”Et sinä voi kaikkia maailman koiria pelastaa.” Reissunalusaatoksia Part I

”Suomessakin eläimet tarvitsevat apua.” Aivan varmasti. Yksikin kaltoin kohdeltu eläin Suomessa – tai missä hyvänsä – on liikaa. Meillä Perä-Pohjolassa on kuitenkin olemassa edes jonkinlainen eläinsuojelulainsäädäntö eikä kaduillamme kuljeskele satojatuhansia hylättyjä entisiä lemmikkejä, metsiin syntyneitä koiranpentuja ei polteta elävältä eivätkä löytöeläintarhat sähkötä, myrkytä tai hakkaa koiria hengiltä. Meillä aliravitut työhevoset eivät uuvu taakkojensa alle keskelle teitä nousematta koskaan enää ylös. Suomessa ei synny vuosittain miljoonia ei-toivottuja koiranpentuja eikä eläinsuojelijoita pahoinpidellä. Sen sijaan, että laittaisin kertaheitolla kuntoon kotimaiset teuraskuljetukset, etsisin kodit kaikille ihmisten löytöeläintarhoille dumppaamille kodinetsijöille ja pelastaisin ilvekset, sudet ja karhut salakaatajilta, rohkenen kohdentaa apuni yhteen Euroopan köyhimmistä maista ja lähteä taas käymään siellä paikan päällä.

”Et sinä voi kaikkia maailman koiria pelastaa”, on toinen väsähtänyt lohkaisu, jonka edessä jaksan enää vain haukotella. Jos voin pitkän viikonlopun aikana Romanian ankeudessa tehdä edes muutaman eläinsuojelijan päivästä paremman ja auttaa muutamaa kourallista kodittomia koiria, se riittää minulle.

Mitä reissumme alusviikolla Romaniassa tapahtuu? Alla poimitoja facebook-ystävien ja -tuttavien postauksista.  Mitä ensi viikolla on odotettavissa? Takuulla paljon iloa ja surua, pahaa mieltä ja suuttumusta kuten aiemmillakin reissuilla. Ehkä ripaus toivoa.

Romania tällä viikolla:

22.02.2014: Taco si Novac löysi seitsemän pientä, noin 6-7 viikon ikäistä koiralasta hylättyinä keskeltä ei-mitään. Hän keräsi palleroiset talteen, ja sai järjestettyä niille väliaikaisen suojapaikan. Koiranpentujen tai minkään koiran saaminen hoitoon Romaniassa on lähestulkoon mahdotonta. Maassa on arvioitu syntyvän vuosittain noin 5 miljoonaa koiranpentua yksinomaan maaseudulla. Mikäli nämä pienokaiset selviävät, niillä on mahdollisuus rokotussarjan läpikäytyään päästä Rescueyhdistys Kulkurit ry:n adoptio-ohjelmaan. Pennuista neljä on uroksia ja kolme narttuja. Taco arvelee, että aikuisina niistä tulee korkeintaan kymmenkiloisia pikkukoiria.

140222-puppies
Kuvat: Taco si Novac

23.02.2014: Maineikas eläinsuojelujärjestö Four Paws kertoi pettyneenä, miten se oli tarjoutunut tekemään ilmaiseksi sterilointeja Bukarestissa. Kaupungin virkamiehet vastasivat organisaatiolle heittämällä edustajat ulos toimistostaan. Kieltäytymisen taustalla on taas yksi uusi nohea väärinkäytös, jonka avulla on keksitty siirtää julkista rahaa yksityisiin taskuihin: viranomaiset ovat päättäneet, että tarhoilla steriloitaville koirille täytyy ensin tehdä laaja kirjo testejä ja toimenpiteitä mm. kuten sydänultra ja verikokeet), joilla varmistetaan koirien kunto ennen operaatiota etteivät ne kuole leikkauspöydälle. Tämä nostaa yhden koiran leikkaamiseen budjetoidun rahasumman 150 leistä 450 leihin.

Kuka tahansa yhtään Romaniaa tai saati kunnallisia tarhoja tunteva voi suoralta kädeltä vahvistaa, ettei yhtään koiraa todellakaan tulla valmistelemaan sterilointeihin etukäteistutkimuksin. Osalla tarhoista ei edes ole eläinlääkäriä fyysistesti paikalla; ell löytyy  ainoastaan paperilla. Useat Rescueyhdistys Kulkurit ry:n pitkäaikaisista eläinsuojelijayhteistyökumppaneista ovat kertoneet hakeneensa tappotarhoilta koiria, joilla on ollut sterilaatiosta tai kastraatiosta kertova korvamerkki, mutta koiralle ei ko. toimenpidettä ole koskaan tehty. Kyseessä on tavallinen romanialainen menettelytapa, jolla varastetaan yhteiskunnan koiraongelman hoitoon budjetoitua rahaa. Four Paws kertoi viranomaisille tehneensä 150 000 sterilointia ilman etukäteistestauksia ja koirien selvinneen operaatioista hengissä. Siitä huolimatta Bukarestin kaupungintalo käänsi selkänsä ilmaisille leikkauksille, jotka olisi toteuttanut yksi Euroopan suurimmista ja arvostetuimmista vapaaehtoisjärjestöistä.

