Roskat rivissä

Isoja, pieniä, pentuja, vanhuksia… Kaikki rakkaita omistajilleen. Siinä ne seisoivat, omaa vuoroaan sievästi odottaen, ympäristöään uteliaasti seuraillen, omien ihmistensä rinnalla. Kyse on lemmikkimessujen nakinsyöntikilpailusta, jossa keskiössä ovat entiset hylätyt koirat. Nyt ne pitävät hauskaa leikkimielisessä kisassa ja ovat tähtiä vuoden odotetuimmassa eläinalan tapahtumassa.

151107-ns
Lähtötelineissä Espanjan ja Romanian edustajat

Pieni koira Espanjan värejä kantava satiiniviitta yllään katsoo nappisilmillään isäntäänsä. Iso mies vastaa katseeseen hymyillen, selkeästi ylpeänä kärpäsenkokoisesta ystävästään. Lähtöviivalla vuoroaan odottaa tomerannäköinen tessu, joka intoa uhkuen halajaa herkkujen kimppuun ja kohti erävoittoa. Isoimman erän elämässä se on jo voittanut; joesta muovikassiin sullottuna löytynyt pentu naaratiin kuiville ja lopulta adoptoitiin Suomeen. Mikä uskomaton jackpot! Toisen roska oli kirjaimellisesti toisen aarre.

151107-ns2
Rosiori de Veden kunnalliselta tarhalta pelastettu pappakoira Ludde entisen kotimaansa Romanian väreissä

Vilkaisen vierelleni, jossa istuskelee pentuikäänsä vielä elävä harmaa turrikkanaama. Se oli poimittu talteen kadunpenkalta kuolleen emänsä vierestä. Nyt se on suomalaisen perheen silmäterä. Ohitseni astelee uljasliikkeinen tumma vinttikoira. Espanjassa galgojen kohtelu on vähintäänkin järkyttävää. Sen oli saanut tuta myös tämä kaunotar, joka oli jätetty lojumaan nälkiintyneenä keskellä ei-mitään, kunnes paikallinen eläinsuojelija oli sattumalta osunut kohdalle ja ottanut sen mukaansa. Tienpientareelle hylättyjä näiden koirien joukkoon mahtuu useita. Samoin tarhoilta eutanasiauhan alta poissaatuja koiria. Pisaroita meressä.

151107-ns1
Tessuystävien kirjo oli moninainen

Romanialaisittain eutanasia ei tarkoita levollista nukahtamista eläinlääkärin pöydälle. Tavat ovat niin brutaaleja, etten niitä tässä käsittele. Tarhalla viruminen määrättömiä aikoja satojen muiden kanssa voi olla yhtä kammottava kohtalo. Osa on kärsinyt sitä piinaa vuosia. Promille niistä on päässyt ihmeen kaupalla pois, pohjoiseen sivistysvaltioon, ihmisen kaveriksi, sohvannurkkaan köllöttäjäksi, lenkkiseuralaiseksi, harrastekaveriksi, kaverikoiraksi.

Näitä Espanjasta, Romaniasta, Virosta, Venäjältä ja Kyprokselta Suomeen adoptoituja koiria yhdistää yksi tekijä: käsittämätön kohdalle osunut onni. Lucky bastards.

Hyväntuulinen kisapäivä päättyy herkkään hetkeen. Pieni tyttö tulee silittämään omaa romanialaislähtöistä koiraani. ”Se on niin kaunis”, tyttö tuumaa. Heilläkin on koiria, kolme kappaletta. Kaikki Espanjasta. Isä nyökyttelee taustalla. Mietin silmäkulma kostuen, mitkä eväät tuo neiti onkaan elämälleen saanut – vanhemmat ovat avanneet kodin ovet hylätyille koirille, joiden parissa lapsi on saanut kasvaa ja oppia vastuuta ja tuntea rakkautta. Hän on kovin onnekas.

Kuten niin moni muukin tuona kyseisenä päivänä ❤

151107-ns3
Ihania espanjalaisia odottelemassa omaa vuoroaan.

Kisatunnelmia voit kurkata lisää täältä >

Dog Force One ry:n Nakinsyönnin Timanttiliigan tulokset:

1511-0-tulokset

 

Mainokset