Isolla sydämellä kestävää, kansainvälistä eläinsuojelutyötä. Kuono ry tekee eikä meinaa.

Romanian koiratilanne on laajuudessaan katastrofaalinen, ja sen tekee vielä absurdimmaksi viranomaisten täydellinen piittaamattomuus ongelman ratkaisuyritysten edessä. Romanian ongelma ei kulminoidu villeinä vaeltaviin kulkukoiriin, vaan omistettujen koirien holtittomaan lisääntymiseen sekä koirien ja pentueiden hylkäämisiin.

Romaniassa on aivan tavallista, että tavallisten ihmisten tavalliset lemmikit kulkevat vapaina kotikulmillaan, samalla tavalla kuin alueen ns. yhteisökoirat, sellaiset, joista ympäristön asukkaat jollain tapaa pitävät huolta. Vapaina liikkuvat eläimet lisääntyvät tehokkaasti keskenään, ja ei-toivotut pennut käydään hylkäämässä metsiin, pelloille, teiden varsiin tai markettien pihoille pahvilaatikoissa ja jätesäkeissä ellei niitä tapeta epäinhimillisin keinoin ennen sitä. On myös hyvin tavallista, että nartun tultua tiineeksi, se lempataan kylmästi kadulle. Steriloinneille viitataan kintaalla osin välinpitämättömyyttä, osin tietämättömyyttä ja monesti varattomuudesta johtuen. Eläinlääkäriä ei välttämättä ole lainkaan lähiseudulla tai jos onkin, se keskittyy tuotantoeläinten hoitamiseen.

cropped-quattro
Kuva: Kuono ry

No dogs, no business

Mitä enemmän koiria pystytään steriloimaan ja koirakantaa pienentämään, sitä nopeammin saadaan kuriin myös korruptoituneiden viranomaisten ja heidän verkostojensa koirilla tekemä likainen liiketoiminta.

Massasteriloinnit ja sinnikäs valistus ovat ainoa keino ratkaista koiraongelma pysyvästi. Tämä on myös maailman terveysjärjestö WHO:n suositus. Romanian valtion tulisi tarttua asiaan ja koordinoida maanlaajuinen massasterilointiohjelma, enkä näe mitään estettä sille, miksei tähän voisi osoittaa rahaa EU-varannoista.

484285_583148711695466_18142637_n
Vadillinen koiralapsia

Sillä aikaa, kun komissiossa pyöritellään peukaloita ja etsitään poliittista tahtoa tähän ikävään asiaan puuttumiseen, on onneksi aktiivisia toimijoita, jotka tekevät kaikkensa ja enemmänkin, että eläinten tilanne Romaniassa paranisi. Rescueyhdistys Kulkurit ry on alusta saakka painottanut toiminnassaan sterilointien tärkeyttä ja kohdentaa merkittäviä varoja tähän toiminnan osa-alueeseen kuten myös EU-tasolla vaikuttamiseen. On tärkeää, ettei keskitytä suppeaan auttamiseen ja samalla suljeta silmiä Romanian kokonaisvaltaiselta eläinrääkkäystilanteelta, vaan katsotaan laaja-alaisesti ongelmaa ja pyritään ponnekkaasti vaikuttamaan siihen strategisella työllä.

Tämän vuoksi on ollut värisyttävän hienoa tutustua vastikään perustetun Kuono ry:n toimintaan. Uskallan sanoa, että se on uusi, toivoa tuova kiintotähti eläinsuojelutaivaalla. Kourallinen verkostoituneita, tehokkaita ja kansainvälisiä ihmisiä, jotka ymmärtävät yhteistyön perimmäisen tarkoituksen, on tekemässä jotain oikeasti merkittävää.

10542011_10152438579652379_2987444330187549777_n
RAR:n voimanaiset Bonnie ja Nancy yhteistyöbannerin äärellä. Kuva: RAR

Fokus ongelman alkulähteillä

On varsin kunnioitettavaa, että Kuono ry fokusoi toiminnassaan puhtaasti sterilointeihin. Yhdistys haluaa olla tekemässä pitkäjänteistä työtä ongelman alkulähteellä tavoitteenaan se, ettei ongelmaa eräänä kauniina päivänä tulevaisuudessa enää olisi. Sterilointiprojektien lisäksi Kuono osallistuu myös rokotuskampanjoihin. Kuonolaisilla on itsellään rescuekoiria ulkomailta ja moni heistä tukee yksityisiä tarhoja Romaniassa, Espanjassa ja Bosniassa. Adoptiotoimintaa Kuonolla ei ole, vaan se panostaa sterilointeihin, kansainväliseen yhteistyöhön ja tietoisuuden lisäämiseeen hylättyjen lemmikkieläinten kohtelusta.

10352207_523126737790251_6632767412477765834_n

Kuonolaisten missio on kunnioitettava monella tasolla. Tällä hetkellä Kuono antaa apua Romaniassa Romania Animal Rescuen, RAR:in, kautta. Järjestö ei steriloi ainoastaan kodittomia eläimiä, vaan myös vähävaraisten ihmisten lemmikkejä. Tällä vähennetään epätoivottujen pentujen hylkäämistä/tappamista mitä epäinhimillisimmin keinoin. Kuono mm. osallistui lokakuussa RAR:n organisoimaan Craiovan spayathoniin, missä steriloitiin & kastroitiin huikeat 850 eläintä.

Myös EU-tason vaikuttamista

Sen sijaan, että vain taivastelisivat Romaniassa ja muualla Itä-Euroopassa tapahtuvia julmuuksia ja ihmisten pahuutta, kuonolaiset ovat aktiivisesti vaikuttamassa siihen, että EU vihdoin ryhdistäytyisi ja tunnustaisi lemmikkieläinten tarvitsevan suojakseen oikeita lakeja, ja ennen kaikkea lakien ja asetusten valvontaa. Romaniassa kohdistetaan eläimiin käsittämättömät määrät tietoista julmuutta ilman minkäänlaista uhkaa siitä, että viranomaiset puuttuisivat asioihin tai että tekijöitä rankaistaisiin, ja tähän myös Kuono haluaa pikaisesti muutosta.

Kuva: NewsBucovina
Kuva: NewsBucovina

Lapsissa parempi tulevaisuus

Lisäksi Kuonon rakentaa asennemuutosta eläinten kohtelun parantamiseksi ja rahoittaa mm. kouluihin jaettavaa valistusmateriaalia. Yhdistyksen puheenjohtaja Katri Kovasen sanoihin on helppo yhtyä:

Lapsilla on uskomaton voima muuttaa myös vanhempiensa ja muun lähiympäristönsä asenteita oikeaan suuntaan silloin kun he itse ovat ymmärtävät että eläimillä on yhtälailla tunteet kuin meilläkin ja ne tuntevat kipua, surua, ahdistusta, pelkoa. Niin lasten kuin aikuisten on ymmärrettävä, että seuraeläinten perustarpeet tulevat tyydytetyiksi vain jos me ihmiset ne täytämme. Ruoka, juoma, turva – mistä ne tulevat ellei meiltä ihmisiltä. Ja niillä on näihin aivan yhtä suuri oikeus kuin meillä ihmisillä.”

www.kuonoyhdistys.fi

Kuono Facebookissa

Kuono_web2-300x115

 

Mainokset