Vältä riskipiski. Luota lemmikkisi maahantuonti vastuulliselle rescueyhdistykselle.

Rescuekoirasta haaveilevan on maltettava pitää pää kylmänä heti hankkeen ensimetreiltä lähtien. Parhaimmillaan kodin tarjoaminen kodittomalle koiralle on kunnioitettava eläinsuojeluteko. Tätä varten Suomesta löytyy usea luotettava ja hyvämaineinen rescueyhdistys, joka tekee tinkimättömästi ja avoimesti kestävää eläinsuojelutyötä. Valitettavasti eetterissä on myös kyseenalaisia toimijoita.

Adoptioprosessissa punnitaan se, miten paljon ihminen on valmis ottamaan riskejä elävän eläimen kustannuksella. Ei riitä, että ulkomailta adoptoitavan koiran lähettäjätaho toimii asiallisesti; myös maahantuovan tahon on oltava rehellinen ja pelattava avoimin kortein. Fiksu ja vastuullinen ihminen luottaa uuden perheenjäsenensä maahantuonnin asialliselle rescueyhdistykselle.

1468645_10152025492349708_643959604_n
Tämä pentu tuli Suomeen Romaniasta luotettavan ja hyvämaineisen Rescueyhdistys Kulkurit ry:n kautta sirutettuna, tautien varalta testattuna, loishäädettynä, mikrosirutettuna ja oman EU-passin kanssa käytyään ensin läpi täydellisen rokotusohjelman.

Mitä teet, kun haluat adoptoida superihanan kotia etsivän rescuekoiran, jota markkinoidaan facebookissa? Selvitä taustat! Siihen kannattaa panostaa. Muista nämä:

 • Älä haksahda yksityishenkilöiden markkinoimiin koiriin tai epämääräisten kerhojen facepostauksiin
 • Luotettavalla, rekisteröidyllä yhdistyksellä on myös aina internetsivusto; varteenotettava yhdistys ei koskaan toimi ainoastaan facebookin varassa, vaikka esitteleekin toimintaansa ja adoptio-ohjelmassaan olevia koiria omilla facebook-yhteisösivuillaan
 • Facebook-sivut ovat kaikille avoimet. Rehti yhdistys ei rajoita tiedon tarjoamista, eikä markkinoi koiriaan ainoastaan suljetuissa ryhmissä.
 • Yhdistyksen toiminnan kuvaus on laaja ja tehty hyvällä suomen kielellä
 • Internetsivusto on monipuolinen ja tietosisällöltään kattava
 • Yhdistys noudattaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sisämarkkinakaupan ohjeita ja on rekisteröitynyt eläinten maahantuojien Traces-järjestelmään
 • Luotettava rescueyhdistys kuvailee koiraa kattavasti, realistisesti ja mainitsee koiran luonteen saattavan muuttua uudessa kodissa.
 • Koirien taustat ovat tiedossa ja niistä löytyy kattava kuvaus. Pelkät ”ihana”, ”suloinen” ja ”rakkauskoira” –ilmaisut eivät kerro eläimestä tarpeeksi!
 • Koiria ei myöskään markkinoida jakamalla pelkkiä englanninkielisiä alkuperäiskuvakansioita.
 • Yhdistys kertoo internetsivuillaan, mitä toimenpiteitä koiralle tehdään ennen maahantuloa sekä kulukorvauksen määrän ja kuvaa yksityiskohtaisesti, mitä kulukorvaus sisältää.
 • Interetsivuilta löytyy vastuuhenkilöiden yhteystiedot. Vaikuttavatko yhdistyksen aktiivitoimijat asiallisilta ja järkeviltä? Onko yhdistys on hyvin organisoitu?
 • Kunnioittaako yhdistys kannattajiaan avoimella ja aktiivisella tiedottamisella?
 • Kertooko yhdistys olevansa tukena myös adoption jälkeen? Onko yhdistyksessä osaamista mahdollisissa ongelmatilanteissa?
 • Mikä on yhdistyksen missio? Onko sen toiminta-ajatus järkevä? Tähtääkö se kodittomien eläinten tilanteen parantamiseen kestävän kehityksen kautta?
 • Jos facebook-sivusto on suppea eikä yhdistyksellä ole tarjota internetissä kattavaa suomenkielistä tietopakettia toiminnastaan, älä hanki koiraa sieltä. Älä edes, vaikka koira olisi kuinka suloinen tai säälittävä ressukka. Sääli ei saa olla peruste koiranhankinnalle.

On harmillista, että ajoittain kyseenalaisesti toimivat maahantuojat onnistuvat vesittämään vastuullisten yhdistysten sinnikkäästi tekemää työtä koirien hyväksi. Rescuetoiminta ei tarvitse maineelleen vastuuttomista välittäjistä johtuvia kolhuja. Se heikentää eläinten asemaa entisestään. Sinä adoptoijana teet valinnan siitä, minkälaista toimintaa tuet. Kiitos, että valitset oikein.

Mainokset