Erävoitto: koirien tappolaki kumottu toistaiseksi Romaniassa

Romaniassa syksyllä 2013 voimaan tullut brutaali koirien tappolaki 258/2013 on hovioikeuden päätöksellä kumottu toistaiseksi. Kansainvälinen eläinsuojelujärjestö FOUR PAWS vetosi jo tammikuussa 2014 Romanian hallitukseen tappolain kumoamiseksi, mutta aloite tyrmättiin. Niinpä FOUR PAWS jatkoi taistelua viemällä asian maaliskuussa 2014 oikeuteen, jossa päätös tehtiin tänään. Valitusoikeus lain takaisin voimaan saamiseen on 15 päivää. Mikäli tappolaki ei astu uudelleen voimaan, on seuraava askel kutsua koolle Romanian hallitus ja aikaansaada uusi laki, jolla hallita katukoirapopulaatioita humaanein tavoin.

SetRatioSize540519-_DSC0513
Kuva: Four Paws

FOUR PAWSin kampanjapäällikkö Gabriel Paunin mukaan oikeuden päätös on selvä merkki siitä, että eutanasialaki ei ole ollut toimiva. Epäinhimillisten tappomenetelmien ohella laki 258/2013 on ollut rakenteeltaan hatara. Lain mukaan paikallisviranomaisilla on mahdollisuus ulkoistaa rankkuribisnes yksityisille firmoille, mikä aiheuttaa eturistiriitoja julkisten varojen käytölle. Romaniassa, missä korruptio on arkipäivää, tappolaki on avannut kyseenalaisia ansaintamahdollisuuksia harmaan talouden toimijoille, ja yhteisiä varoja on siirretty hämärien bisnesten myötä yksityisiin taskuihin. Lisäksi ihmisten sisäänpääsyä kunnallisille koiratarhoille on rajoitettu ja hankaloitettu, mikä jarruttaa koirien mahdollisuutta tulla adoptoiduiksi.

FOUR PAWS  uskoo kestävään, pitkän aikavälin ratkaisuun eläinpopulaatioiden hallinnassa Romaniassa ja muissa Euroopan maissa: ongelmaan tule olla Euroopan laajuinen lähestymistapa ja kansalliset toimintasuunnitelmat, jotka maiden hallitukset käynnistävät ja valvovat, ja joita eläinsuojelujärjestöt yhdessä eläinlääkärien kanssa toteuttavat ja kehittävät perustuen yleiseurooppalaiseen näkemykseen ihmisen ja eläimen suhteesta.

Lain kumoaminen toistaiseksi on valtaisa työvoitto, uskoa valava välietappi, mutta työ Romanian päivittäisten kauheuksien lopettamiseksi ei ole vielä lähelläkään päätöstään. Tämä on kuitenkin konkreettinen näyttö siitä, että meidän yhdessä tekemämme työ Romanian kodittomien eläinten eteen ja sitkeä painostus kansainvälisellä saralla tuottaa tulosta ja kannattaa! Alkuperäislähde: http://www.vier-pfoten.ro/proiecte/animale-fara-stapan/romania-2/curtea-de-apel-bucureti-a-suspendat-normele-de-aplicare-a-legii-pentru-gestionarea-cainilor-fr-stpan-/

Mainokset