnöllisten sairauksien vuoksi voi käyttää, mutta pallit ne ovat saaneet pitää. Eräs yksinkertainen toimenpide olisi voinut tehdä heidän kaikkien elämästä mukavampaa.

Koiran sterilointi parantaa terveyttä ja pidentää ikää

Yksi arvokkaimmista palveluksista minkä ihminen voi lemmikilleen tehdä on sen sterilointi/kastrointi. Olen huomannut, että moni koiranomistaja, kuten minäkin aikanaan, ei ole osannut ajatellakaan leikkaamista ennen kuin asia on jotain kautta noussut tapetille, mutta siinä kohtaa kiinnostuu tutustumaan aiheeseen tarkemmin ja huomaamaan toimenpiteen kiistattomat edut. Ilahdun aina, kun suomalainen tuttavani kertoo, että on steriloinut lemmikkinsä tai ajattelee operaation suorittamista.

”Sterilointi suojaa, kastrointi estää”

Näin hienosti kiteyttää asian Robansvet. Kuten tiedämme, leikkaamisen ensisijaisena tarkoituksena on estää suvun jatkaminen, mutta steriloinnin ja kastraation avulla voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa myös vakavia sairauksia. Toimenpiteen edut ovat merkittävät. Uroksen kastroinnin hyviin puoliin lukeutuvat mm.  ei-toivottu urosmainen käyttäytyminen, kuten toisille uroksille uhittelu ja merkkailu  sekä narttujen juoksuaikoihin ajoittuvat muut käytösongelmat, kuten karkaileminen, ääntely, alakuloisuus, syömättömyys ja astumiskäyttäytyminen. Uroksen kastraatiota käytetään myös paljon ihmiseen suuntautuvan aggressiivisen käyttäytymisen hillitsemiseen ja vanhuuden eturauhasongelmien ennaltaehkäisyyn. Rutiinitoimenpiteellä tavoitellaan siis parempaa elämänlaatua kaikille.

Nartun sterilaatiolla on kiistattomia ja huomattavia terveydellisiä etuja. Sterilointi suojaa vakavilta sairauksilta ja vähentää huomattavasti riskiä sairastua nisä-, kohtu- ja munasarjasyöpään sekä kohtutulehdukseen, jonka seurauksena kehittyvä märkäkohtu on jopa koiran henkeä uhkaava sairaus. Tutkimusten mukaan jopa joka neljäs narttu sairastuu elämänsä aikana kohtutulehdukseen.

Ikääntyvien narttujen tavallisimpia kuolinsyitä ovat erityyppisiä pahanlaatuiset nisäkasvaimet. Tätä kurjaa vaivaa voi välttää steriloimalla nartun mahdollisimman aikaisin. Ilmoilla elävä uskomus siitä, ettei narttukoiraa voi steriloda ennen ensimmäisiä juoksuja, on harmittavan virheellinen. Sterilointeihin liittyy myös muita samantyylisiä uskomuksia. Yksi esimerkki on koiran rinnastaminen ihmiseen: ”Haluan antaa meidän nartun kokea äitiyden ainakin kerran  ennen sterilointia”. Please, don’t. Koirasi ei sitä arvosta.

Myöskään valeraskaus ei ole hauska asia. Joidenkin nartunomistajie mielestä on söpöä, kun koira valeraskauden puuskassa keräilee lattoilla pyörivät sukat, lelut ja pallot ja hoivaa niitä kuin pentuja konsanaan. Joskus käytös saattaa yltyä agressiiviseksikin. Tilanne on huvittava vain omistajalle; nartulle valeraskaustila on stressaava. Valeraskaus tosin alkaa hämmentää myös omistajaa siinä vaiheessa, kun lemmikillä alkaa ilmetä fyysisiä oireita, kuten nisien turpoamista, maidon erittymistä, ruokahaluttomuutta ja painon nousua nesteen kerääntymisen myötä elimistöön. Kaikkein vaikeimmissa tapauksissa valeraskaus voidaan joutua hoitamaan myös lääkkein.

