Koiranostajan nettiviidakko: olemattomia koiranpentuja ja epämääräisiä välittäjiä

Koirasta haaveilevan on oltava tänä päivänä valpas ja tarkka hankkiessaan tulevaa perheenjäsentään. Monikanavaisuus eläinten markkinoinnissa on tuonut markkinoille laajan kirjon kaupustelijoita ja välittäjiä, joiden seassa lemmikkiä etsivä on helposti hukassa.

Pentutehtailusta on puhuttu valtavasti viime vuosina, mutta edelleen ihmiset ostavat halpoja koiria. Huijauksia paljastuu viikoittain. Fiksutkin ihmiset tarttuvat tilaisuuteen halvan pennun tullessa eteen. Pettymys on valtava, kun eläin osoittautuukin kuolemansairaaksi ja pitää lopettaa.

Toinen räjähdysmäisesti sijaa saava väylä koirien markkinointiin on facebook. Sielläkin on valtava huijatuksi tulemisen vaara ja ihmiset raportoivat enenevässä määrin epäilyttävistä trokareista.

Sosiaalisessa mediassa esitellään söpöjä pentuja, joita ei todellisuudessa ole olemassa. Niistä maksetut rahat katoavat samalla, kun feikkivälittäjä liukenee tavoittamattomiin.

Little girl having a temper tantrum with her desperate mother in background
Suru on koko perheen yhteinen, kun pentukaupoissa tullaan huijatuiksi.

Espanjalainen pentuvedätys

Pari päivää sitten eräs nainen kertoi, miten ulkomainen myyjä vei hänen rahansa, mutta koiranpentua Espanjasta ei koskaan Suomeen tullutkaan. Nyt on perheen lapsilla suru puserossa ja vanhempien kukkaro tyhjä. Kummastelen, miten naisen hälytyskellot eivät soineet edes kymmenien vaihdettujen sähköpostien aikana; myyjän viestit oli kirjoitettu surkealla suomen kielellä, eläimen terveys ja maahantuloedellytykset olivat sivuroolissa, rahaa penättiin joka välissä ja aikataulut pettivät kerta toisensa jälkeen.

Ostajaa yritettiin vakuutella lähettämällä tälle suttuinen kopio myyjän ajokortista. On sanomattakin selvää, että paperit oli väärennetty. Huijarimyyjillä on yleensä useita henkilöllisyyksiä, joiden avulla jäljet on helppo peittää eikä petoksen tekijöitä käytännössä koskaan saada vastuuseen.

Terveellinen koiranpentu

Myyjä oli kuvaillut parikuista koiranpentua ostajalle ”terveelliseksi ja hyvinkoulutetuksi”. Pennulle luvattiin vuoden takuu ja lonkille kahden vuoden takuu. Koira oli määrä toimittaa liikenneviraston kautta Suomeen.

Haloo?!

Koiran alkuhinta oli 200 euroa. Välittäjä esitti myös toisen pennun ottamista yhtä aikaa, sillä se tulisi ostajalle suhteessa edullisemmaksi. Yeah right.

Lover Valentine Havanese puppy
Pentukaupoissa maltti on valttia ja tyhmyydestä sakotetaan.

Pentu juuttunut tulliin – vapautus lisärahasta

Prosessi eteni ja välittäjä lupasi lähettää pennun heti, kun rahat ovat tilillä. Kun rahat saapuivat Espanjaan, mutta koiranpentua ei kuulunutkaan Suomeen, välittäjä väitti sen olevan karanteenissa Ranskassa. Karanteenista vapautuisi vain rahaa vastaan. Ostajaa painostettiin: tullimiehiltä oli kuulemma loppumassa kärsivällisyys ja 300 eurolla koiranpentu pääsisi matkustamaan. Myyjä kuvaili, miten pentu on hädissään ja surkeana kolkossa karanteenissa. Raukkaparka koiravauva yksin ilkeiden tullisetien armoilla… Lisärahastus on helppoa hellämielisen ostajan kustannuksella.

Ja kappas, tuon jälkeen tulee uusi yllätys: pennusta pitää maksaa vielä viranomaisille 600 euron suuruinen vakuutusmaksu.

Bye bye, sinne menivät rahat. Hyvää tässä on se, että tuota jutun säälittävää koiralasta ei ollut olemassa. Oli vain ovela välittäjä – ehkei edes espanjalainen – käärimässä tyhmän ihmisen rahoja, joita ei koskaan saada takaisin. Poliisi ei käytännössä ryhdy kansainväliseen yhteistyöhön tällaisten huijausten selvittämiseksi, eikä petoksen tekijöitä tavoiteta koskaan. Itse asiassa olisi julkisten varojen haaskausta käyttää virkavallan muutoinkin niukkoja resursseja typeryydestä johtuvien, itseaiheutettujen ongelmien ratkomiseen.

Mitä tästä opimme? Kerrataanpa: jos olet hankkimassa lemmikkiä:

 • Ota yhteyttä luotettavaan kasvattajaan tai johonkin eläinsuojeluyhdistykseen. Unohda riskirodut.
 • Älä luota yksityiseen ulkomaiseen pentuvälittäjään. Piste.
 • Jos haluat tarjota kodin ulkomaiselle rescue-eläimelle, tee se ainoastaan vastuullisen, luotettavan ja hyvämaineisen rescueyhdistyksen kautta.

