Taas me kuollaan kaikki

Kun Evira julkaisee tiedotteen Romaniasta tuodun koiran sairaudesta, punnitaan lukijakunnan älykkyys. Suurin osa ihmisistä suhtautuu asiaan perinteisellä talonpoikaisjärjellä, mutta valitettavasti joukkoon mahtuu myös vähäisemmällä tajunnantasolla siunattuja yksilöitä, jotka ovat harmittavan näkyviä ja kuuluvia.

”Nyt me kuollaan kaikki” –hysteriaan sortuvat samat ihmiset, joiden kohdalla peruskoulu meni hukkaan ainakin sisälukutaidon osalta, eikä suhteellisuudentajussakaan ole tapahtunut kehitystä sitten ala-asteaikojen. Nämä ovat niitä samoja tyyppejä, jotka käyvät antamassa parisuhdevinkkejä Salkkareiden Ismolle ruokakaupassa ja etsivät Paula Sievisen hautaa Hietaniemestä. Jo nopea vilkaisu vaahtoajien kirjoittamiin kommentteihin sosiaalisessa mediassa antaa käsityksen heidän sivistystasostaan. Kaikilla ei pitäisi olla näppäimistöä eikä internetyhteyttä.

omino shock

Typerimmät mahdolliset mielipiteet löytyvät Ilta-Sanomien julkaiseman, tökerösti otsikoidun artikkelin yhteydestä. Ihmiset laukovat surutta ilmoille muka-faktoja, joissa ei ole minkäänlaista todellisuusperää. Pelonlietsonnalla ei ole mitään rajaa. Kommentteja lukiessa on selvää, ettei suurin huolenaiheemme Suomessa ole loisuhka ulkomailta vaan kansalaisten älyllinen lahjattomuus. Kuoleminen sukupuuttoon olisi meille ihan oikein.

Mitä nyt sitten on tapahtunut?

Mikä kirvoitti äkäistä sarkasmia (kyllä, juuri sitä) tähän kirjoitukseen? Rescueyhdistys Kulkurit ry:n kautta tulleelta koiralta poistettiin erään toisen toimenpiteen yhteydessä pieni patti, josta löytyi yksi koteloitunut Dirofilaria repens -loinen. Koteloitunut. Kyseessä on harvinainen yksittäistapaus, josta Evira on juuri tiedottanut.

Loista on perinteisesti todettu Etelä-Euroopassa, ja sitä on löytynyt myös Saksasta, Hollannista, Virosta, Ruotsista ja Norjasta. Sitä on esiintynyt aiemminkin Suomessa, mutta jostain syystä Evira ei ole asiaa tätä ennen tuonut esille. Koiralla on kaikki hyvin eikä sairaus ole ihmiselle vaarallinen. Se ei tapa ihmisiä, ja levitäkseen se vaatii pysyvästi lämpimät olosuhteet ja usean väli-isännän. Pohjoismaissa olosuhteet ovat harvoin suotuisat tartunnalle. Sitä voidaan ehkäistä tavallisella Advocate-lääkityksellä.

Luetun ymmärtämisen ja tiedon etsimisen vaikeus

Tänä päivänä ei tarvitse enää mennä kirjastoon etsimään lisätietoa, vaan koko maapallon tietovarannot ovat saatavilla kotoa käsin, kun istahtaa tietokoneen ääreen. Silti on ihmisiä, jotka ovat pukeutumassa suojahaalariin & hengitysmaskiin ja hamstraamassa joditabletteja, aina kun Eviran tiedoteosastolla on jotain sanottavaa ja jakavat tämän päättömän paniikin sosiaalisessa mediassa. Vallankin Iltasanomien facesivuston kommenttiosioissa nämä umpijuntit pääsevät näyttämään kaikille älynsä terävyyttä – ja ihan omalla nimellään & naamallaan.