Lemmikin sterilointi & kastrointi on siis eläinsuojeluteko parhaimmillaan.

Omat narttuni ovat kaikki steriloituja, ja perheemme uroskoiran kulkuset jäivät eläintohtorin pöydälle sen ollessa noin vuoden ikäinen. Hessu ei merkkaile ja on maailman ystävällisin kaveri. Vahtia se osaa eikä meille jää epäselväksi, jos joku yrittää tulla tontille edes hyvissä aikeissa.

Vanhimman, nyt jo edesmenneen Alma-tollerin, steriloimme eläinlääkärin suosituksesta nelivuotiaana, kun siltä löytyi nisäkasvaimia. Ne tyrehtyivät leikkauksen jälkeen ja harmittelin, ettemme olleet ymmärtäneet suorittaa sitä jo aikaa sitten. Alma steriloitiin tähystysmenetelmällä, joka on hyvin koiraystävällinen tapa eikä aiheuta lemmikille turhaa kipua. Operaation suoritti ell Suvi Heinola, joka on uranuurtaja tähystyksellä tapahtuvista sterilaatioista. Tämän jälkeen Alma käveli omin jaloin klinikalta kotiin ja oli lääkehöyryistä toivuttuaan oma, energinen itsensä. Ainoa huonoksi havaitsemamme seikka tähystysterilaatiossa on se, että koiran tulisi kulkea operaatiota seuraavat päivät kiltisti hihnassa välttäen hyppelyä. Mitä luulette, miten helppoa tuo on muutoinkin vauhdikkaalle noutajalle, joka tuntee itsensä kaikkea muuta kuin leikkauspotilaaksi?

140203-120821
Tilli-tolleri muutaman tunnin päästä tähystyksellä suoritetusta sterilisaatiosta. Toipuminen on ällistyttävän nopeaa.

Samalla menetelmällä & melkein saman tohtorin luona (tällä kertaa leikkaavana lääkärinä oli Teppo Heinola) steriloitiin myös nuorempi tollerityttömme silloisella Keski-Suomen Eläinklinkalla, nykyisellä Animagilla Palokassa, Jyväskylän kupeessa. Helppoa, kätevää ja toipuminen taas uskomattoman nopeaa – koira oli entisensä jo saman päivän iltana. Metsälenkeistäkään ei jouduttu pitämään turhauttavan pitkää taukoa.

Miten Tilli on muuttunut steriloinnin jälkeen? Ei mitenkään. Se on edelleen kotikulmien kingi, alfanaaras, jolla on upea, kiiltävä turkki ja muhkeat muskelit. Miten meidän arkemme on muuttunut? Ei mitenkään. Tai no, enää ei tarvitse kolmesti vuodessa virittää Tillille vaippoja viikoiksi ja katsoa, miten se repii ne nanosekunnissa yltään ja syö atomeiksi. Veritippojen siivoilu lattioilta ja sohvilta loppui myös kivasti.

Muut nartumme, jotka ovat lähtöisin Romaniasta, tulivat Suomeen steriloituina. Jos jossain perussterilointien ja kastrointien osaaminen on kohdallaan, se on Romania. Tässä suuntaa näyttää arvostettu ja uuttera eläinlääkäri Dr. Aurelian Stefan, jonka työtä olen itsekin päässyt seuraamaan livenä Bukerestissa.

1310-ster
Dr. Aurelian työssään

Steriloinneilla ja kastroinneilla ennaltaehkäistään siis karvaisten ystäviemme sairauksia ja tuetaan niiden kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Lähteet, joista aiheesta voi lukea lisää:

http://www.elainlaakariin.fi/koiran-valeraskaus/

http://www.koiranomistajanperuskurssi.fi/fi/koiran-terveys/koiran-sterilaatio-ja-kastraatio

http://animagi.fi/jyvaskyla/animagi-jyvaskyla-ent-keski-suomen-elainklinikka/koirat/koiran-sterilisaatio

Mainokset