Unohda myös keltaisetpörssit, apulat ja epämääräiset facebook-sivustot. Niissä on järjetön riski tulla huijatuksi. Mieti sitä lasten itkun määrää, kun Shellin parkkipaikalla takakontista ostettu koiravauva kuolee syliin tai ulkomainen pörröpentu ei ikinä saavu lentokoneella Suomeen ja rahat ovat menneet.

Koiranpennun EI PIDÄ olla halpa.

Ei ikinä.

1468645_10152025492349708_643959604_n
Tämä pentu tuli Suomeen Romaniasta luotettavan Rescueyhdistys Kulkurit ry:n kautta sirutettuna, tautien varalta testattuna, loishäädettynä, mikrosirutettuna ja oman EU-passin kanssa käytyään ensin läpi täydellisen rokotusohjelman.

Kotia etsivät rescuekoirat facebookissa

Toinen tikittävä aikapommi ovat rescuekoiria ”promoavat” facebook-ryhmät. Palataanpa niihin lähemmin, sillä niitä on tämänkin syksyn aikaan noussut samaan tahtiin kuin herkkutatteja kuusenneulaskareessa.

Parhaimmillaan kodin tarjoaminen kodittomalle koiralle on kunnioitettava eläinsuojeluteko, ja tätä prosessia varten Suomesta löytyy usea luotettava rescueyhdistys. Valitettavasti eetterissä on myös kyseenalaisia toimijoita.

Mitä teet, kun haluat adoptoida superihanan kotia etsivän rescuekoiran, jota markkinoidaan facebookissa? Selvitä taustat! Siihen kannattaa panostaa. Muista nämä:

 • Älä haksahda yksityishenkilöiden markkinoimiin koiriin tai epämääräisten kerhojen facepostauksiin
 • Luotettavalla, rekisteröidyllä yhdistyksellä on myös aina internetsivusto; varteenotettava yhdistys ei koskaan toimi ainoastaan facebookin varassa, vaikka esitteleekin toimintaansa ja adoptio-ohjelmassaan olevia koiria omilla facebook-yhteisösivuillaan
 • Yhdistyksen toiminnan kuvaus on laaja ja tehty hyvällä suomen kielellä
 • Internetsivusto on monipuolinen ja tietosisällöltään kattava
 • Yhdistys noudattaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sisämarkkinakaupan ohjeita ja on rekisteröitynyt eläinten maahantuojien Traces-järjestelmään
 • Luotettava rescueyhdistys kuvailee koiraa kattavasti, realistisesti ja mainitsee koiran luonteen saattavan muuttua uudessa kodissa.
 • Koirien taustat ovat tiedossa ja niistä löytyy luonnekuvaus. Pelkät ”ihana”, ”suloinen” ja ”rakkauskoira” –ilmaisut eivät kerro eläimestä tarpeeksi.
 • Koiria ei myöskään markkinoida jakamalla pelkkiä englanninkielisiä alkuperäiskuvakansioita.
 • Yhdistys kertoo internetsivuillaan, mitä toimenpiteitä koiralle tehdään ennen maahantuloa sekä kulukorvauksen määrän ja kuvaa yksityiskohtaisesti, mitä kulukorvaus sisältää.
 • Interetsivuilta löytyy vastuuhenkilöiden yhteystiedot. Vaikuttavatko yhdistyksen aktiivitoimijat asiallisilta ja järkeviltä? Onko yhdistys on hyvin organisoitu?
 • Kertooko yhdistys olevansa tukena myös adoption jälkeen? Onko yhdistyksessä osaamista mahdollisissa ongelmatilanteissa?
 • Mikä on yhdistyksen missio? Onko sen toiminta-ajatus järkevä? Tähtääkö se kodittomien eläinten tilanteen parantamiseen kestävän kehityksen kautta?
 • Jos facebook-sivusto on suppea eikä yhdistyksellä ole tarjota internetissä kattavaa tietopakettia toiminnastaan, älä hanki koiraa sieltä. Älä edes, vaikka koira olisi kuinka suloinen tai säälittävä ressukka. Sääli ei saa olla peruste koiranhankinnalle.

Muista lisäksi:

 • Älä ota lapsia mukaan hankkeen ensimetreille. Lapset ihastuvat tulenpalavasti suloisiin koiriin, jolloin vanhemman järjen ääni ja ajattelu hämärtyvät helposti.
 • Etene prosessissa muutoinkin maltilla ja pidä pää kylmänä

Ilkeä loppukaneetti: jos joudut huijatuksi pentukaupoissa, se on todennäköisesti oma vikasi. Kanna siis vastuusi pennun/koiran hankinnasta jo ajatuksen alkuvaiheesta asti. Se on eläinsuojeluteko.

225182_10022164707_8444_n
Tämä hyvämaineiselta kotimaiselta kasvattajalta ostettu novascotiannoutajanpentu on terve ja touhukas.

 

Mainokset