On hullua jättää narttukoira steriloimatta

Näin eläinten viikon kunniaksi on syytä nostaa esille yksi arvokkaimmista palveluksista, jonka ihminen voi lemmikilleen tehdä: sterilointi/kastrointi.

Ensimmäisen oman narttukoiramme steriloin puhtaasti itsekkäistä syistä. Inhosin lattioille ja sohville ilmestyviä veritippoja ja juoksuhousujen kanssa oli ällöttävää pelata useita viikkoja kerrallaan kolmesti vuodessa. Koira ei pitänyt vaipoistaan yhtään ja repi ne atomeiksi aina, kun silmä vältti. Seuraavien lemmikkiemme leikkaaminen onkin tapahtunut koiran omaa elämänlaatua parantavien seikkojen vuoksi.

Myös jatkossa päädyn vain ja ainoastaan tähystyksellä tapahtuvaan sterilisaatioon. Se on menetelmänä aivan ylivertainen, ja aiheuttaa koiralle tutkitusti vähemmän kipua kuin tavallinen avoleikkaus. Lisäksi toipuminen on ällistyttävän nopeaa, eikä aiheuta merkittävää katkoa esim. harrastustoimintaan tai treenaamiseen.

151007-IMG_8520
Novascotiannoutaja Tilli on steriloitu & kaikin puolin terve, touhukas tolleri

Koiran sterilointi parantaa terveyttä ja pidentää ikää

Nartun sterilaatiolla on vain suotuisia vaikutuksia lemmikin terveyteen. Se tuo mukanaan kiistattomia ja huomattavia terveydellisiä etuja. Voi sanoa, että on hullua jättää narttu steriloimatta.

  • Sterilointi suojaa vakavilta sairauksilta ja vähentää huomattavasti riskiä sairastua nisä-, kohtu- ja munasarjasyöpään
  • Aikainen sterilaatio ehkäisee nisäkasvainten muodostumista
  • Steriloitu koira ei sairastu kohtutulehdukseen, jonka seurauksena kehittyvä märkäkohtu on jopa koiran henkeä uhkaava sairaus.
  • Tutkimusten mukaan jopa joka neljäs narttu sairastuu elämänsä aikana kohtutulehdukseen! Vältä tuo kivulias, kohtalokas ja nopeasti etenevä sairaus, ja leikkauta lemmikkisi.
  • Steriloitu koira välttyy valeraskauksilta. Joidenkin nartunomistajien mielestä on söpöä, kun koira valeraskauden puuskassa keräilee lattioilla pyörivät sukat, lelut ja pallot ja hoivaa niitä kuin pentuja konsanaan. Joskus käytös saattaa yltyä aggressiiviseksikin. Tilanne on huvittava vain omistajalle; nartulle valeraskaustila on stressaava.
151007-IMG_4778
Minikokoinen Peppi-koira on niin ikään steriloitu ja vapaa juoksuhuolista. Sohvallakin voi köllötellä ilman vaaraa kurjista sotkuista.

Kastroinnilla voidaan vähentää merkittävästi uroskoiran stressitasoa ja parantaa sen elämänlaatua

Etenkin uroskoirilla esiintyvä jatkuva stressi narttujen kiimoista on lemmikin hyvinvointia heikentävä tekijä. Kastrointi on rutiinitoimenpide, jolla tavoitellaan parempaa elämänlaatua sekä koiralle että sen omistajille. Uroksen kastroinnin hyviä puolia:

  • ei-toivottu urosmainen käyttäytyminen, kuten toisille uroksille uhittelu ja merkkailu vähenee
  • narttujen juoksuaikoihin ajoittuvat muut käytösongelmat, kuten karkaileminen, vinkuminen, haukkuminen, alakuloisuus, syömättömyys ja astumiskäyttäytyminen vähenevät
  • Ihmiseen suuntautuvaa aggressiivista käyttäytymistä voidaan hillitä
  • vanhuuden eturauhasongelmia voidaan ennaltaehkäistä.

Steriloinneilla ja kastroinneilla ennaltaehkäistään siis karvaisten ystäviemme sairauksia ja tuetaan niiden kokonaisvaltaista hyvinvointia.

151007-IMG_8532
Cosmo-pojan kulkuset ovat jääneet jo aikaa sitten eläinlääkärin leikkauspöydälle. Elämä on aika huoletonta 🙂
Mainokset