Paikalliskorruption sanotaan olevan Romaniassa kestämätön ongelma. Rescuetyössä toimiville tämä konkretisoituu tavallisessa arjessa. Vastaavantyyppisiä rinnakkaistalousesimerkkejä, joihin For Paws törmäsi, putkahtelee tietoisuuteen enenevässä määrin, osin myös siksi, että romanialaiset eläinsuojelijat rohkenevat kertoa niistä ja ovat alkaneet ymmärtää, mikä viranomaisten ja poliitikkojen agenda oikeasti on: it’s all about the money.

Asiaan voi tuoda muutoksen Romanian kansa itse. Se päättää, miten kauan haluaa sietää tätä törkeyttä. Ainakin yksi romanialaispoliitikko on noussut harmaata taloutta vastaan. Remus Cernea tarvitsee siihen äänestäjien tuen.

24.02.2014: Asociatia Ador poimi tänään talteen pienen narttukoiran, joka oli istunut lähteen vieressä kahden päivän ajan ja itkenyt ihmisten huomiota, jotka tulivat hakemaan lähteeltä vettä. Koira oli hylätty vastikään, eikä se osannut varoa autoja.

140224-ador
Kuvat: Asociatia Ador

24.02.2014: Mihaela Georgescu on löytänyt tämän pikkuruisen hylättynä Bukarestista ja etsii sille epätoivoisesti suojapaikkaa facebookissa:

140224-small
Kuva: Mihaela Georgescu

25.02.2014:

Deissima Roxana, bukarestilainen eläinsuojelija, jakaa tämän kuvan facebookissa ja kirjoittaa: ”Toivoton, voimaton, hyödytön, syyllinen… Sille minusta tuntuu, kun olen ruokkinut kulkukoiria ja minun täytyy kävellä pois. Niiden epätoivoiset silmät, täynnä toivoa ja kiitollisuutta, joka muuttuu pettymykseksi, kun lähden … Tuo kuva vainoaa minua. Silloin se, että minulla on 20 koiraa kotonani ja että minä ja ystäväni olemme pelastaneet satoja koiria viimeisen 4 vuoden ajan, minkä lisäksi hoidamme 40 koiraa tarhalla tällä hetkellä, ei tunnu minkään arvoiselta.  Sillä hetkellä se ei lohduta minua ja eikä taatusti merkitse mitään niille koirille, jotka tarvitsevat apua.”

140225-dr
Koditon koira Bukarestin liepeillä 25.2.2014. Kuva: Roxana Deissima

”Hän jatkaa: ”Miksi emme voi auttaa heitä? Koska meillä ei ole tilaa ja adoptiot rullaavat liian hitaasti. Aivan liian hitaasti. Joten pyydän kaikkia, jakakaa tietoa koiristamme, tarjotkaa niille koteja ja hoitopaikkoja. Tämä on epätoivoinen pyyntö niiden koirien puolesta, jotka tarvitsevat meitä, niiden, joiden kuvia näe facebook-albumeissamme, niiden, jotka jätämme taaksemme ruokinnan jälkeen paikoilleen teiden varsille, ne koirat, jotka ehkä tunnin tai päivän kuluttua tapaamisestamme ovat joutuneet liikenteen uhreiksi.”

24.02.2014: Constantalaisen Maoland Shelterin Andreea kertoo äitinsä pitäneen huolta naapurustossaan eläneestä kolmesta pienestä koirasta. Andreea oli saanut itkuisen puhelinsoiton äidiltään, joka kertoi, että joku oli tappanut pikkukoirat tänään hakkaamalla ja tuonut ruumiit muovipussissa äidin ovelle. Hän oli huomannut, että yksi niistä oli yhä elossa, mutta erittäin huonossa kunnossa; pikkuinen oli mm. menettänyt toisen silmänsä ja sillä on pakko-oireita ja vapinaa. Poliisit tulevat tutkimaan asiaa, mutta romanialaisittain se tuskin aiheuttaa enempää toimenpiteitä.

140224-small1
Tämä pieni on saanut hoitoa Univetiin 24.2.2014

Tuohon Romaniaan olen menossa. Onneksi mukana on kaksi hyvää ystävää jakamassa kanssani kokemukset, joiden jälkeen palaamme taas leuka rinnassa nöyrinä takaisin Suomen lintukotoon, paratiisiin, jota osaa arvostaa ja kunnioittaa vasta, kun sydän on täynnä tuliaisina tuotua tuskaa.

Mainokset