Hesy tarvitsee strategian ja saneeraajan. Kiekko päätyyn ja perään -toimintatapa on kestämätön

Yrittäjän, markkinoinnin & viestinnän ammattilaisen sekä hyvin organisoidun, vapaaehtoispohjalta toimivan rescuyhdistyksen varapuheenjohtajan & aktiivin näkökulmasta on mielenkiintoista ottaa kantaa Hesyn tämänhetkiseen tilanteeseen. On kovin surullista huomata, miten sekaisin Hesyn paletti on, ja perinteikäs yhdistys tuntuu ajelehtivan ulapalla vailla päämäärää.

Alleviivaan, että kirjoitan tämän yleisellä tasolla ilman, että taustoitukseksi olisin tutkinut yksityiskohtaisesti tilinpäätösdetaljeja, henkilöstöresursseja, kokouspöytäkirjoja tai muuta dokumentaatiota. Kirjoitus on laadittu vastuullisen johtamisen ja kestävän taloudenpidon näkökulmasta.

dog with piggy bank

Hampaaton jättiläinen?

Sosiaalisessa mediassa moni on äimistellyt, miten vähän Hesy näyttää saaneen aikaan käytettävissään olevilla resursseilla ottaen huomioon, miten paljon sillä on palkkatyövoimaa ja vapaaehtoisia. Viittaan Helsingin Uutisten Raju riita eläinsuojelumiljoonista – Hesyn johdossa valtataistelu -artikkeliin 18.04.2015. Aihetta käsitteli myös jutun yhteydessä mainitun Tassunpohjia-blogin Kati tuoreessa postauksessaan.

Samoin nykyisen pj:n kompetenssista ei tunnu useimpien mielestä olevan merkittävää näyttöä. Ulospäin yhdistys vaikuttaa riitaisalta, sekavalta ja tehottomalta. Sen maine on ottanut pahasti osumaa. Eläinten ystävät ovat heittäneet eläinsuojeluhanskat nurkkaan, kun sisäpiiri kannattajineen ja vastustajineen keskittyy politisoimaan ja taistelemaan vallasta. Ihmiset nahistelevat irrelevanteista asioista.

Ei tarvitse olla ekonomi ymmärtääkseen, miten täydellisen tuuletuksen tämä pölyinen yhdistys vaatii. Hesyn setupin kuntoonlaitto ei varmaan ole mahdoton tehtävä, itse asiassa jo perustoimintoja rationalisoimalla päästään kelvolliselle toiminnan tasolle. Varainhankintaa voisi helposti buustata pienelläkin vaivalla. Minun on helppo sanoa tämä, sillä kolmessa vuodessa oma vapaaehtoispohjalta operoiva yhdistyksemme on noussut europpalaiseen kärkikaartiin tehokkaalla prosessiajattelulla ja järkevällä organisoinnilla auttamisen riemua unohtamatta. Vuonna 2014 sijoitimme uusiin koteihin 423 eläintä ja steriloimme 1099 eläintä!

18 työntekijää, 5 miljoonan omaisuus, 141 toimintavuotta

On selvää, että edes viestintä ei Hesyssä ole ajantasaista. Nopea vilkaisu nettisivuille näyttää, että tapahtumista kertovassa palkissa on yhä näkyvillä joulupostaus. Entäpä jäsenille tiedottaminen; yhdistys ryhtyy vasta nyt keräilemään jäsenistön sähköpostiosoitteita. Facesivujen tuorein päivitys on tehty 11.4. eli yli viikko sitten. Vertailun vuoksi, omassa yhdistyksessämme postauksia tulee 3-5 per päivä, ja joudumme niiden määrää jopa rajoittamaan. Jos Hesyssä on tällainen reservi, eikö sen voisi kuvitella saavan melkoisesti enemmän asiaa eetteriin?

Mutta eipä mennä asioiden edelle. Miksi Hesy on ylipäätään olemassa?

Vuonna 1874 perustettu yhdistys kertoo pyrkivänsä suojelemaan kaikkia eläimiä resurssiensa mukaan. Tämä on arvostettavaa. Mutta missä kaikki konkretia? Minkä resurssien? Mikä toimintaa ohjaa? Missä kaikki tavoittet, entä visio? Perusjutuissa näytetään ontuvan. Pahempaa kuitenkin on, ettei tällä maineikkaalla yhdistyksellä tunnu olevan minkäänlaista strategiaa.

