Hei me steriloidaan!

”Miksi ette auta Romaniassa paikan päällä?” -kysymys lentelee ilmoille tasaiseen tahtiin. Kyllä me autamme. Paljon. Koko ajan. Jatkuvasti. Adoptiot ovat vain yksi, joskin hyvin näkyvä osa, vastuullisen rescueyhdistyksen toimintaa. Pääpaino on paikan päällä kohdemaassa auttamisella.

Rescueyhdistys Kulkurit ry:n Romaniaan osoittama apu on moninaista; rahalahjoituksilla hankitaan yhteistyötarhoilla eläville sadoille koirille mm. ruokaa ja tarvikkeita, sisä- ja ulkoloishäätöjä, koirankoppeja, olkia niiden lämmöneristeeksi, rakennustarvikkeita jne. Rokutus- ja eläinlääkärikuluissa avustetaan niin ikään, ja eläinsuojelijoille annetaan taloudellisen avun ohella myös henkistä tukea heidän toimiessaan sietämöttämissä olosuhteissa.

63467_1002210336461013_7781191457692319761_n
Dr. Petrisor työssään joulukuussa 2014

Kulkurien toiminta on suunnitelmallista, avointa ja läpinäkyvää; jokainen lahjoituseuro menee siihen tarkoitettuun kohteeseen ja kaikista lahjoitushankinnoista löytyy tositteet. Auktorisoitu tilintarkastaja tekee toiminnantarkastuksen joka tilikauden jälkeen.

Koiraongelman alkulähteillä

Yksi merkittävimmistä auttamisalueista Kulkureilla on steriloinnit. Se on strategista, pitkäjänteistä työtä. Niillä pyritään koirapopulaatioiden kestävään hallintaan pitkällä aikavälillä. Sterilointeja suosittaa myös maailman terveysjärjestö WHO.


Yhteistyöklinikat steriloivat jatkuvalla tahdilla eläimiä Kulkurien kustantamina viikosta toiseen. Yhdistys rahoittaa eri puolilla Romaniaa massasterilointikampanjoita, joissa tehdään lisääntymiskyvyttömiksi sekä kulkukoiria että vähävaraisten ihmisten lemmikkejä.

Valistustyö ja vastuullisen eläintenpidon korostaminen ovat osa kampanjointia. Eutanasia on monelle paikalliselle eläinsuojelijalle vaikea asia, eikä koirien kokemaa kipua, tuskaa ja ahdistusta aina osata ymmärtää.

Yhdistys vie sinnikkäästi eteenpäin viestiä siitä, että kuolema ei ole pahinta mitä koiralle voi tapahtua, toivoen voivansa pikku hiljaa ajan saatossa voivansa vaikuttaa asiaan ja tapoihin ajatella.


Operoivat eläinlääkärit ovat päteviä ammatissaan. Dr. Aurelian ja Dr. Petrisor tiimeinen ovat kuuluisia ällistyttävän pienistä sterilointihaavoista ja edistyksellisestä, eläinystävällisestä leikkaustavastaan.

63464_1002210859794294_4707784479585574781_n
Leikkaushaava on todella pieni & siisti.

Kulkurit keräävät ponnekkaasti varoja, jotta yhä enemmän eläimiä voitaisiin steriloida ja estää ei-toivottujen pentueiden syntyminen ja lukemattomien koirien loputon kärsimys.  Yhden steriloinnin hinta Romaniassa on noin 30 euroa. Vuoden 2014 aikana Kulkurit on steriloinut jo lähes 850 eläintä.

Kun tietämättömät ihmiset pauhaavat somessa villien katukoirien raahaamisesta Suomeen levittämään tauteja ja siitä, että paikan päällä annetun avun pitäisi olla se ainoa auttamiskeino, he eivät vihanpuuskissaan tajua, että tätähän vastuulliset rescuetoimijat nimenomaan tekevät – auttavat paikan päällä kohdemaassa. Asia selviäisi nopeasti vaikkapa yhdistysten internetsivujen vilkaisulla.

Samoin selviäisi se, mistä koiraongelma alunalkaen Romaniassa johtuu; tavallisten ihmisten tavallisten koirien holtittomasta lisääntymisestä vuosikymmenten saatossa.

Romanian katukoiratilanne on ihmisen aiheuttama. Ihmisen se on myös ratkaistava. Tämä tavoite ohjaa toimintaamme ja sen eteen teemme hartiavoimin töitä. Vapaaehtoisesti.

Lue lisää Kulkurien sterilointiohjelmista >

Valokuvat: Doina Vella, loka-joulukuu 2014

Mainokset