Bukarestin eläinvalvontaviranomainen väittää: katukoiria trokataan koe-eläimiksi Eurooppaan

Romanian viimeaikaiset tapahtumat ovat olleet kauttaaltaan niin älyttömiä, että en soimaa ketään, joka luettuaan tämän postauksen ajattelee, ettei tämä kaikki voi olla totta.

Tiedonvälityksen taso Romaniassa on aivan jotain muuta kuin mihin meillä pohjolassa on totuttu. Kun tähän lisää Romanian rahalla ohjailtavan median, PRO TV loistoesimerkkinä, ja etiikasta vähät välittävän journalismin, ihmisiä on helppo ohjailla ajattelemaan juuri niin kuin valtaapitävät haluavat.

Viranomaisten ja median mielivallalla ei ole mitään rajaa. Disinformaation levittämisellä loukataan niin eläinten kuin niitä suojelevien ihmistenkin oikeuksia.

10153227_10152063262068269_578632247_n
Razvan Bansescu. Kuva: mapofhope.wordpress.com

Toinen toistaan poskettomampia väitteitä on esitetty Romaniasta ulkomaille adoptoitujen koirien suhteen. Valokeilassa on Bukarestin pormestari Oprescun vanha ystävä, eläinvalvontaviranomaisen ASPAn projektikoordinaattori Razvan Bancescu. Hän syyttää avoimesti rescuejärjestöjä ja väittää niiden myyvän katukoiria koe-eläimiksi laboratorioihin ulkomaille. Bansescun haastattelu 1, HotNews.ro ja haastattelu 2, Gandul.info.

Bansescu sanoo, että hänellä on todisteita, muttei suostu esittämään niitä kenellekään. Hän ei halua, että vapaaehtoisjärjestöjen edustajat käyvät Bukarestin kunnallisilla tarhoilla ja adoptoivat sieltä koiria, mikä häiritsee hänen verkostonsa liiketoimia. Bansescu on käynnistänyt massiivisen ajojahdin eläinsuojelijoiden päänmenoksi. Tavalliseen romanialaiseen tällaiset shokkiuutiset uppoavat kuin kuuma veitsi voihin.

Yksi ASPA:n silmätikusi joutuneista on Glinan tarhaa lähellä Bukarestia pyörittävä A Doua Sansa –organisaatio, joka on toinen Rescueyhdistys Kulkurit ry:n pitkäaikaisista yhteistyökumppaneista. Suomen lisäksi A Doua Sansan koiria on vuosien ajan adoptoitu pääosin Saksaan ja Tanskaan – ei tosin koskaan Belgiaan.

Suomeen Glinan koiria on tullut jo toista sataa. Adoptoidut koirat lähtevät Romaniasta tunnistusmerkittyinä, EU-passin omaavina ja Traces-järjestelmään kirjattuina. On siis mahdollista tarvittaessa osoittaa, että yksikään niistä ei ole päätynyt kidutettavaksi laitoksiin vaan ihmisten parhaiksi ystäviksi ja sohvanvaltaajiksi oikeisiin koteihin. Onnellisia kotiutumiskuvia 2014 entisistä Glinan koirista löytyy tästä kansiosta >

140403-glinadogs
Glinan tarhan entisiä asukkaita, nyt onnellisia kotikoiria Saksassa, Tanskassa ja Suomessa

PRO TV teki raportin 27.3.2014 väittäen – ASPA:n tietoihin perustuen – että Glinan tarha ei ole oikea koiratarha, vaan jokin epämääräinen eläintenkeräyspaikka, jonne säilötyille katukoirille ei anneta ruokaa eikä vettä, ja ne myydään laboratorioihin käytettäviksi eläinkokeissa.

Miettikää; mediatalo raahasi kuvauskalustonsa Glinalle ja toimittajat kirkkain silmin esittivät tolkuttomia väitteitä kansallisella TV-kanavalla ilman aitoja todisteita. Raportin näet tästä >

Glinan tarha ei todellakaan ole hyvä koiratarha, valitettavasti, mutta eläinsuojelijat tekevät siellä niukoilla resursseillaan parhaansa. Parannusyrityksiä yritetään tehdä alati ja uutta tarhaa, jossa olisi ympärivuorokautinen vartiointi, on suunnitteilla.