Hesyn olisi saatava nämä strategia, visio, missio –palikat järjestykseen ja sopeutettava toimintaa niiden mukaisesti. Sillä on vastuu lahjoittajille, jäsenille ja eritoten eläimille.

Hesy tuskin tarvitsee talouspäällikköä, toimistopäällikkö tai ainakaan yhtään enempää henkilökuntaa. Karkeasti voisi sanoa, että perusselkeyttämisellä, työkalujen modernisoinnilla, ulkoistamisella ja oikeisiin asioihin keskittymisellä saataisiin pois löysää hallinnosta ja rakenteista. Yhdistyksen on pakko olla resurssiviisas. Kirjanpito on ensimmäinen ulkoistettava, mikäli näin ei ole jo tehty, ja ylimääräisestä sihteerityöstä on perusteltua niistää. Monet 10-20K liikevaihtoa tekevät maahantuontiyritykset pyörivät yhdellä sihteerillä, joten Hesyllä varmaan on resurssien allokoinnissa toivomisen varaa. Myös toiminnan rönsyjen kitkemistä on väistämättä tehtävä. Ei varmaan ole kiva juttu, ja vanhasta luopuminen on joillekin tosi kurjaa, mutta vastuullisuuden nimissä se on välttämätöntä. Pätevä ja kyvykäs toiminnanjohtaja voisi johtaa strategisia asiota viestinnästä varainhankintaan ja kustannusseurannasta resurssien ohjaamiseen.

Karkeasti: yhdistyksen on muovauduttava 80/20-säännön mukaiseen toimintaan, jolloin 80 % varoista ohjataan eläinsuojelutyöhön, ja 20 % varainhankintaan, raportointiin ja hallintoon.

Entäpä ne Hesyn miljoonat?

Vahva tase on hieno juttu, ja kun varoihin kuuluu sijoitusasuntoja tai muuta kiinteästi tuottavaa omaisuutta, yhtälö on asiallinen. Mutta mikäli tällä halutaan turvata ainoastaan se, että pahana päivänä on valmius maksaa organisaation ylläpitokustannukset, voi kysyä, onko suunnitelma oikein? Olisiko pääomia syytä realisoida, jotta yhdistys voisi tehdä ydintyötään vai onko omaisuuden keräämiselle perusteltu syy, mitä ei ole kerrottu jäsenistölle ja julkisuuteen? Tavallisten ihmisten on nimittäin vaikea ymmärtää, miksi miljoonien omaisuutta lepuutetaan, jos ja kun perustoiminnan puitteet natisevat ja tarvitsevat kiireellisiä tukitoimia.

Toisaalta tässä tilanteessa on varmasti hyvä, ettei yhdistyksen omaisuuteen kajota, sillä omaisuuden ympärillä tuntuu häärivän ihmisiä, joilla on vain vähän ymmärrystä tämän mittakaavan varainhoidosta. Olisiko syytä laajentaa rahoituspohjaa, jolla voidaan kattaa toiminnan kiinteät kulut? Joka tapauksessa, omaisuuteen liittyvissä kysymyksissä Hesyllä olisi kiireellisen tiedottamisen paikka. Hesy tarvitsee toimintansa turvaamiseksi lahjoituksia ja testamentattua omaisuutta, ja tämänhetkisellä sähellyksellä maineelle tehdään ainoastaan hallaa, mikä tulee jatkossa väistämättä vaikuttamaan yhdistyksen kassavirtaan.

“TEAMWORK” SKETCH NOTES (graphic team ideas collaboration)

Henkilöstön ongelmat

Työilmapiiri on jokaisen vastuulla. Ihan jokaisen. Myös niiden, jotka vähintään kuvainnollisesti siipeensä saaneina valittavat, että ”tää on sen yhden vika”. #enminävaanmuut.

