Takana ensimmäinen sterilointipäivä Rosiorissa. Edessä toivoa ja mielessä vahva halu onnistua.

”Auttakaa niitä koiria siellä paikan päällä”, meitä ohjeistetaan säännöllisin väliajoin. Sitähän me teemme, joka päivä. Viime viikolla huipentui puoli vuotta valmisteltu Rosiori de Vede -hanke, jossa tähdätään kaupungin kurjan koiratilanteen suitsimiseen massasterilointien ja valistuksen keinoin, kun käsillä oli ensimmäinen paikallinen sterilointipäivä.

2015-05-29 06.24.33
Matkalla Bukarestista Rosioriin 29.5.2015. Kuva: Salla H.

Rosiori-projektimme starttaus huomioitiin hienosti eri puolilla Eurooppaa. Tukensa sille osoittivat mm. mepit Sirpa Pietikäinen ja saksalainen Stefan Eck, prinsessa Maja von Hohenzollern, romanialaispoliitikko Remus Cernea ja eläinoikeusasioiden edelläkävijä Claudiu Dumitru. Kaiken huipuksi Suomen Bukarestin suurlähetystö kunnioitti läsnäolollaan historian ensimmäistä sterilontitapahtumaa Rosiorissa! Edustajat ojensivat Rescueyhdistys Kulkurit ry:lle upean diplomin, jonka oli allekirjoittanut itse suurlähettiläs Ulla Väistö.

IMG_4623
Suurlähetystön edustusto tapaa Rosiorin kaupungin edustajia sterilointitalolla

Mieltä lämmittivät myös sterilointieläinlääkäri Aurelian Stefanin sanat hänen esitellessään vieraille leikkaustoimintaa tapahtumapäivänä ja kääntäessään katseensa meihin: ”I respect these ladies. They could be home with their loved ones but they are here instead, helping Romanian animals.”

IMG_4628
Dr. Aurelian Stefan

Hienolta tuntui sekin, kun tulisieluinen rosiorilainen eläinsuojelija Cornelia mahtui sujuvasti samaan tilaan kaupungin edustajiston kanssa huolimatta aikojen saatossa kasaantuneista jännitteistä ja erimielisyyksistä liittyen kunnallisen tarhan ankeisiin oloihin. Nuori nainen on kasvanut valtavan paljon henkisesti kuluneiden kuukausien aikana, vaikka toimintaympäristö kaikessa kauheudessaan veisi järjen keneltä hyvänsä.

Yhteistyö eri tahojen välillä toimi päivän aikaan paremmin kuin kuunaan olisin uskaltanut toivoa. Kliseisesti ilmaistuna kaikki puhalsivat aidosti yhteen hiileen. Jo pelkästään se, että city hall oli luovuttanut käyttöömme tyhjillään olevan rakennuksen, oli melkoinen työvoitto. Rankkurien päällikkö järjesti sterilointibanderollimme kiinnityksen rakennuksen seinään, ja samoilla porakoneilla miehet fiksailivat koukkuja heräämön tippapusseille.

IMG_4537
Rankkurifirman miehet kiinnittivät ilmaisista steriloinneista kertovan banderollimme siististi seinälle

He korjasivat orastavan vesivahingon ja auttoivat koirien siirtelyssä. Varapormestari kuljetutti paikalle puutarhakalusteet ja päivänvarjot. Kaupungin edustajat myös yllätykseksemme kukittivat meidät ja suurlähetyksen edustajiston. Paikallinen media tuli paikalle, ja erään toimittajan koira steriloitiin siinä ohessa niin ikään.

IMG_463811
Cornelia (vas.) ja toimittaja koirineen

Suomalaiset ystävämme ja tukijamme seurasivat facebookin välityksellä tapahtumaa ja elivät hengessä mukana. Kaikilla oli hyvä tahto.

IMG_4524
Eläinlääkäritiimi in action

Sterilointiammattilaisten työskentelyä on ilo seurata. Heidän tehokkuutensa on vailla vertaa. On vaikea kuvata sitä kehon täyttävää onnentunnetta, kun näkee vanhan romanialaismiehen silittävän lempeästi nukahtamislääkkeen saanutta koiraa. Romaniassa ON ihmisiä, jotka rakastavat lemmikkejään.

IMG_4498
Potilas alkutarkastuksessa

Toivon todella, että hankkeemme jatkuu onnellisten tähtien alla. Olemme saaneet yhteen eri toimijat, ne tahot, joiden rakentavalla yhteistyöllä on avainrooli kaupungin eläinsuojelun kehittämisessä, ne tahot, jotka oikeasti voivat saada aikaan muutosta. Lisäksi hankkeella on takanaan alati kasvava lahjoittajien joukko, jota emme varmaan koskaan pysty kiittämään tarpeeksi.

iIMG_2865
Koiria omistajineen

Päivän aikaan en aistinut sitä pahuutta, mitä aiemmilla Rosiorin-vierailuilla olemme kokeneet. Epätoivo ja järkytys virisivät toivoksi. Unelmalla on mahdollisuus toteutua. Eläinpopulaatioita on mahdollista hallita kestävästi. No more strays. No more unwanted puppies. No more suffering. Avainsanat tähän ovat yhteistyö ja valistus. Ja aika. Olemme vasta alkumetreillä. Pohja ponnistamiselle on kuitenkin vankka.

IMG_4617
Tehdasalueelle pahvilaatikkoon hylätyt pikkukoirat steriloitiin päivän aikana, ja ne vietiin Bukarestiin Onevet-klinikan hoitolaan odottamaan adoptioon pääsyä Suomeen.

Muutaman viikon kuluttua jatketaan, kun käsillä on seuraava sterilointipäivä! Kerromme tästä pian lisää.

iIMG_2947
Paluumatkalla takaisin Bukarestiin 29.5.2015

Kurkkaa kuvagalleria päivän tapahtumista täällä >

Mainokset