1309-SOS-Glina
A Doua Sansan Carmen & Ioana ❤

Mainittakoon, että EU-direktiivin 11. artiklassa 2010/63/ kielletään kulkukoirien käyttö tieteellisiin tarkoituksiin eläinkokeissa. Lisäksi varmasti kaikki tiedämme, valitettavasti, että beagle on yleisin eläinkokeissa käytettävä rotu. Edellä mainituissa maissa eläinkokeet eivät kuitenkaan ole laittomia, mistä johtuen on hyvin epätodennäköistä, että lääkeyhtiöt ostaisivat mustasta pörssistä romanialaisia katukoiria kuljetettaviksi tuhansien kilometrien päähän, kun he voivat itse kasvattaa kustannustehokkaasti koiria omiin tarpeisiinsa.

Syyttämällä valheellisesti rescuejärjestöjä, Bansescu ei ainoastaan loukkaa eläinsuojelijoita vaan myös syyttää eurooppalaisia lääkeyhtiöitä väärinkäytöksistä ja EU-lainsäädännön rikkomisesta.

Bansescua kehotetaankin joko kiireen vilkkaa esittämään todisteita siitä, keitä nämä ihmiset ja yhtiöt ovat, tai pyytämään anteeksi rescuejärjestöiltä ja lopettamaan heidän pääsynsä evääminen kunnallisille tarhoille.

Miksi ASPA sitten on nostanut tällaisen dramaattisen metelin? Bansescua varmasti ahdistaa joutuminen antikorruptioviraston luupin alle, ja hän haluaa kostaa. Häntä hiertänee myös mustalle listalle syyttä joutuneiden rescuejärjestöjen ja -ihmisten uhkaus viedä asia oikeuteen samoin kuin Vier Pfotenin ja Paws2Rescuen tarhalle tehdyn iskun jälkimainingit.

Todellinen syy adoptioiden estämiseen lienee kuitenkin se, että koirien tappaminen on huomattavasti kannattavampaa kuin koirien vapauttaminen adoptioon.

Romaniassa tammikuussa 2014 EU-delegaation mukana vieraillut Janusz Wojciechowski kertoi, että ”yhden koiran kiinniottamisesta, säilömisestä ja eutanasiasta maksetaan 250 euroa, mikä johtaa tilanteeseen, jossa ihmiset (viranomaiset) ovat motivoituneita ottamaan kiinni niin paljon kuin mahdollista ja estämään adoptointeja, sillä adoptoiduilla koirilla ei tehdä tulosta.”

10155816_818137611547706_434374515_n
ASPAn autot liikenteessä 2.4.2014. Kuva: A Doua Sansa.

Eläinten ystävät ja demokratian puolustajat ympäri Eurooppaa ovat raivoissaan Bansescun tempauksesta, ihmisten ja eläinten oikeuksien rikkomisesta sekä laittomuuksista. Ihmiset vaativat, että Bansescun tulee kunnioittaa lainsäädäntöä ja lopettaa järjettömyydet. Tähän tarvitaan tukea mahdollisimman monelta taholta! On toivottavaa toimia seuraavasti:

Ilmaise huolenaiheesi Bansecun mielivaltaisista tekosista ja ammattitaidottomuudesta Bukarestin pormestari Sorin Opresculle, joka on Bansescun ylin esimies. Voit lähettää sähköpostia osoitteeseen sorin@sorinoprescu.ro tai antaa palautetta Twitterissä: https://twitter.com/sorinoprescu

Mikään ei estä laittamasta terveisiä suoraan ASPAlle sähköpostitse os. relatiicupublicul@aspa.ro. Voit myös vaatia Bansescua esittämään todisteita eläinkoeväittämistä välittömästi. Meillä on todisteita siitä, että tuhannet entiset katukoirat elävät rakastettuina perheenjäseninä eri puolilla sivistynyttä Eurooppaa. Nyt on Bansescun aika tuoda omat todisteensa pöytään.

Mallia viesteihin voi ottaa vaikkapa Save the Dogsin eilisestä facebook-postauksesta >

 

 

Mainokset