Eläinlääkärin mietteitä: sterilointi kannattaa aina

Kokenut eläinlääkäri Suvi Heinola kasasi ajatuksiaan koirien sterilaatioihin ja sterilointimenetelmiin liittyen. Johtavana ajatuksena on fakta, että steriloinnin vaikutus narttukoiran elämään on kiistatta positiivinen. Alkuperäinen kirjoitus on julkaistu facebookissa 13.11.2015.

*******

”Jyväskylän reissu heitetty ja nyt on Pessikin steriloitu tähystyksellä. Turvauduimme samaan ammattilaiseen kuin Illin kohdalla eli ell Suvi Heinolaan, kun kaikki sujui silloinkin niin hyvin. Hyvin tuntuu paraneminen alkaneen. Vielähän tuota nukuttaa, tosin tähän aikaan varmaan nukkuisi muutenkin. Ruokakin kelpasi ja olisi syönyt enemmänkin, mutta pikku annoksella aloitellaan. Vahtihaukku irtosi ulkona aika railakkaana, joten eiköhän tämä tästä..”

Nämä sanat luin perjantai-illan aloitukseksi tämän päivän asiakkaani Facebook-seinältä, noin kolme tuntia leikkauksen päättymisen jälkeen. Vaikka takana on satoja tähystysleikkauksia, nämä sanat lämmittävät mieltä.

141115-1
Tähystysleikkauksessa toimenpide suoritetaan pitkillä instrumenteilla ns. porttien läpi. Tapahtumat leikkausalueella näkyvät monitorin kautta.

Kun 30-vuotispäivänäni olin Coloradossa tähystysleikkauskurssilla ja näin ja koin elämäni ensimmäisen tähystysleikkauksen, totesin heti, että näin tämä homma tulisi toteuttaa. Nyt tätä matkaa on tehty tähystysleikkausten kanssa reilu seitsemän vuotta. Melkein vuosi tosin kului haaveillessa ja kurssien muodossa: ensimmäinen tähystysleikkaus Suomenmaalla tehtiin vasta vuoden 2009 syyskuussa.

Kuluneina vuosina olen opettanut useita eläinlääkäreitä tähystysleikkausten saloihin. Näistä ensimmäisenä tietysti se tärkein, eli oma rakas mieheni. Järjestimme yhdessä vuonna 2011 ensimmäisen tähystysleikkauskurssin Suomessa. Tästä iso kiitos kuuluu silloiselle työnantajalleni Sointu Jalkaselle Keski-Suomen Eläinklinikalla. Mahtava mahdollisuus edistää tähystysleikkauksien yleistymistä Suomessa! Tällä tiellä aiomme jatkaa – yhdessä Tepon kanssa – myös jatkossa. Vuosi 2016 tulee sisältämään tämän tiimoilta aivan uusia juttuja.

Oliko Pessin leikkauksessa jotain erikoista? Ei. Kaikki meni niinkuin pitääkin: esirauhoitus – verinäytteet – valmistelu – nukutus – parikymmentä minuuttia leikkauspöydällä. Toiset parikymmentä minuuttia tokkuraisena heräämössä. Leikkauspäivän iltana koira on lähes normaali, tosin väsynyt oma itsensä. Selviä kipuiluja leikkauksen jälkeen ei havaita – niitä ei toteaisi välttämättä edes kivunhallinnan ammattilainen. Omistajat eivät aina kivun merkkejä toki havaitse avoleikkauksenkaan jälkeen, mutta havaitsevat tehokkaasti kyllä sen kun kipu puuttuu 🙂 Kivun hallinta nimittäin on sitä, että eläin on mahdollisimman paljon oma itsensä. Tämä jaksaa hämmästyttää asiakkaita kerta toisensa jälkeen 🙂

Tähystysleikkaushaavat 2x6mm.
Tähystysleikkaushaavat 2x6mm.

Kuluneena vuonna vierailimme Romaniassa katsomassa miten sterilointileikkauksia tehdään tehokkaasti ja nopeasti avoleikkauksina. Romanian kulkukoiraongelma on mittava – kuten viimeisen viikon aikana lehdistä on saanut lukea. Reissu tuonne Kaakkois-Eurooppaan muutti ajatteluani isosti. Ennen ajattelin, että tähystyksellä tehty sterilointi on paras vaihtoehto, jos sterilointileikkaus ylipäätään tehdään. Nyt ajattelen, että itse sterilointi on se tärkein juttu – avoleikkauskin on ihan hyvä vaihtoehto, koska terveydelliset vaikutukset narttukoiran elämään ovat niin suuret.

Romaniassa opin, että avoleikkauksenkin voi tehdä erittäin mini-invasiivisesti, ja huvittavinta lienee, että tuon reissun jälkeen olen todennut, että vastaan voi tulla jopa tilanne, jossa ns. avoleikkaus voi olla vähemmän invasiivinen kuin tähystysleikkaus. Tämä tosin on harvinainen poikkeus, mutta oli siinä hieman selittämistä eläintenhoitajille, kun tähystyksiä tekevä eläinlääkäri väkisin haluaa tehdä jotain avoleikkauksena.

Taika 12v. Elämäni ensimmäinen narttukoira: 1 juoksu ja 1 kohtutulehdus. Melko harvinaista nuorella koiralla, mutta mahdollista.
Taika 12 v. Suvin elämän ensimmäinen narttukoira: 1 juoksu ja 1 kohtutulehdus. Melko harvinaista nuorella koiralla, mutta mahdollista.

Steriloinnin vaikutus narttukoiran elämään on kiistatta positiivinen. Tähystysleikkaus on selkeästi se vähemmän kipua tuottava vaihtoehto, tämä on todistettu useissa tutkimuksissakin. Toivon, että oma toimintamme tähystysleikkausten parissa tänään ja lähitulevaisuudessa johtaa siihen, että tähystyssterilointi ei olisi enää luksusleikkaus, vaan rutiinitapa tehdä tämä yksi yleisimmistä koirille tehtävistä leikkauksista. Vielä enemmän toivon, että suomalaiset koiranomistajat heräävät huomaamaan, että elämä leikatun narttukoiran kanssa on helpompaa.

Sterilointi kannattaa, ja se voi estää yleisimmät narttukoiran sairaudet: märkäkohdun ja nisäkasvaimet. Ei-toivotuista tiineyksistä ja valeraskausoireista puhumattakaan. Vuonna 2012 julkaistun laajan tutkimuksen mukaan riskiroduissa selvästi useampi kuin joka toinen leikkaamaton narttukoira sairastuu elämänsä aikana joko nisäkasvaimiin tai märkäkohtuun. Näitä riskirotuja olivat monet hyvin tavalliset rodut kuten rottweiler, leonberginkoira ja berninpaimenkoira. Oikein ajoitettu sterilointi ehkäisee nämä molemmat sairaudet.

Luin vähän aikaa sitten ketjua, jossa ihmiset kertoivat omien koiriensa kuolinsyitä ja -ikiä. Olin hämmästynyt, kuinka moni suomalainen koira kuolee kohtutulehdukseen tai nisäkasvaimeen. Näiltä vältyttäisi, jos ne tyttökoirat leikattaisiin nuorina. Miksi se ei ole vielä rutiinia?

Eläinlääkärit Suvi ja Teppo Heinola -facebook-sivu >

Mainokset