Did I make a difference today?

Koirani makaavat reporankoina sohvalla; tolleri tassut kohti taivasta ja Rosiorin kunnalliselta tarhalta pelastettu pikkuinen pappakoira levollisena sen vieressä. Pari muuta entistä katukoiraa köllöttelee jaloissani, kun istahdan päivän päätteeksi koneelle, hoidan viimeiset työ- ja yhdistyssähköpostit, vastailen facebookin inbox-viesteihin sekä ryhmissä käytäviin tärkeimpiin keskusteluihin. Jään selaamaan facen newsfeediä. Se ei taaskaan ole mieltä ylentävää luettavaa. Pieni koira tuolini vieressä huokaa syvään – ikään kuin ottaen osaa suruuni.

Ei päivää ilman Bragaridua

Tänne romanialaisen vankilan yhteyteen rakennetulle koirien keskitysleirille kasataan jatkuvalla syötöllä koiria odottamaan kuolemaa. Ne ovat tavallisten ihmisten tavallisia lemmikkejä tai sopuisia yhteisökoiria. Ystävälliset eläimet ovat rankkureille helppoa riistaa ja vaivaton tapa tienata rahaa.

Paikalliset eläinsuojelijat onnistuvat saamaan sieltä ulos yksittäisiä koiria. Kaikki muut tapetaan liukuhihnatyyppisesti. Ne eivät kohtaa loppuaan esivalmistellun eutanasian myötä eläinlääkärin pöydällä.

150202-brd
Bragadirun kunnallinen tarha lähellä Bukarestia 2.2.2015. Kuvat: Carmen Toma

Entä mitä muuta facebook tänään tarjoilee? Teodora Dutssa ruokkii koiria lähiseudullaan. Hän julkaisi liudan kuvia pahoista iho-oireista kärsivästä koirasta. ”He cries of pain”, nainen kirjoittaa.

10955889_10203984560556642_589471600_n
Kuva: Teodora Dutssa

Elämä ei aina ole reilua. Ei tälläkään kertaa

Eläinsuojelija Anda Murgu oli ottanut hoiviinsa Oltenitan kunnalliselta tarhalta kaksi pikkuruista koiraa, vaikka hänellä ei olisi ollut tilaa eikä resursseja enää yhdellekään apua tarvitsevalle. Anda ei yksinkertaisesti voinut jättää kaksikkoa, Tinaa ja Minaa, kuolemaan hitaasti nääntyen Oltenitaan, jonne niiden omistaja oli ne kylmästi hylännyt.

Mina voi tällä hetkellä hyvin, mutta Tinan kohdalle osui kurja kohtalo. Se sairastui penikkatautiin, kiitos kammottavan Oltenitan tarhan, kärsi suunnattomasti taudin rankimmista oireista, kunnes se nukutettiin rauhallisesti ikiuneen tänään ennen kuin  sairauden runtelema pieni sydän petti. Nyt siihen ei enää satu, kukaan ei sitä enää koskaan hylkää eikä sen tarvitse pelätä huomista.

Siinä missä meille Suomessa eläimen päästäminen tuskistaan on itsestään selvä eläinsuojeluteko, romanialaiselle eläinsuojelijalle se on lähestulkoon mahdoton paikka. Niin myös Andalle. 

Rescueyhdistys Kulkurit ry:n puheenjohtaja Salla kirjoittaa Andan päätöksestä: ”Tämä on pieni, mutta merkittävä askel kohti yhteistä ajatusmaailmaa koirien kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja siihen liittyvästä kivuttomasta elämän päättymisestä. Ehkä Tinan oli tarkoitus olla suunnannäyttäjänä, kertomassa Andalle, ettei kuolema ole aina huonoin vaihtoehto.”

1977370_938201306190203_8944945193693698308_n

Jatkan facebookin selaamista. Föreningen DogRescue on pelastanut aivan järkyttävässä kunnossa olleen vanhan uroskoiran. Sen pää on turvonnut muodottomaksi ja näyttää, että sen toinen silmä roikkuu poskella.

Espanjalaismetsästät tappavat ja kiduttavat galgoja. Sanat eivät riitä kuvaamaan sitä järjettömyyttä.

Seuraavana joku suomalainen on ”ihan raivona”, kun hänen koiransa pissaa matolle.

Koirien kodinvaihtoryhmässä taas joku elämänkoululainen haluaa eroon koirastaan, jota ei ole edes tapakasvatettu. ”Mielellään maalle ja paikkaan, missä saa purkaa valtaisaa energiaansa. Ei lapsiperheeseen eikä perheeseen, jossa on muita uroksia”. Ja taas siirretään ongelma jonkun toisen ihmisen ratkaistavaksi.

Dog Rescue Shelter kertoo operoineensa junan alle jääneen äitikoiran. Siltä on poistettu vasen etujalka. Pentu voi hyvin. Samainen organisaatio myös pelasti Palladyn kalmanhajuiselta kunnalliselta tarhalta 6 aikuista koiraa ja 13 pentua. Jotain hyvää.

Florentina Elena Negoita postaa kuvan vanhasta takkuisesta koirasta. ”Haluaisiko joku auttaa?” Seuraavassa kuvassa rankkurit ovat jo vieneet koiran. Florentina ei tiedä, pystyykö hän menemään huomenna kunnalliselle tarhalle ja yrittää saada koira pois. Hänellä on jo 18 koiraa huollettavanaan eikä rahaa ole.

10933840_771722022905319_4603697670790838925_n
Takkuinen koiravanhus. Kuva: Florentina Elena Negoita

Viata Animalelor Craiovan kaupungista postaa kuvia löytämistään koiranpennuista. Viisi narttua ja yksi uros värisivät kiinni toisissaan. Ne oli dumpattu muiden roskien lailla metsikköön. Arkipäiväinen romanialainen tapa päästä eroon ei-toivotuista koiranpennuista.

Harva romanialainen perhekoira on steriloitu tai kastroitu. Syyt ovat monesti samoja kuin suomalaisilla koiranomistajilla, jotka eivät leikkaa koiriaan; raha, tietämättömyys, tyhmyys ja välinpitämättömyys.

10418453_744565998972850_4289225434280690956_n
Hylätyt pennut ilman emoa roskakasassa. Kuva: Viata Animalelor

M.G. Rescue oli löytänyt tämän, noin kolmevuotiaan narttukoiran, keskeltä tietä matkalla Bragadirun kunnalliselle kuolemantarhalle. Mihai oli ottanut koiraneidin kyytiin ja vienyt mukanaan eläinklinikan hoitolaan. Se sai nimekseen Damiana.

10404426_1554021208185248_1685005127535881416_n
Eläinlääkärin tarkastuksessa. Kuva: M.G. Rescue

Did I make a difference?

Tuo kysymys mielessäni menen nukkumaan joka ilta. Yhdistysaktiivina ja vastuullisena EU-kansalaisena uskon tehneeni myös tänään tehneeni edes jotain sen eteen, että joku päivä Euroopan kodittomien ja kaduilla elävien koirien tilanne paranisi.

Olen ylpeä siitä, että olen saanut olla mukana mm. tekemässä tätä juuri julkaistua kansainvälistä, erittäin tärkeää vetoomusta. Allekirjoitathan? Because you can make a difference, too. https://www.change.org/p/martin-schulz-establish-an-eu-legal-framework-for-population-management-programmes-for-dogs-and-cats-without-delay

Kiitos!

Mainokset