Yli 850 romanialaista tuomittu korruptiosta: joukossa ministereitä, kansanedustajia, tuomareita, kaupunginjohtajia ja syyttäjiä

Romanian kansallinen korruptiontorjuntavirasto DNA kertoo, että maan tuomioistuimet ovat antaneet 281 tuomiota korruptiotapauksissa viimeisten 12 kuukauden aikana. DNA paljastaa, että syytettyinä oli 857 ihmistä, näiden joukossa mm. neljä ministeriä tai ex-ministeriä, neljä kansanedustajaa ja Romanian parlamentin senaattori. Myös entinen pääministeri Adrian Nastase sai toisen korruptiotuomion tämän vuoden tammikuussa. Lisäksi yksitoista kaupunginjohtajaa, viisi tuomaria ja kolme valtion syyttäjää sai tuomiot korruptiosta.

Samaan aikaan 262 esitutkintatapausta saatiin päätökseen ja lähetettiin DNA:n syyttäjille. Tähän liittyi 910 ihmistä. Useimmat näistä koskivat lahjontaa, bisnessotkuja ja väärinkäytöksiä, EU-rahoitukseen kohdistuneita petoksia, veronkiertoa ja rahanpesua. Syytettyjen joukossa on kuusi kansanedustajaa, joista kaksi ex-varapääministeriä ja yksi ex-ministeri, kolme senaattoria, yksi jäsen Euroopan parlamentin jäsen ja viisi käräjäoikeuden presidenttiä. Listalla on lisäksi 39 pormestaria ja apulaiskaupunginjohtajaa, 11 tuomaria, 9 syyttäjää, 22 asianajajaa, 28 poliisia, 20 tullivirkailijaa ja 6 verotarkastajaa.

handcuffs-sxc-1024x560-1
Kuva: Romania Insider

Tunnetuimpia oikeuden eteen joutuneita ihmisiä ovat mm. entinen Romanian verohallintoviraston ANAF:n johtaja, Romanian kauppa- ja teollisuusministeriön johtaja, Rahoitustarkastuksen (ASF) puheenjohtaja sekä Romanian jalkapalloliiton entinen johtaja. DNA rekisteröi kaikkiaan lähes 4200 rikostutkintaa aikavälillä 15.05.2013-15.05.2014.

Useimpien tutkinnan kohteiksi joutuneiden ja tuomion saaneiden ministereiden ja valtiosihteerien todettiin tehneen lainvastaisia sopimuksia ja nimityksiä julkisiin positioihin, käyttäneet väärin julkista rahoitusta ja sekaantuneen lainsäädännöllisiin asioihin. Paikallisviranomaiset puolestaan saivat useimmiten vastineeksi rahaa tai muita etuuksia. Tuomareiden ja poliisien todettiin antaneen tai edesauttaneen myönteisiä päätöksiä oikeusjutuissa, kun taas tullivirkamiehet suosivat salakuljettajia. Valtion omistamien yhtiöiden johtajat väärensivät julkisia tarjouksia, maksoivat laittomasti toimittajille tai käyttivät luottamuksellisia tietoja omaksi edukseen.

Se mikä tässä kokonaisuudessa on hyvää (ehkä): Romaniaa on kritisoitu EU-tasolla korruptiosta, mutta maa on pystynyt panostamaan mm. seurantamekanismeilla korruption kitkemiseen tehokkaammin kuin moni muu eurovaltio. Romanian viranomaiset sanovat, että success rate maan korruptiotutkinnassa on 34 %, mikä on parempi kuin EU:n keskimääräinen 26 %.

Ja jos DNA on uskaltanut puuttua näin korkean profiilin korruptoituneisiin tekijöihin, lienee ainoastaan ajan kysmys, milloin ASPA:n johtajat verkostoineen ovat syytteenluvussa.

Lähde: Romania Insider

Mainokset