Lihavan koiran omistaja: oletko ajatellut, että rääkkäät lemmikkiäsi?

Jos on Dexterille töitä eläinrääkkääjien parissa Romaniassa, niin on täällä Suomessakin, nimittäin lemmikkien ylisyöttäjien osalta. Enkä nyt puhu hellekesän aikana tessuille kertyneestä pikkupyöreydestä vaan infernaalisesta ylilihavuudesta.

Kerrataanpa: ”Koiran ylipaino rasittaa kohtuuttomasti koiran elimistöä. Ylipainoinen koira sairastuu herkemmin sydänsairauteen, sokeritautiin, haimatulehdukseen, virtsatiesairauksiin ja nivelrikkoon.” www.elainlaakariin.fi

Lemmikin omistajan tulee kantaa vastuunsa eläimen terveydestä

Niin tolkuttomalta kuin se tuntuukin, eläinsuojelulakia uudistettaessa pitäisi valmistella artikla, jossa kielletään erityisesti lemmikkien lihottaminen samaan tapaan kuin tuotantoeläinten pakolla syöttäminen artiklassa 11 §. Soveltuvia osia eläinsuojelulaista pitäisi printata koiranruokapussien kylkeen: 3 §: ”Eläintenpidossa on edistettävä eläinten terveyden ylläpitämistä sekä otettava huomioon eläinten fysiologiset tarpeet ja käyttäytymistarpeet.” Ruokinnan pitää tapahtua lemmikin tarpeiden mukaan, ei omaksi huvikseen.

lihava-koira
Kuva: MTV3

Koiran ylipaino on vakavasti sen hyvinvointia uhkaava tekijä

On kammottavaa katsoa, kun omistajat tappavat lemmikkinsä hitaasti liikalihavuuteen. Tiedon puutteesta tuskin on kyse; kaikki kai tajuavat, että ylipaino on lemmikille yhtä haitallista kuin ihmiselle. Toinen huolestuttava seikka on, että omistajat suhtautuvat hyvin tunnepitoisesti lemmikkiensä lihavuudesta huomauttamiseen. Kun koiran ylipainosta mainintaa Murren emännälle, on helvetti irti. ”Murrella on vain paksu turkki. Ja sitä paitsi; mitä se sinulle kuuluu?”. Sen jälkeen laitetaan välit poikki ja loukkaannutaan sydänjuuria myöten, vaikka kyse on oman tärkeän ystävän elämästä ja asiasta, joka voi viedä lemmikin ennenaikaisesti hautaan.

Verkkokalvoilleni on piintynyt kuva sohvalla makaavasta jättilihavasta chihumixistä, pienistä kasvoista ilmapallon kokoisessa turvonneessa vartalossa. Koiran piti saada parempi elämä täällä Pohjolassa, kun se pelastettiin kadulle hylättynä ulkomailta. Pikkuisen kohtalo ei ollut jäädä auton alle, ei väkivalta, ei isompien koirien hyökkäys, ei resursseista taistelu kadulla eikä todellakaan nälkään kuoleminen, vaan ylenpalttinen syöttäminen, vähäinen liikunta ja ennenaikainen, hidas nääntyminen liikalihavuuden aiheuttamiin sairauksiin yltäkylläisyyden keskellä Suomessa.

Liika läski on lemmikin turma >

Älä lihota koiraasi – nämä rodut lihovat herkimmin >

Mainokset