Vainoaminen on väkivaltaa. Eläinsuojelijoiden kiusaaja on aina täysi nolla.

Me kaikki tiedämme, miten kuormittavaa eläinsuojelutyö on. Sitä värittää suru, tuska ja lohduttomuus. Riittämättömyyden tunne on läsnä koko ajan. Pienet hyvät hetket tuovat ajoittain toivoa raskaaseen vapaaehtoistyöhön. Niiden avulla jaksaa puurtaa ponnekkaammin täysin ihmisen armoilla olevien luontokappaleiden eteen.

Mutta entä jos kuormitusta lisää tahallaan pahantahtoisesti käyttäytyvä ihminen, jonka päätavoitteena on vainota ja vahingoittaa eläinsuojelutyölle elämänsä antavia ihmisiä? Niin paljon, että se uhkaa jo piinattujen terveyttä ja kaventaa elinpiiriä?

Normaalin tunne-elämän omaava ei varmaan voi edes kuvitella, että tuollaisia törkykasoja olisi; ei kai kukaan toimisi niin hävyttömästi tietäen, että kaikki hukattu energia on pois heikoimmassa asemassa olevilta eläimiltä? Kuka hullu nyt haluaa harmia eläinsuojelutyötä tekeville? Kenties joku häiriintynyt eläintenvihaaja, sellainen, joka kylvää myrkkysyöttejä kävelyteiden varsille?

Vainoajan kasvot

Vainoaja voi toki olla kiiluvakatseinen, kuolaava kyttääjä, joka vaanii uhriaan varjon lailla paikasta toiseen. Se voi olla häirikköpuheluita tekevä läähättäjä tai väkivallalla uhkaava psykopaatti. Tunnetusti se voi olla sydänjuuriaan myöden loukattu ex-puoliso, joka ei osaa päästää irti: ”Mehän luvattiin, että vain kuolema meidät erottaa”.

Vainoaja voi olla myös tavallinen lähiössä asuva perheenäiti, jolla on kaksiossaan lauma lapsia ja eläimiä. Muun liikenevän aikansa hän toteuttaa maanista vainoamisen tarvettaan internetin välityksellä. Hänen kiusaamistyökalunsa on näppäimistö. Sosiaalinen media tarjoaa täydellisen alustan jahdata ihmisiä, joita kohtaan hänellä on sairaalloinen pakkomielle. Hän haluaa loukata ja provosoida. Hän haluaa huomiota – vaikka sitten negatiivista, mutta edes jotain. Hän on keskiössä. Hänet pitää huomata. Mitä törkeämpää kielenkäyttöä, sitä enemmän se generoi huomiota – hänelle. Kommunikaatiotaidot ovat jääneet esiteiniasteelle.

Verkkokiusaamisen tavoitteena vahingoittaminen ja mustamaalaus

Kun tällainen epästabiili nettikiusaaja ottaa targetikseen eläinsuojelukentän vaikuttajat, on selvää, että aiheutettu vahinko osuu kaikkein heikoimpien nilkkaan: häirikön kiihtyneestä raivosta kärsivät eläimet. On äärimmäisen surullista, miten paljon pahaa yksi mellastaja voi saada aikaan. Ennen luulin, että yhteiskuntamme huolehtii, että näin sairaat ihmiset saavat tarvitsemaansa hoitoa. I was so wrong. Olemme joutuneet tutustumaan sosiaalisesti varsin poikkeavaan vainoajaan.

Tämä keski-ikäinen nainen on tuottelias häirikkö. Vuorokauden aikana hän ehtii tykittää viestejä sarjatulella loputtomasti. Inbox-viestit, keskustelut julkisissa foorumeissa, keskustelut kaverin seinällä, valokuvakommentit – hän löytää tiensä kaikkialle. Jos vainoaja blokataan yhdestä profiilista, hän pomppaa pian esiin toisesta – oli se sitten oman lapsen tai kuolleen sukulaisen profiili. Valeprofiileja on lukuisia. Häikäilemättömyydellä ei ole mitään rajaa. Hän kertoo totena asioita, jotka eivät lainkaan pidä paikkaansa. Häirikkö on kuin syöpä. Pahanlaatuisen kasvaimen leviämistä ei pysäytä mikään.

