Järki kädessä, sydän mukana. Avec Tastula: Koirien pelastajat.

”Pahin maailmaa vaivaava tauti on itsekkyys. Mitä enemmän ymmärrän eläimiä, sitä vähemmän arvostan monia ihmisiä.” Näin sanoo kollegani Sini, enkä voisi olla hänen kanssaan enempää samaa mieltä. Sini sanoo paljon muutakin ja on mukana YLEllä nähtävässä Avec Tastula –ohjelmassa, jossa on tallennettu hetkiä lokakuiselta Romanian-matkaltamme. Reissu jätti sieluun syvän jäljen. Se oli tähänastisista rankin ja henkisesti kuluttavin, eivätkä sen aikana koetut asiat anna edelleenkään rauhaa.

1501-DSC_0183
Sini tutustuu Rosiorin kunnallisella tarhalla asuvaan koiraan, jota muut koirat kiusaavat niin, että se voi elää ainoastaan koppien katolla. 24.10.2014

Ohjelma on rakennettu YLEn haluamasta näkökulmasta, jossa korostuu koirien pelastaminen. Yhdistyksemme ensisijainen pyrkimys on kuitenkin kestävä kehitys, jonka tärkeimpiä työkaluja ovat mm. EU-tason vaikuttaminen ja steriloinnit.

Esitettävässä ohjelmassa ei näy mm. Rosiorin kunnallisen tarhan koirien helvetillinen kärsimys, jonka me koleana, vesisateisena päivänä todistimme. Kuvausryhmä ei ehtinyt tallentaa Suflete Dragin ja Glinan tarhojen lumiloskaisissa häkeissä värjöttelevien koirien tai niitä suojelevien ihmisten tuskaa, kun talvi saapui ennen aikojaan Bukarestiin 25.10.

1501-IMG_0261
Kuvausryhmän kanssa Bukarestin laitamilla 22.10.2014. Sallan sylissä juuri löydetty Serafina-pentu.

Ohjelman kautta kuitenkin välittyy se suru ja lohduttomuus, joka on romanialaisille eläimille ankeaa arkirealismia. Siinä nähdään, miten Palladyn kunnalliselle tarhalle kaduilta ja pihoilta väkivalloin kasatut tavallisten ihmisten tavalliset koirat odottavat viimeistä hengenvetoaan surullisina, sairaina ja peloissaan, ja kuinka onnistuimme pelastamaan kaksi koiraa varmalta kuolemalta.

1501-DSC_0011
Pentuja Rosiorin kunnallisella tarhalla 24.10.2014

Televisio ei välitä karmivaa kalman hajua, joka peitti kunnallisen tarhan, eikä näytä niitä muita kymmeniä ja taas kymmeniä koiria, jotka makasivat tarhan toisessa siivessä vain kohdatakseen loppunsa tuossa helvetinloukossa.

Toivon, että katsojat silti ymmärtävät meidän tuskamme paikassa, johon en toivoisi yhdenkään eläimen joutuvan.

Tällaisia kunnallisin varoin ylläpidettyjä eläinrääkkäysyksiköitä on Romaniassa tuhansia. Pahinta on, että tappamisella ei ratkaista mitään – ainoastaan huononnetaan tilannetta ja lisätään tarpeetonta kärsimystä.

IMG_8785
Yksi Palladyn kunnallisen tarhan käytävistä 22.10.2014

”Toki elämä olisi huomattavasti helpompaa ilman kotonani olevia koiria ja jatkuvia ympäriltä kantautuvia uutisia koirien kaltoinkohtelusta, mutta kuka on sanonut, että elämän on oltava helppoa? Maailma on täynnä itsekkyyttä ja siitä johtuvaa empatiakyvyttömyyttä.” –Sini Isaksson

Materiaalia ohjelmaan kuvattiin pitkälti yli 10 tuntia. 45 minuuttinen Avec Tastula TV1 perjantaina 2.1. klo 22, uusinta sunnuntaina 4.1. klo 17.10. Katsottavissa myös Yle Areenassa.

Lue lisää:

1501-IMG_2460
Glinan tarhan asukkaita 26.10.2014
Mainokset