Helmikuu on sterilointikuu! Eläinterveydelle kyllä, rakkauspentutehtailulle tiukka ei

Suomessa ei onneksi ole kodittomien koirien ongelmaa. Sen sijaan meillä on ongelma halpojen koiranpentujen liian helpon saatavuuden kanssa. ”Rakkauspentuja” syntyy vähän väliä, ja koska en usko hammaskeijuun, en oikein jaksa uskoa vahinkoastumisiinkaan.

Meillä on ongelma kiertoon laitettavien koirien kanssa. Siinä missä romanialainen hankkiutuu eroon lemmikistään hylkäämällä sen metsään tai nakkaamalla kadulle, suomalainen tuikkaa sen internetin kodinvaihtajapalstoille, missä tessuja dumpataan mitä mielikuvituksellisimmista syistä. Ja kun päätös koirasta luopumisesta on tehty, sillä on vain vähän aikaa löytää uusi koti tai… Stereotypisesti lemmikistään luopuja on nuori naisihminen, jolla on käsissään heikosti koulutettu & kasvatettu nuori isokoira, jonka ongelmia ei haluta/pystytä työstämään, vaan ne siirretään jonkun toisen ratkaistaviksi.

Sterilointi/kastrointi = terveempi, parempi elämä

Meillä on ongelma siinä, että lemmikinomistajat eivät aina ymmärrä linkkiä eläimen leikkaamisen ja sen terveyden välillä. Tämän voi nähdä isona eläinsuojelullisena kehityskohteena. Jopa neljäsosa narttukoirista sairastuu elämänsä aikana kohtutulehdukseen, jota seuraava märkäkohtu on henkeä uhkaava, äärimmäisen kivulias tila, joka olisi helposti ehkäistävissä nartun steriloinnilla. Neljäsosa! Määrä on kamala. Itse en ikipäivänä uskaltaisi riskeerata oman rakkaan koirani elämää ja jättää sitä leikkaamatta.

Urosten ongelmakäyttäytymistä voidaan merkittävästi rajata sillä, että niiltä niistetään kulkuset. Sekä nartun sterilointi että uroksen kastrointi ovat helppoja toimenpiteitä. Koirat toipuvat niistä hyvin, ja palkintona odottaa miellyttävämpi loppuelämä – sekä eläimelle että omistajalle.

160211-pp1
Oma paras ystäväni on steriloitu. Tietysti ❤

Mutta se raha

Joidenkin omistajien kuulee tuskailevan, että kun se leikkauttaminen maksaa. Tottakai se maksaa. Sen takia tällaisia asioita kannattaa tuumia jo siinä vaiheessa, kun haaveilee koirasta. Leikkauksen hinta on pieni kustannus sen hyötyihin nähden: sterilointi suojaa narttua vakavilta sairauksilta ja valeraskauksilta ja kastrointi vähentää poikakoirien ei-toivottua urosmaista käytöstä, uhittelua ja merkkailua. Märkäkohtu tietää merkittävää rahanmenoa eläinlääkärissä ja aiheuttaa koiralle valtavasti kipua. Sairaus etenee järkyttävän nopeasti, ja lemmikin pelastuminen voi olla pienestä kiinni. Tämä voidaan kuitenkin helposti välttää steriloinnilla.

Lähtökohtaisesti kannatan jokikisen koiran ja kissan sterilointia/kastointia, jollei ole jokin painava syy pitää sen suvunjatkamiskyky yllä. ”Tää mun Fifi on niin kiva koira, että ois tosi kiva teettää sil pentui” -tyyppinen ei riitä perusteeksi. Maailma on täynnä kodittomia koiria, jotka ansaitsisivat kodin tapetuksi tulemisen tai kurjuudessa kärsimisen sijaan.

Stoppi rakkauspentutehtailulle

Kun mahdollisimman paljon koiria leikattaisiin mahdollisimman varhaisessa iässä, sillä pystyttäisiin estämään merkittävästi rakkauspentutehtailua ja rajoittamaan markkinoille päätyvien halpojen koiranpentujen tarjontaa. Tällä suitsittaisiin myös sitä, että isokoiramixit eivät päädy moniongelmaisina niiden kuuluisien pitovaikeuksien takia kiertoon. Kaikille ei riitä osaavia, taitavia uusia omistajia maaseudulta, joilla on hehtaarin kokoinen aidattu piha ja loputtomasti aikaa.

Vähintään yhtä tärkeä tulos olisi se, että eläinterveys paranisi. Kiistatta. Steilointi on eläinsuojeluteko niin Suomessa kuin vaikkapa Romaniassakin. Suomi-sesse saa lisää elinvuosia ja tasapainoisemman, terveemmän elämän. Sen omistaja saa kivemman koiran. Romanian-ruffe puolestaan ei joudu synnyttämään lukemattomia pentueita kärsimään kaduille, eikä tuota jälkeläisiä maailmaan, jossa niille ei ole tilaa eikä koteja.

Paras lahja, jonka lemmikinomistaja voi rakkaalle karvakaverilleen antaa, on sen leikkauttaminen. Paras lahja, jonka eläintenystävä voi tehdä, on tukea sterilointihankkeita.

Mainokset