Mutaa ja liejua sekä liian vähän tunteja vuorokaudessa

Muta ja lieju valloittavat keskellä peltoja sijaitsevan Glinan tarhan joka kevät ja syksy. Autolla on haastavaa päästä perille saakka. Ruokasäkit ja juomavesi on kannettava kauempaa. Vietimme Glinalla lauantaipäivän tutustuen koiriin – niin uusiin kuin vanhoihinkin tuttavuuksiin – joita on tällä hetkellä tarhalla 178.

Säkit olalle ja töppöstä toisen eteen. Lätäkköihin ei sovi astua, sillä ne ovat täynnä valtavia reikiä.
Säkit olalle ja töppöstä toisen eteen. Lätäkköihin ei sovi astua, sillä ne ovat täynnä valtavia reikiä.

Nykyisellä paikalla tarhan olosuhteita ei voi parantaa, koska paikka on vuokratontilla ja kaikki vähänkään rahan arvoinen varastetaan oli kyseessä sitten ruokakuppi, rakennusmateriaali tai koiranruoka – joskus jopa koirat. Yövahtiin ei kukaan paikallinen uskaltaudu, ei edes rahasta. Tulevaisuudensuunnitelmia tarhanpitäjillä kuitenkin on olemassa, mutta kuten kaikessa, esteenä tällä hetkellä on vielä raha ja monimutkainen romanialainen byrokratia.

Palatessamme takaisin Bukarestiin pysähdyimme ruokkimaan tarhan tien varressa majailevia koiria. Salla kävi viemässä evästä myös erään hökkelin pihassa asuville valloittaville pikkukoirille, jotka ilosta pomppien tulivat popsimaan nappuloita ja herkkuja. Muut torpan koirat olivat kuolleet talven aikana liikenteestä, lumesta ja pakkasesta johtuen.

Koska 8.3.2014 oli Euroopan kattava mielenosoituspäivä Romanian koirien massatappamisia vastaan, pyörähdimme Bukarestin tapahtumassa. Sateisesta ja koleasta säästä huolimatta paikalla oli valtava joukko koirien rääkkäysbisnekseen kyllästyneitä ihmisiä, jotka vaativat käyttöön kestäviä keinoja koirakannan hallintaan.

Tapasimme useita tuttuja, jotka olivat kokoontuneet Piata Victoriei -aukiolle aloittaakseen mielenilmausmarssin Stop the Holocaus of Romanian Dogs – Made in Romania -teemalla. Paikan päällä oli myös Romanian mediaa, tässä yksi artikkeli aiheesta, sekä parlamentin jäsen, vihreiden puheenjohtaja Remus Cernea, jota tosin harmiksemme emme ehtineet tavoittaa.

Illan päätteeksi istahdimme pasta-annosten ääreen vaihtamaan ajatuksia Glinan tarhan Carmenin kanssa. Päivä oli tiivis, kuten Romanian-reissuilla aina, ja muutama ekstratunti vuorokauteen olisi kullanarvoinen. Luottoystävämme Carmen on pitkän linjan eläinsuojelija, tehokas, tasaisen optimistinen ja käytännössä lannistumaton nainen, joka ei pidä itsestään turhaa meteliä. Tuskin mikään saa häntä tolaltaan, ja hän nauttiikin laajaa luottamusta romanialaisen, varsin kirjavan eläinsuojeluväen keskuudessa.

IMG_1958
Pieni pörröinen mielenosoittaja 8.3.2014

 

IMG_1062
Glinan tarhan vanhimpia, lempeitä asukkaita

Bukarestissa on tapettu koiria viimeisen 200 vuoden ajan. Karmeinta tässä on se, ettei näillä tappamisilla ratkaista yhtään mitään. 2. maailmansodan aikaan saksalaissotilaat ampuivat kaikki näkemänsä koirat. 2001-2009 Bukarestissa tapettiin 144 000 koiraa. Ja mitä on käynyt? Koiria on enemmän kuin koskaan.

IMG_1526
Carmen ja tarhalle juuri dumpattu pentu, jolla oli kasvuhäiriö jalassa. Taustalla Doris.

Niin kauan, kun ihmisten steriloimattomat lemmikit saavat kuljeskella kaduilla ja lisääntyä holtittomasti keskenään, niin kauan, kun ihmiset hylkäävät ei-toivottuja pentueita, niin kauan kuin koiria ei tunnistusmerkitä ja leikata eikä EU-komissio – jolla on oikeus ja velvollisuus asiaan puuttumiseen – ei tee mitään ja pakota Romaniaa ryhdistäytymään, niin kauan koiraongelma jatkuu. Maa ei pysty ratkaisemaan ongelmaansa yksin, vaan siihen tarvitaan ulkopuolista apua. On täysin kiinni Euroopan Unionista, miten pitkään pelleily yhteisillä rahoilla saa jatkua.

Olethan jo allekirjoittanut komissiolle osoitetun vetoomuksen Freeze all funding to Romania until a humanely compliant dog population control strategy is adopted? Voit tehdä sen näppärästi tästä linkistä >

Mainokset