Romanian koiraongelman ratkaisuun on olemassa työkalut. Mistä löytyy poliittinen tahto?

Romanian koiraongelma olisi mahdollista ratkaista kestävällä tavalla. Siihen on olemassa kaikki keinot, joista yksi olennaisin liittyy uuteen eläinten terveyttä koskevaan lainsäädäntöön.

Olisi äärimmäisen tärkeää, että valmisteilla olevan eläinterveysasetuksen artiklatasolle lisättäisiin sanamuoto non-kept animals, jolloin EU-komissio saisi toimivallan päättää kodittomien eläinpopulaatioiden kannanhallinnasta.

Näin kantoja voitaisiin vihdoin alkaa hallinnoimaan järkevästi mm. sterilointiohjelmilla ja valistuksella sekä jopa mahdollistaa näiden rahoitus EU-budjetista. Vapaaehtoisjärjestöillä olisi toteutustyössä merkittävä rooli. Tämä olisi kestävään kehitykseen tähtäävä humaani keino – sellainen, jota olemme jo pitkään vaatineet katukoiraongelman ratkaisemiseksi.

Tämän lisäksi tarvitaan poliittista tahtoa. Keneltä sitä löytyy? Kotimaiselta vastuuministeriltä, maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpolta? Ei vielä tähän saakka.

DSC_0028
Rosiorin kunnallisen tarhan asukkaita lokakuussa 2014. Tarhalla on noin 350 koiraa, joista suuri osa tavallisten ihmisten tavallisia, ystävällisiä lemmikkejä, jotka ovat päätyneet syystä tai toisesta rankkureiden käsiin.

Uskon, että maa- ja metsätalousministeriö Suomessa sekä vastaavat yksiköt muualla Euroopassa eivät aidosti tiedä, minkälainen mm. Romanian koiriin kohdistuva eläinrääkkäystilanne on eivätkä ymmärrä, miten laajoiksi koirapopulaatiot ovat päässeet kehittymään eläinten lisäännyttyä holtittomasti viimeisten vuosikymmenten aikana. Tämä on ihmisen aiheuttama ongelma, ja ihmisen pitää se myös korjata.

Tuskin kukaan lainsäädäntöä valmistelevista virkamiehistä ymmärtää, miten valtavia määriä entisiä lemmikkejä ja niiden pentuja hylätään pelkästään Romaniassa joka päivä. Tämä on asia, joka pitäisi heidän tietoisuuteensa tuoda. Samoin se, että asia on mahdollista ratkaista kestävällä tavalla – siis jos halutaan.

Eläinten terveyttä koskevasta lainsäädäntöehdotuksesta keskustellaan parhaillaan lainsäädäntöprosessin viimeisessä vaiheessa. Komission virkamiehet ovat tässä vaiheessa vahvistaneet aikovansa säilyttää ehdotuksen sellaisenaan, vaikka myöntävätkin, että kodittominen eläinten määrittely villeiksi on hämmentävä.

Hämmentäväksi sen kokevat, todentotta, ne ihmismassat, jotka ovat osoittaneet mieltään Romanian koirien julmaa kohtelua vastaan eurooppalaisten kaupunkien kaduilla kahden viimeksi kuluneen vuoden aikana.

10342430_791169090893426_582587428028689602_n99
Yes! We Care! -mielenosoitus Romanian koirien puolesta Helsingissä toukokuussa 2014

Meidän on vaadittava edustajiamme Euroopan parlamentissa, kotimaista vastuuministeriä (maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpoa, joka vastaa Suomen kannasta neuvostossa), sekä komissiota peruuttamaan tämä järjetön ehdotus, jolla heikennetään entisestään Romanian koirien eläinsuojelullista tilannetta. Lue tästä lisää Rescueyhdistys Kulkurit ry:n sivuilta:

http://kulkurit.fi/koditon-koira-ei-ole-villielain-kerro-se-ministeri-orpolle/

http://kulkurit.fi/kodittomien-elainten-luokittelu-villielaimiksi-estettava/

 

DSC_0213
Yksi Rosiorin kunnallisen tarhan asukkaista makaamassa kylmällä betonilla lokakuussa 2014

 

 

Mainokset