Suomestakin löytyy kodittomia koiria ja sääli on sairautta jne

Yliopistollinen eläinsairaala uutisoi juuri Kreikasta tulleesta koirasta, jolla oli todettu kliininen penikkatauti. Koska tämän kyseisen koiran taustasta ei ole annettu tarkempaa tietoa, voi olla kyseessä mitä tahansa aina eläinkaupasta ostetusta pennusta aikuiseen koiraan, joka on matkustanut omistajiensa kanssa tai netin kautta tilatusta eläimestä kodittomaan privaattituontikoiraan. Äärimmäisen surullinen tapaus kuitenkin, oli tarina mikä hyvänsä. Kennelliitto puolestaan halusi tämän yksittäisen casen myötä muistuttaa, että koirien salakuljetuksen mukanaan tuomiin vaaroihin on suhtauduttava vakavasti. Olen täysin samaa mieltä.

Mutta sitten erehdyin lukemaan facebookista aiheen ympärillä liikkuvia keskusteluja, joissa ihan kaikki eivät loistaneet tietämyksellään. Tarkastellaanpa lähemmin näitä myyttejä, joita jotkut somevälkyt viljelevät.

151124-IMG_6105
Nappi, Nöpö ja Ludde ovat vastuullisen rescueyhdistyksen kautta Romaniasta Suomeen tulleita koiria.

Vältä se kuuluista riskipiski

Eläinten salakuljetus on iso ongelma Euroopassa ja siihen liittyy vakavia eläinsuojeluongelmia pentutehtailusta lähtien. Näistä vaaroista on muistuteltu julkisuudessa jo niin pitkään, että jokaisen meistä pitää se ymmärtää. Siksi koirien ulkomaisissa tuonneissa on syytä luottaa hyvämaineisiin rescueyhdistyksiin.

Täytyy muistaa, että vastuullisten, rekisteröityjen rescueyhdistysten maahantuontiprosessi on tiukka. Esimerkiksi Romaniasta Rescueyhdistys Kulkurit ry:n tuomat koirat valmistellaan lähtöklinikalla tarkan järjestelmän mukaan, ja Traces-prosessia valvovat paikalliset viranomaiset äärimmäisen tiiviisti. Romaniassa tämä on DSV, joka vastaa suomalaista Eviraa. Tuolla on ihan mahdoton ajatus ”ostaa papereita”, kuten joku tuontikoiriin liittyen yleisti facebook-kommenteissaan; se ei yksinkertaisesti onnistu. Eläinlääkärit ovat kokeneita, kansainvälisiä, alati kouluttautuvia ammattilaisia. Koirat ovat kattavasti tautitestattuja, rokotettuja, loishäädettyjä, mikrosirutettuja ja steriloituja. Jokainen adoptioon valikoitunut eläin on läpäissyt tiheän seulan; miksi tuoda miljoonien hylättyjen joukosta epätoivoisimmat tapaukset, kun maassa on valtavat määrät sosiaalisia, hyväluonteisia ja kauttaaltaan kivoja perhekoiria?

Löytöeläintarhoilla seurataan tautitilannetta tarkasti, ja tautien leviämiseen ja ennalta ehkäisyyn panostetaan toden teolla. Yksikin sairastuva koira tietää kestämättömän kalliita hoitokustannuksia. Alleviivaan myös, että koirat lähetään kansainväliseen adoptioon tarhojen ja valmistelevien eläinklinikoiden kautta, eikä niitä heitetä suoraan kadulta lentokoneeseen.

A dog with a food bowl in the background as he eagerly awaits his meal.

Myytti valtaisasta kodittomien koirien määrästä Suomessa

Meillä Suomessa – onneksi – kodittomia koiria on vain kourallinen. Suomalaisten eläinsuojeluyhdistysten Kodittomat.info-sivuilla on tällä hetkellä 10 kotia etsivää koditonta koiraa. Jokainen koditon on toki liikaa. Hatunnosto yhdistyksille ja löytöeläinkodeille, jotka niiden parissa tekevät arvokasta työtä.

