Hylätty lemmikki on pian villieläin – ainakin, jos EU saa päättää

Yksi älyttömimmistä lainsäädännöllisistä uudistuksista, jonka ihmismieli voi kuvitella, on parhaillaan tapetilla EU:n päätöksentekokoneistossa. Kun viimeisen kolmen vuoden ajan Euroopan komissio on laatinut eläinten terveyttä koskevaa lainsäädäntöä tavoittena yksinkertaistaa ja johdonmukaistaa yhteisiä periaatteita ja sääntöjä, tuloksena olisi voinut kuvitella olevan jotain eläinten hyvinvointia edistävää, eikö? Mutta mitä ilmeisimmin valitsemamme päättäjät ja heidän avustajansa kärsivät vakavasta todellisuudesta vieraantumisesta, ja kaikki vaalien alla annetut lupaukset ovat olleet noloa silmänlumetta. Moni tuntee varmasti itsensä petetyksi kuullessaan tästä tolkuttomasta uudistushankkeesta, joka vie eläinsuojelun tasoa kauas kivikaudelle.

141219-1

Jos EU-komission esittämä ehdotus haluaa määritellä katueläimet ja kodittomat eläimet villieläimiksi, jo lapsikin ymmärtää, että se heikentää eläinsuojelua ja eläinten hyvinvointia. Uusi lakiesitys on kammottava uhka eläinten hyvinvoinnille EU:ssa. ”Jos tämä ehdotus hyväksyttäisiin, se tarkoittaisi, että katueläimillä ja vapaana kulkevilla eläimillä olisi alhaisempi suojelutaso EU:ssa. Tämän seurauksena metsästäjielle voitaisiin sallia lailliset perusteet ampua niitä, koska sitä on jo ehdotettu aiemmin eri maissa”, sanoo Vier Pfoten –järjestön johtaja Marlene Wartenberg.

Ehdotuksesta keskustellaan parhaillaan lainsäädäntöprosessin viimeisessä vaiheessa. Komission virkamiehet ovat tässä vaiheessa vahvistaneet aikovansa säilyttää ehdotuksen sellaisenaan, vaikka myöntävätkin, että kodittominen eläinten määrittely villeiksi on hämmentävä. Valmistelu on tapahtunut kaikessa hiljaisuudessa ilman julkisuutta, jotta nämä pykälät saataisiin vaivihkaa läpi ilman kiusallista huomiota ja mahdollisuutta niiden kritisointiin.

Ehdotus on järjetön monella tapaa. Päätöksellä sivutettaisiin luonnonvaraisten ja kotieläinten biologinen eroavaisuus, ja se olisi EU:n perusperiaatteiden sekä SEUT 13 artiklan vastainen, jossa todetaan eläinten olevan tuntevia olentoja ja jossa vaaditaan, että niiden tarpeet otetaan huomioon uudessa lainsäädännössä. Lisäksi sillä sivuutettaisiin EU-kansalaisten jatkuvat pyynnöt parantaa eläinsuojelun tasoa. Se tekisi turhaksi mm. kaikki ympäri Eurooppaa järjestetyt lukemattomat mielenilmauskampanjat Romanian koirien puolesta ja Espanjan hylättyjen koirien eteen esitetyt vetoomukset.

Meidän on vaadittava edustajiamme Euroopan parlamentissa, ministereitämme neuvostossa sekä komissiota peruuttamaan tämä järjetön ehdotus ja keskittymään sen sijaan eläinten terveyden ja hyvinvoinnin aitoon edistämiseen. Asiasta on parhaillaan rakenteilla massiivinen kampanja, joka julkaistaan pian.

141219-2

Mainokset