Kierrä kaukaa riskipiskibisnes

Kodin tarjoaminen kodittomalle on aina eläinsuojeluteko. Maailmassa on satoja miljoonia kodittomia eläimiä ja esimerkiksi Yhdysvalloissa yli 1,2 miljoonaa kotia vailla olevaa koiraa lopetetaan vuosittain samalla, kun koirankasvatusbuumi yhä jatkaa nousuaan. Yhtälö on kestämätön.

Lemmikin adoptoijan on kuitenkin syytä pitää pää kylmänä, kun facebookin newsfeedissä tulee vastaan söpön koiran kuva, joka etsii kiireellä kotia. Erityistä tarkkaavaisuutta tarvitaan, kun kyse on ulkomaan adoptiosta. Vaikka facebook onkin tiedonlevitykseen mitä oivallisin työkalu, sieltä löytyy myös epämääräisiä toimijoita, jotka ovat verhoutuneet koirienpelastajiksi tai tekevät arveluttavaa eläinten trokausta rescueviitta harteillaan.

Pile of three sad, cute dogs, Myanmar

Vaaran paikat ovat tunnistettavissa

Adoptioprosessissa punnitaan se, miten paljon ihminen on valmis ottamaan riskejä elävän eläimen kustannuksella. Ei riitä, että koiran lähettäjätaho toimii asiallisesti; myös maahantuovan tahon on oltava rehellinen ja pelattava avoimin kortein. Yksityisen tuonnin kohdalla piilee isoja potentiaalisia ongelmia. Fiksu ihminen luottaakin uuden perheenjäsenensä maahantuonnin asialliselle rescueyhdistykselle, jotka ottavat määräykset ja vastuukysymykset tosissaan.

Mistä tunnistaa mahdollisen riskipiskin? Mitä kannattaa ottaa huomioon ennen adoptiota? Muista ainakin nämä:

 • Älä haksahda yksityishenkilöiden markkinoimiin koiriin tai epämääräisten kerhojen facepostauksiin.
 • Luotettavalla yhdistyksellä on myös aina internetsivusto; varteenotettava yhdistys ei koskaan toimi ainoastaan facebookin varassa, vaikka esitteleekin toimintaansa ja adoptio-ohjelmassaan olevia koiria omilla facebook-yhteisösivuillaan.
 • Yhdistyksen toiminnan kuvaus on laaja ja tehty hyvällä suomen kielellä.
 • Internetsivusto on monipuolinen ja tietosisällöltään kattava.
 • Yhdistys noudattaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sisämarkkinakaupan ohjeita ja on rekisteröitynyt eläinten maahantuojien Traces-järjestelmään. Nämä tiedot ovat selkeästi esillä nettisivuilla.
 • Luotettava rescueyhdistys kuvailee koiraa kattavasti, realistisesti ja mainitsee koiran luonteen saattavan muuttua uudessa kodissa.
 • Koirien taustat ovat tiedossa ja niistä löytyy kattava kuvaus. Pelkät ”ihana”, ”suloinen” ja ”rakkauskoira” –ilmaisut eivät kerro eläimestä tarpeeksi!
 • Yhdistys kertoo internetsivuillaan, mitä toimenpiteitä koiralle tehdään ennen maahantuloa sekä kulukorvauksen määrän ja kuvaa yksityiskohtaisesti, mitä kulukorvaus sisältää. Jos kulukorvaus on silmiinpistävän edullinen, olet takuulla törmännyt riskipiskitrokariin.
 • Interetsivuilta löytyy vastuuhenkilöiden yhteystiedot. Vaikuttavatko yhdistyksen aktiivitoimijat asiallisilta ja järkeviltä? Onko yhdistys hyvin organisoitu?
 • Kertooko yhdistys olevansa tukena myös adoption jälkeen? Onko yhdistyksessä osaamista mahdollisissa ongelmatilanteissa?
 • Jos facebook-sivusto on suppea eikä yhdistyksellä ole tarjota internetissä kattavaa suomenkielistä tietopakettia toiminnastaan, älä hanki koiraa sieltä. Älä edes, vaikka koira olisi kuinka suloinen tai säälittävä ressukka. Sääli ei saa olla peruste koiranhankinnalle.
 • Alleviivaan edelleen, että yksityishenkilöiden kautta tapahtuvat yksityiset adoptoinnit sisältävät useita potentiaalisia riskitekijöitä.

Muista, että sinä adoptoijana teet valinnan siitä, minkälaista toimintaa tuet. Kiitos, että valitset oikein.

Mainokset