Realisimia, realismia

On hienoa, että sairauksiin suhtaudutaan vakavasti ja niiden leviämisen ehkäisemiseksi tehdään tinkimättömästi töitä. Se on vastuullisilla rescueyhdistyksillä toimintaa ohjaava tekijä – meidän kaikkien etu. On kuitenkin osattava laittaa asiat oikeisiin suhteisiin. Näitä sairauksia esiintyy suuressa osassa maailmaa, humaanitartunnat ovat harvinaisia ja niiden kanssa eletään ilman sen ihmeellisempiä ongelmia. Eli jos halutaan tätä tosissaan pelätä, välttäkäämme lomailua mm. Pietarissa, Roomassa ja Sri Lankassa. *Dämit! Olen viimeisen vuoden aikaan joutunut käymään töiden takia useita kertoja Roomassa! Kuolen pian! Kaikki muutkin kuolee!*

Oikeiden riskien tiedostaminen

On päivänselvää, että vakavimmat riskit koskevat villiä ja valvomatonta koiratuontia tai koirien liikkumista maiden välillä. Kaikki eivät edelleenkään ymmärrä, että rotupuhtaus ei suojaa loistaudeilta. Ihmisille oikesti vaarallisia tauteja saattavat tuoda kaukomaihin matkailijat. Suomessa jo voitettuja sairauksia, kuten esimerkiksi tuberkuloosia, tulee Venäjältä. Joululohesta voi helposti saada listeriabakteerin. Kouluissa jylläävät täiongelmat ja päiväkodeissa kihomadot aiheuttavat päänvaivaa. Ihminen voi saada Dirofilaria repens -loisen esimerkiksi sammumalla pusikkoon etelän-lomalla.

Hysteerikoille: älkää matkustako ulkomaille älkääkä menkö koiranäyttelyihin! Siellä voi piillä kuolemanvaara. Kannattaa myös suhtautua varauksella kouluihin ja päiväkoteihin.

idea concept

Sika-MRSA, ihmistä ovelampi bakteeri

Se, mistä jokaisen kinkunpaistajan pitäisi oikeasti olla huolissaan, on sairaaloita aikaisemmin vaivanneiden antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien rantautuminen suomalaisille eläintiloille. Yle kertoi 11.12.2014, että Eviran arvion mukaan sikatiloista noin 15 %:lla esiintyy sairaalabakteerina tunnettua MRSA-bakteeria. Eläimistä superbakteerit saattavat tarttua ihmisiin, ja seuraukset voivat olla kohtalokkaita. Tanskassa viisi ihmistä on kuollut sika-MRSA:han. Tauti on levinnyt Tanskassa kulovalkean tavoin. Vuonna 2012 tanskalaisista sioista 44 prosenttia kantoi MRSA-bakteeria, vuotta myöhemmin luku oli jo hurjat 88 prosenttia.

Mitätön riski

Tässä Eviran uutisoimassa Dirofilaria repens -yksittäistapauksessa on ollut kyseessä vain yksi koteloitunut toukka pienen koiran jalassa kylmässä Suomessa. Toukka on ollut patologin tutkimusaineistoa jo hyvän aikaa. Sen takia ei tule kuolemaan mummo Viitasaarelta tai kukaan muukaan. Kaikilla Romaniasta tulevilla koirilla ei ole tätä matoa eikä kaikilla Afrikasta tulevilla ihmisillä ei ole Ebolaa tai edes tavallista kausi-influenssaa.

Ja jos nyt katsot koiraasi – ainoaa elävää olentoa maan päällä, joka rakastaa sinua enemmän kuin itseään – ja mietit, kantaako se koko maailman kohtaloksi koituvaa tappajavirusta, voit joko a) hypätä mereen Ruotsin-laivalta tai b) käydä apteekissa ostamassa edullisen loishäätövalmisteen ja nukkua yösi tästedes ihan levollisesti. Koirasi takia tuskin tulet kuolemaan.

Mainokset