Elämäntehtävänä vahingoittaa

Virkavallan vanha tuttu ei kunnioita edes hänelle langetettua lähestymiskieltoa, jonka hän sai vainottuaan erästä vapaaehtoistyössä vaikuttavaa. Hän viittaa kintaalla rikostutkinnoille, joita vainon kohteeksi joutuneet epätoivoiset ihmiset ovat joutuneet tekemään viimeisenä keinonaan puuttuakseen vitsaukseen, joka on ajanut heidät voimattomaan mielentilaan. Nettipolisiin soo soo on hänelle ilmaa. Nainen jopa myöntää avoimesti vainoamisen. So what? hän vain tuumaa ja jatkaa yhteydenpitoa kielloista huolimatta. Ehkä häntä ajaa eteenpäin tieto aiheuttamastaan pelosta ja ahdistuksesta.

Jos sydän palaa sille, että odottaa töissä seuraavaa kahvitaukoa päästäkseen sättimään eläinsuojelijoita internetissä tai kiirehtii juoksujalkaa päivän päätteeksi kotiin narauttamaan korkin auki ja jatkamaan somevainoamista, elämä on pahasti pois raiteiltaan. Silloin pitäisi ihan itse ymmärtää hakeutua avun äärelle. On epäreilua ja moraalitonta purkaa pahaa oloaan täysin ulkopuolisiin, vieraisiin ihmisiin.

160420-bs

Ei kaikki pallot lottokoneessa

Minä ja tuttavani, myös tyttäreni, olemme saaneet osan tuosta pelleilystä. Tämä elämäntapa-ahdistelija mesosi faceseinälläni, minkä jälkeen alkoi inbox-vainoaminen. Sain kymmeniä viestejä päivässä. Jouduin blokkaamaan hänet. Ystäväni olivat ällikällä lyötyjä; mikä tuota ihmistä vaivasi? Ai että ihan aikuinen? Vaikka kirjoittaa kuin pahainen teini? Ja vielä työelämässä hoitoalalla? OMG.

Vainoaminen jatkuu nyt muilla profiileilla. Se on järjestelmällistä ja jatkuvaa. Persiljana voileivällä tämä vekkuli innostui tekemään rikosilmoituksen arvostetusta eläinsuojeluyhdistyksestä. Perusteetta, mitenkäs muutoin. Juttu kuivui kasaan alkumetreillä, mutta vei täysin turhaan ihmisten aikaa ja poliisien resursseja.

Heikoimmilta pois

Havahduin, kun inboxiin kilahti uusi viesti. Se hulluko taas? Mistähän profiilista tällä kertaa? Helpotuksekseni se olikin romanialainen ystäväni, eläkeläisrouva, jonka pihapiirissä on kymmenittäin kaduilta pelastettuja koiria. ”I hate to ask this but did you already send the parcel? I have more puppies. Today someone threw six puppies over my fence. They are very hungry. Too many puppies now!!” Purin huulta. Ei, en ollut lähettänyt lupaamaani pakettia, jossa oli äidinmaidonkorviketta, nutriplussaa ja muita tarvikkeita. En ollut myöskään maksanut romanialaisklinikan eläinlääkärilaskua rouvan käytettyä pellolle hylättyjä koiria steriloitavina. ”I can’t take new dogs to be spayed if invoice is open”.

En ollut muistanut. En siksi, että tuo narsistisesti koko maailman huomiota janoava törkykielinen vainoaja oli onnistunut varastamaan aikaani, joka oli tarkoitettu surkeissa oloissa elävän vanhan eläinsuojelijanaisen auttamiseen. Olin langennut häirikkökiusaajan ansaan.

Tästä on tultava loppu. Onneksi vainoaminen on ollut Suomessa rikos vuoden 2014 alusta alkaen.

Maksoin kiireen vilkkaa eläinlääkärilaskun ja teippasin pahvilaatikon lähetysvalmiiksi. Enää tuo piinaaja ei veisi minun resurssejani pois apua tarvitsevilta eläimiltä eikä niiden eteen uurastavilta ihmisiltä. Itsekeskeinen eläinsuojelijoiden kiusaaja on minulle säälittävä nolla.

#menepois

Mainokset