Pitkään asiaa seuranneena vaikuttaa siltä, että enemmistö kotia vailla olevista on yleisesti ottaen sellaisia, joita ei voi ajatella tavalliseen keskivertoperheeseen tai antaa peruslemmikistä haaveilevan hoidettavaksi. Saksanpaimenkoira-kaukasiankoira-amstaffi –mix ei sovellu lapsiperheen tessuksi, vietikästä metsästyskoiracocktailia ei voi laittaa eläkeläisen kanssa kerrostaloyksiöön eikä remmirähjääjä kuulu kovin monen ihmisen top3-toivelistalle. Niille kodittomille koirille puolestaan, jotka ovat mukavia ja kivoja ja kätevän kokoisia, löytyy ottajia jonoksi asti.

Kodinvaihtajat, jotka nekin pääasiallisesti laitetaan kiertoon työstämistä vaativien ongelmien vuoksi, eivät käytännössä ole kodittomia koiria. On myös kohtuutonta vaatia, että itselleen koiraa etsivä ensisijaisesti tarjoaisi auttavan kätensä näissä tilanteissa, jossa nykyinen omistaja ei jaksa ratkoa koiransa ongelmia; harvalla normaalilla koiranottajalla on resursseja tai edes mielenkiintoa työstää niiden ei-toivottua käytöstä. Suomalaisuuden ei pitäisi olla itseisarvo vaan se, että oikeantyyppinen koira & perhe kohtaavat.

Syntymisen rajoittaminen

Koska Suomessa ei riitä kaikille dumpattaville koirille taloa aidatulla pihalla maaseudun rauhassa, kodinvaihtoon päätymistä olisi tärkeä ennaltaehkäistä. Tässä ylivoimaisesti tehokkain keino olisi kaikkien koirien lähtökohtainen sterilisaatio/kastraatio mahdollisimman varhaisessa iässä. Sillä rajoitettaisiin koirakantaa, estettäisiin ”rakkauspentujen” valtaisa syntyminen ja rajoitettaisiin markkinoille päätyvien halpojen koiranpentujen tarjontaa. Tällä suitsittaisiin myös sitä, että isokoiramixit eivät päädy moniongelmaisina niiden kuuluisien pitovaikeuksien takia kiertoon, kun etupäässä nuoret omistajat eivät ole onnistuneet niitä kouluttamaan & kasvattamaan, ajanpuute vaivaa, koulu vie aikaa, töitäkin pitäisi tehdä, poikakaveri tuli allergiseksi, raskaustesti näytti positiivista tai koira murisee, kun Jade-Muumi koittaa sitä halailla.

Maailma on täynnä kodittomia, kodin ansaitsevia koiria

Siitä johtuen on eettisesti kestävää tarjota koti rescuekoiralle. Se kannattaa tehdä hyvämaineisen yhdistyksen kautta, jonka koiravaraajat ovat kokeneita ja joiden prosessit ovat kunnossa. Mistä sellaisen tunnistaa? Lue täältä > Esimerkiksi Rescueyhdistys Kulkurit ry tekee ryhdikästä eläinsuojelutyötä Romaniassa ja on saattanut yhteen lukuisia hylättyjä koiria ja suomalaisia perheitä.

Kodin tarjoaminen kodittomalle on aina eläinsuojeluteko. Rescueyhdistykset eivät tee voittoa vapaaehtoisuuteen pohjautuvalla toiminnallaan. Ulkomailta adoptoitu koira ei siis lihota kenenkään lompakkoa.

Romaniassa hylätään jokikinen päivä tuhansittain tavallisia lemmikkejä ja niiden pentuja kaduille, pelloille ja metsiin. Paikalliset eläinsuojelijat pystyvät pelastamaan niistä vain murto-osan.

Education is the way out

Tämä kirjoitus on omistettu naiselle, joka umpimielisesti kyselee facebookissa tänään, että ”Kuka viittii tuoda niitä tänne…sääli on sairautta”. Kun oikein pinnistelet vaikka aamulypsyn lomassa, voit ehkä joku päivä hoksata, että koira on samanlainen tunteva olento, oli se syntynyt missä päin maailmaa tahansa. #sivistys #tunneäly

151124-IMG_5787
Meidän perheemme aarre, Peppi 4,5 kg. Adoptoimme sen Romaniasta rescueyhdistyksen kautta steriloituna, tunnistusmerkittynä, rokotettuna, loishäädettynä ja tautien varalta testattuna. We love her deeply ❤

 

Mainokset