Koiran ei pidä olla halpa. Osa 2/2.

Kun ihminen on tehnyt päätöksen koiranhankinnasta, tulee monesti kiire saada pentu heti-nyt-oitis. Vastuullisilta, strategista jalostustyötä tekeviltä kasvattajilta pentua saattaa joutua odottamaan hyvinkin kauan. Mutta kärsimätön ostaja ei jaksa odottaa. Etenkin näin joulun alla lahjakoiran polte on viiltävä. Hän kaivaa netistä muita vaihtoehtoja, ja samalla tinkii kriteereistään. Paperit – whatta hell, mitä niillä tekee, ei sitä näyttelyissä käytetä kuitenkaan, hintakin laskee monta sataa ja pennun voi noutaa satamasta tuota pikaa.

Tai ehkä sittenkin joku pieni kahden seurakoirarodun risteytys, valkoinen ja ylisöpö! Muutamalla huntilla irtoaa, sijaitsee Helsingissä, vaikkakin myyjän aksentti on vahvasti ulkolaisvivahteinen, se ei haittaa, koska pentu on välittömästi luovutusikäinen. Järki kaikkoaa päästä. Jopa oman perheen terveys riskeerataan koirahuumassa.

Kuolo korjaa ja suru iskee

Ja niin tulee perheeseen trokattu pentu. Vähän epäilytti kauppaa tehdessä, koiran emoakaan ei nähty ja huoltoaseman pihassa tavatun kiireisen myyjän autossa oli jos jonkinnäköistä koiranpentua. Mutta eihän lapsille voinut tuottaa pettymystä ja jättää ostamatta luvattua lemmikkiä. Ulkoilutusvuorotkin oli jo sovittu. Plus että olihan se ikään kuin pennun pelastamista… Raukkapieni. Niin kävi sääliksi.

Parin päivän päästä ollaankin jo eläinlääkäripäivystyksessä, koska pennulla parvo. Romahtanut kunto ei lupaa hyvää. Edessä todennäköinen kuolema, jättimäinen klinikkalasku ja itkevät tenavat. Myyjäkään ei vastaa enää puhelimeen. Sitten levitellään käsiä ja kakistellaan, että ei me tiedetty. Ei vaikka kaikki vaaran merkit olivat leveällä tarjottimella silmien edessä.

Luva: Dogs Trust

Tyhmyydestä sakotetaan

Kun löytää netistä suloisen ja halvan pennun, on muistettava, että sairaaksi osoittautuvan lemmikin hoitaminen eläinlääkärissä voi koitua isoksi taloudelliseksi taakaksi. Lisäksi laittomasti maahantuodun koiran ostajalla ei ole minkäänlaista kuluttajasuojan antamaa turvaa.

Hold your horses!

Jos haaveilet koirasta, laita jäitä hattuun. Ämpärillinen. Mieti rauhassa – vaikka vuosi! Tai kaksi. Unohda halvat pennut. Koiran ei pidä olla halpa.

Ostohinta on vain pieni osa siitä, mitä koira vuosien aikaan tulee kustantamaan. Jos mieli tekee pihistelellä jo tässä vaiheessa, valitse lelukoira.

Tutustu huolella rotujärjestöjen tietopaketteihin ja rotukohtaisiin terveysasioihin. Tee rotutesti hankikoira.fi-sivustolla.

Pysy pois nettitoreilta ja kierrä kaukaa ”rakkauspennut”; ne saattavat olla kotimaisen pentutehtailun tuotoksia.

Onko pakko ostaa?

Tutustu löytöeläintalojen tarjontaan. Ehkä voisit antaa kodin kodittomalle? Rescuekoira on myös erinomainen vaihtoehto, kun sen tuo maahan asianmukainen, vastuullinen yhdistys maahantuontivaatimukset reilusti ylittäen. Luotettava yhdistys on apunasi adoptioprosessin jälkeenkin. Älä haksahda yksityisiin tuojiin, jotka väheksyvät tuontisäädöksiä tyyliin ”ei se ole rakettitiedettä”.

Muista, että olet etsimässä itsellesi ystävää, joka elää kanssasi parhaimmillaan yli 15 vuoden verran. Koira on elävä, tunteva, omistajaansa vahvasti kiintyvä olento. Ainutlaatuinen yksilö. Tärkeintä on, ettet tue pentutehtailua, laitonta maahantuontia tai rikollista toimintaa. Etkä eläinrääkkäystä.

Lue myös SEYn Fiksun koiranostajan opas

Hyvää ja vastuullista joulua ❤

Kuva: Dogs Trust

 

Mainokset