Kansallinen häpeä: Meat made with Nordic knowhow

Eilinen ei ollut hyvä päivä suomalaiselle lihateollisuudelle. Ensin mediassa kerrottiin, että makkara ja pekoni aiheuttavat syöpää (joskin se ei itsessään ollut mikään yllättävä tieto) ja sitten näytettiin miten järkyttävästi teuraseläimiä kohdellaan maamme teurastamoissa. Se sai kansalaiset heräämään todellisuuteen pohjoisessa lintukodossamme, maataloustukien pyhässä maassa. Eikö lautasellamme olekaan iloista lehmää ja onnellista possua, kuten meidän on aina annettu ymmärtää?

Tästedes moni takuulla miettii hypistellessään lihatuotteita Prisman hyllyllä mitä ostoskoriinsa valitsee. Ajatus siitä, että omaan mahaan päätyisi MOT:n dokumentissa esitellyn kaltainen kurjan elämän elänyt, pahoinpidelty henkitoreinen nauta tai huutava, sätkivä sika, saattaa käydä usealle ylivoimaiseksi. Sinisen lenkin imagokaan ei ole enää entisensä.

Suomalaiset ihmiset, tavalliset kuluttajat, ovat eläinten kiduttamisesta raivoissaan. Sosiaalinen media räjähti eilen illalla, eikä metakka ota laantuakseen. Tämä ei ole enää ituhemmojen ininää, vaan koskettaa koko kansaa, joka haluaa tekijät vastuuseen. Rangaistuksia vaaditaan niille, jotka tämän kauheuden ovat mahdollistaneet, eivätkä ole siihen asemansa velvoituksesta huolimatta puuttuneet. Eläinten puolesta älähtivät myös lihantuottajat, jotka eivät hyväksy näin tökeröä teuraseläinten käsittelyä. Sastamalan ja Paimion teurastamoiden toimintaa pidetään käsittämättömän törkeänä ja epäammattimaisena.

1510-paimio-tainnutus
Kuva: http://www.oikeuttaelaimille.net

HKScan on pahoillaan, mutta ei pyydä anteeksi

HKScan, jonka konserniyhtiö Paimion teurastamo on, sanoo hätäisesti kyhätyssä tiedotteessaan, että on ryhtynyt dokumentin pohjalta ”toimenpiteisiin”. Jos oikein arvaan, nämä toimenpiteet ovat tiukempi vartiointi, ettei kukaan pääse kuvaamaan systemaattista eläinrääkkäystä ja teurastajien touhuja. Tuntuu, että HK Scan on pahoillaan vain siitä, että teurastamojen realiteetit pääsivät vuotamaan julkisuuteen. Ja anteeksihan yhtiö ei pyydä, ei, vaikka kuluttajat vaativat sitä tultuaan huijatuiksi, kun lihantuotantoketju ei ollutkaan sitä mitä piti. Ihmisten mieliin on piirtynyt vahva ajatus siitä, miten lehmä kieri henkitoreissaan lattialla, toista törkittiin tauotta sähköpiiskalla ja kuinka härän kiveksiä hakattiin koivukepillä.

1510-lammasteurastus
Kuva: http://www.oikeuttaelaimille.net

Lisäksi teurastamot tekivät tutkintapyynnön MOTiin vuodetuista kuvamateriaaleista. Tappolaitokset jäivät kiinni eläinrääkkäyksestä, mutta tiedotteessa kehtaavat ilmoittaa, että heidän rikoksensa paljastui rikoksen vuoksi. Nyt kannattaisi Paimion ja Sastamalan porukan ottaa takapakkia ja lakki kouraan – mikä meni pieleen? Eikö näitä aktivisteja, jotka toivat törkeät väärinkäytökset tietoisuuteen, pitäisi ennemminkin kiittää? Miten päin prinkkalaa voikaan kriisiviestintä mennä, etenkin, kun HKScan on pörssilistattu yhtiö? Huhuu?

Tutkintapyyntö pitäisi tehdä eläintä käsitelleistä sadistisista teurastajista ja heidän esimiehistään. Entä mikä vastuu on Eviran viranomaisilla, joiden toiminta on täydellisen epäonnistunutta? Miten valvontaeläinlääkärit; mikä heidän roolinsa on ollut kärsimyksen sallimisessa?

Julkisuudessa on kerrottu, että Paimion teurastamossa eläimiin on kohdistettu tarpeetonta väkivaltaa jo ennenkin. Mikään ei silti ole muuttunut vuosien aikana.

Teurastamojen omavalvonta ei toimi

”Eläinten hyvinvointia ei missään nimessä tule jättää omavalvonnan ja vapaaehtoisten järjestelmien varaan. Valvontaa on päinvastoin tehostettava ja tuotantotilojen on oltava säännöllisen viranomaisvalvonnan piirissä”, sanoo SEYn vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist tiedotteessaan.

Joku menee HK:n facebook-sivujen kommenteissa vieläkin pidemmälle: ” Luottamus on mennyt. Sen saa takaisin vain täydellisellä läpinäkyvyydellä. 24h webkamerat teurastamoihin, niin ihmiset näkevät miten HKScan:n teurastamoissa kunnioitetaan elämää.”

On helppo olla samaa mieltä. Voi todellakin vain ällistellä, minkälaisia palkollisia niukoilla verovaroillamme on työllistetty teurastamoissa, kun HKScanin tiedotteen mukaan konsernin tuotantolaitoksissa on päivittäin useampi viranomainen varmistamassa ja todentamassa valvonnan toimivuutta?

No excuse

MOTin dokumentissa näytettyjä teurastamojen olosuhteita ei voi puolustella millään. Tällainen eläinten kohtelu on ehdottoman tuomittavaa, laitonta ja epäeettistä. Viranomaiset, MTK, Evira, Maa- ja metsätalousministeriö, eduskunnan eläinsuojeluryhmä – tehkää pian jotain! Nämä rikokset on selvitettävä juurta jaksaen. Onneksi kuluttajat äänestävät lompakollaan ja varsinkin HKScan(dal) saa sapiskaa sosiaalisessa mediassa ja kautta internetin. Sitä imagokolhua ei hetkessä paikata – jos koskaan. Good luck!

Luottamus on mennyt. Sen kiteyttää hyvin Lasse Leipolan Viimeinen purilainen –bloggaus: ”Kyseessä voivat olla valikoidut ja tarkoitushakuiset pätkät suuresta määrästä materiaalia, mutta ne ovat silti todellisia kuvia järjestelmästä, johon olen ottanut osaa lähes päivittäin koko elämäni ajan. Luottamusta siihen, että kotimainen liha tuotetaan hyvissä oloissa, ei voi enää teeskennellä.”

Kun lihantuotanto on epäeettistä ja suurin syy ympäristön tuhoutumiseen on karjatalous, meidän kuluttajien on helppo tehdä valintoja. Omiin valintoihini ei kuulu enää HK:n prujut. Ikinä.

 

Mainokset