Ei ole reilua, että muutamien ihmisten ristiriidat vesittävät eläinsuojelutyötä ja jarruttavat kehitystä. Ei myöskään ole ole oikein, että näitä klikkejä selvitettäisiin ulkopuolisten konsulttien avulla eläimille tarkoituilla rahoilla tai edes puheenjohtajan resursseilla. Toiminnanjohtajan palkkaaminen on varmasti hyvä asia, mutta hänen tehtäviinsä ei pidä kuulua tulehtuneen työympäristön eheyttäminen. Olen vuosien varrella omassa yhdistystyössä nähnyt, miten suuri muutos yhteisössä tapahtuu, kun ilmapiirin myrkyttäjät ja marttyyrit ohjataan pois toiminnasta. Se on vastuullista toimintaa.

Koiratalosta eläintaloksi

Koiratalo varmaan hajoaa käsiin ja sen suhteen on syytä tehdä linjauksia, mutta en ymmärrä, miten tämänhetkisen 8 koiran hanskaaminen on ylivoimaista palkatuille ja nipulle vapaaehtoisia. Olkoon puitteet minkälaiset hyvänsä, yhtälön toimimattomuus jostain mysteerisyystä nostaa kulmia. Missään yrityksessä tällaista ei katsottaisi alkuunkaan, sillä se on kestämätöntä taloudenpitoa. Tällaisen jatkaminen olisi vastuutonta, ja siihen pitäisi puuttua. Ehkä näin on tehtykin visioitaessa eläintaloa?

Olen ollut ajatuksen tasolla koiratalon puolella, mutta jos kustannusrakenne on näin korkea, siinä ei ole mitään järkeä ja sen koko konsepti on mietittävä uudelleen. Tehdäänkö siellä oikeita asioita? Itselläni on kuusi koiraa, joista kaksi erityistarpeisia ja lopuista suurin osa erityisen vilkkaita. Käymme alati harrastamassa, vesiterapiassa, akupunktiossa, eläinlääkärissä jne, ja tämä kaikki tapahtuu normaalin (=superkiireisen) yrittäjä-yhdistysaktiivi –elämän rinnalla. Jos Hesyn koiratalossa kaksi palkattua työntekijää vapaaehtoisine käsipareineen ei pysty hanskaamaan kahdeksaa koiraa, juttu on syytä ottaa luupin alle ja pian.

Mitä pidemmälle tätä käyn läpi, sen älyttömämmälle koko Hesyn kokonaisuus kuulostaa. Onko se tosiaan puuhastelua isoilla resursseilla kuten somessa väitetään?

Mitä jatkossa? Mikä on Hesyn paatin suunta?

Ehdotan seuraavaa: Sen ohella, että Hesyssä keskitytään eläinten pelastamiseen, sen pitäisi lisäksi fokusoida eläinten ongelmien ehkäisemiseen. Kaava on yksinkertainen: steriloinnit (etenkin kissat!), valistus ja tehokas tiedotustoiminta. Mahdollisuuksia tähän on pilvin pimein. Pätevän strategian lisäksi Hesy tarvitsee ajassa mukana eläviä ihmisiä, oikeita tekijöitä, taitoa, dynamiikkaa ja aitoa tekemisen iloa.

Mitään hyvää ei voi perustaa huonolle pohjalle. Jos eläinsuojelutyö sitä vaatii, tilalle on järjestettävä päteviä henkilöitä oikeisiin tehtäviin, jotta yhdistys saa rujoutuneen maineensa ja toimintansa tason kohdalleen. Vastuullinen yhdistystoimija on avarakatseinen, joka ei tee eläinsuojelutyötä omat intressit edellä. Yhdistyksen on pystyttävä elämään ajassa ja nähtävä tulevaisuuteen. Perinteitä pitää kunnioittaa, mutta niissä ei voi roikkua.

En usko, että tuleva vuosikokous saa Hesyn setupia muuttumaan. Luulen, että – valitettavasti – yhdistys tarvitsee ison, rampauttavan kriisin ennen kuin se pääsee uudelleen jaloilleen vakuuttavana eläinsuojelukentän vaikuttajana. Paisti jos Hesy onnistuu ennen pohjakosketusta löytämään pätevän toiminnajohtajan, jolla on näkemystä ja kompetenssia, tai jos tällä hetkellä nahistelevat tahot lopettavat rähinän ja ryhtyvät ryhdikkäästi yhteistyöhön. Eläinten puolesta.

Mainokset