Bukarestin pormestari keskeyttää koirien tappamiset. Kiinniotot sen sijaan jatkuvat

Bukarestin pormestari Sorin Oprescu on antanut eilen lausunnon, jonka mukaan koirien tappaminen kaupungin kunnallisilla tarhoilla keskeytetään. Uutinen on periaatteessa hyvä. Katsotaanpa asiaa hieman lähemmin.

Koirien tappaminen on lain kumoamisesta johtuen jäissä, EI muu rankkuritoiminta. Tämä tarkoittaa sitä, että koirien poistaminen kaduilta ja kerääminen kunnallisille tarhoille jatkuu edelleen. Koska ”eutanasia”laki 258/2013 on nyt romutettu, tilanne palaa aikaan ennen sitä, eli ns. terveiden koirien tappamisen kieltävään Marinescun lakiin 9/2008. Ainoa ero on, että – ainakaan virallisesti – koiria ei tapeta 14 päivän jälkeen. Todennäköistä kuitenkin on, että eläimiä eliminoidaan, mutta se tehdään yöaikaan matalalla profiililla ja ruumiiden hävittämisen kanssa ollaan tarkempia. Koirat voivat kuolla myös ”muista syistä”, kuten viranomaistahot aiempia joukkokuolemia ovat selittäneet.
Se, mitä tällä hetkellä toteutettava laki sanoo eläinten kiinniottamisesta, on parhaillaan eri tahojen tarkastelun alla.

Pahin skenaario kokonaisuudessa on, että kunnallisille tarhoille sullotut koirat jäävät vaille vähäisintäkään hoitoa ja riutuvat kuoliaiksi täpötäysillä kuolemanleireillä. Useimmilla julkisin varoin ylläpidetyillä tarhoilla koiria ruokitaan juuri sen verran, että ne eivät kuole, mutta ei tarpeeksi, jotta ne oikeasti pysyisivät hengissä. Monilla tarhoilla vapaaehtoiset käyvät ruokkimassa eläimiä ja maksavat ruoat omasta pussista.

Koirien poistaminen kaduilta on aina ollut osa romanialaista ”kodittomien eläinten väestönkasvun hillitsemisstrategiaa”, mutta tappaminen on kielletty laissa (9/2008). Koirien eutanasia on ollut aiemmin sallittua poikkeuslain 155/2011 puitteissa. Hulluinta on, että tuo laki todettiin perustuslain vastaiseksi tammikuussa 2012, mutta sama laki kuitenkin myöhemmin, Ionutin kuolemaan jälkeen, muutettiin surullisenkuuluisaksi laiksi 258/2013.

SetRatioSize540450-ASPA
Kuva: FOUR PAWS

Romaniassa koirien eutanasia on siis laitonta tällä hetkellä, kunnes uudet metodologiset normit lain täytäntöönpanosta on saatu kirjoitettua uudelleen. Koska Romanian tuomioistuimet, parlamentti ja useimmat ministeriöt sulkeutuvat pian kahdeksi kuukaudeksi kesälomien takia, mitään tuskin tapahtuu ennen syyskuuta. Lokakuussa romanialaiset äänestävät uuden presidentin, jonka jälkeen muodostetaan uusi hallitus.

Uusia metodologisia normeja ei todennäköisesti esitellä ennen vuoden loppua. Niiden voimaan tulo esittelystä kestänee noin kuukauden. Siihen asti laki 258/2013 on romutettu ja koirien tappaminen on kiellettyä, mutta kiinniottaminen ja tarhoille säilöminen jatkuu.

Tämänhetkistä tilannetta voisi kuvailla oikeudelliseksi tyhjiöksi ja kammottavaksi käytännön sekasotkuksi. Laissa 9/2008 on määritelty löysät raamit tarhaolosuhteille, eroten näin sitä edeltäneestä poikkeuslaki 155/2001:sta, joka mahdollisti tappamisen 14 päivän jälkeen plus parantumattomasti sairaiden eläinten eutanasian. Tämän lain varjolla presidentti Basescu, tuolloinen Bukarestin pormestari, tapatti 144 000 kulkukoiraa vuosien 2001-2008 aikana. Ja mitä tapahtui kaupungin kodittomien koirien tilanteelle? Hävisivätkö koirat kaupungista? Eivät. Koirien määrä vain lisääntyi.

Romanialaiset eläinsuojelijat pelkäävät tilanteen kehittyvän anarkiaksi kesän aikana, kun jokainen kunta ja tarha päättävät itse, mitä lakia tai sen osaa he soveltavat ja miten. Kun rankkuritoimintaan liittyy lisäksi hyvin kannattava liiketoiminta, jolla yhteiskunnan rahoja ohjataan yksityisiin taskuihin, bisneksestä ei halua helposti luopua.

Kokonaisuutta selkeyttäisi yksittäinen oikeuscase, jossa määriteltäisiin käytännön rajat. Suurimmat eläinsuojelujärjestöt, kuten viime aikoina aktiivisesti toiminut kansainvälinen FOUR PAWS, voisi tässä onnistua. Järjestö on voimakkaasti tämänhetkistä tilannetta vastaan ja on sitä mieltä, että maassa ei ole enää oikeudellista kehystä edes koirien kiinniottamiselle. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että romanialaiset eläinsuojelijat keräävät ja dokumentoivat kaiken olennaisen aineiston kohtaamistaan väärinkäytöksistä mahdollisten oikeustapausten tueksi.

FOUR PAWSin tutkimuksen mukaan 62 % romanialaisista on sitä mieltä, että koirien tappaminen on väärin. Suurin osa vastaajista kannattaa vaihtoehtoisten tapojen löytämistä koirakannan hillitsemiseksi. Kaikki eläinsuojelujärjestöt ovat tehottomiksi todettuja tappamisia vastaan. Sekavan ja poukkoilevan lainsäädännön on kehityttävä palvelemaan kansan tahtoa, noudattamaan kansainvälisiä käytäntöjä ja suojelemaan eläimiä turhalta kärsimykseltä.

Seuraamme tiiviisti Romanian tilanteen etenemistä.

Mainokset