Näin hankikoira.fi huijaa mopsin pennusta haaveilevaa

Mopsin pentuja myytävänä -googletus tuo tuloksena mm. linkin Kennelliiton hankikoira.fi-sivustolle, josta ihmiset voivat löytää tietoa koiraroduista ja vastuullisten kasvattajien myymistä koiranpennuista. Kuulostaa kivalta, eikö?

Sivuston tarkoitus on varmasti hyvä, mutta sisältö etenkin monen seurakoirarodun kuvausten osalta on epätasalaatuista sadunkerrontaa. Siitä kun eivät ole vastuussa objektiivisen faktatiedon osaajat, vaan Kennelliiton alaiset rotuyhdistykset. Lukuisat kuvaukset muistuttavat yksisarvistaruja. Parodialtakkan ei vältytä. 

Mopsin rotukuvaus on tästä mainio esimerkki

Vastikään saimme lukea, että Kennelliitto on myöntänyt Vuolasvirta-palkinnon mopsikasvattajalle, jonka pennuntuotanto ei kestä kriittistä tarkastelua, ja jonka ymmärrys rotunsa terveystilanteesta on iloinen sekamelska fiktiota ja fantasiaa. 

Samaa hassuttelua Kennelliitto jatkaa rotuesittelyssä, mikä ei tee tiedosta turvallista etenkään ensipennun ostajille saati ihmisille, jotka tulevat koiramaailman ulkopuolelta, tai eivät ole seuranneet keskustelua koirien terveydestä. 

Mopsin esittelysivulla esiin lävähtää bannerikuva mopsista, jolta puuttuu puolet päästä. Tämän pitäisi jo pelästyttää fiksuimmat ostajat toisaalle. 

Mutta vilkaistaanpa mopsin terveydestä kerrottuun lyhyeen tarinaan lähemmin:

mopsi

”Mopsi on suhteellisen terve rotu”  

Rotusivu kosiskelee tietämätöntä, hyväuskoista ostajaa vakuuttelemalla mopsin olevan aika lailla vailla murheita: ”Mopsi on suhteellisen terve rotu”.

Tuon lauseen kirjoittajalla on takuulla pidempi nenä kuin yhdelläkään mopsilla. Sellainen pinokkiomallinen. 

Hajumaailmassa elävä koiraeläin tarvitsee kunnollisen, ulkonevan kuonon. Ihan oikean nenän, jolla haistella ja kokea maailmaa. 

Koiran naama ei saa olla litteää ruokalautasta muistuttava lätkä, jonka keskellä möllöttää pari pullottavia silmiä, ahtaat sieraimet ja happea haukkova jokerisuu. 

Lyhyesti: Mopsi on suhteettoman sairas ylijalostettu ääripiirrerotu.

”Mopsi on pitkäikäinen rotu”

Hankikoira.fi paukuttelee henkseleitä ja kertoo mopsin olevan pitkäikäinen rotu. SOS. Pitkä ikä ei tarkoita hyvää elämää. Pahimmillaan se on uuvuttavaa kärsimystä ja vuosien piinaa ruumissa, jossa on vaikea olla.

Hankikoira.fi jatkaa: 

”Mopsi on kuitenkin yksi niistä roduista, joissa esiintyy ulkomuotopiirteitä, jotka liioiteltuina saattavat altistaa koiran terveysongelmille”

Höhötän. Haloo, mopsi on yhtä liioiteltua ulkomuotopiirrettä. Se on se juttu! Jokainen niistä tarkoittaa potentiaalisia terveysongelmia. Liioiteltuja piirteitä korostetaan, ei karsita. Se on mopsiuden ydin.

Pitkää kitapurjetta syytetään muka satunnaisista hengitysvaikeuksista, kun ongelma on koko mopsi lyttynaamasta kummalliseen häntään asti ja sen haluttu ulkonäkö, brakykefalia

INFO: Brakykefalia ei esiinny koirilla luonnostaan, vaan sisäsiittoisuuden monistaminen ylläpitää tätä lyhytkalloisuutta sukupolvesta toiseen. Se takaa huonosti hengittäviä, korisevia, kuorsaavia koiraparkoja, joiden ymmyrkäinen naama ja vaikea elämä herättävät ihmisissä hoivaviettiä ja iik miten söpö koira -reaktioita.

”Näitä liioiteltuja piirteitä kantavat yksilöt pyritään karsimaan jalostuksesta”

BS. Koko mopsinkasvatus perustuu liitoiteltuihin piirteisiin. Jos ne karsittaisiin pois, rotu siirtyisi historiaan, sillä suvunjatkamiseen ei löytyisi riittävän terveitä koiria.

Eläinsuojelullisesti toki ihan hyvä skenaario.

Ei koiraeläimen kuulu näyttää seinään juosseelta perunalta, joka rohisee kuin tukkeutunut viemäriputki.  

INFO: Lyttynaamasta ei ole koiralle mitään hyötyä, mutta huomattavaa haittaa senkin edestä. Kun kuono on jalostettu pois ja nenä on silmien välissä, ongelmia on.

”Yleisimmät terveysongelmat liittyvät mopsin suhteellisen suuriin ja hieman ulkoneviin silmiin”

Mikä spinnaus pois hengitystieongelmien tragediasta. Siloiteltu teksti saa silmäongelmat kuulostamaan pieniltä. On kyllä totta, että mopsiparan silmistä on jalostettu mollukat, jotka näyttävät pomppaavan ulos kallosta, mikäli koira yhtään joutuu ponnistelemaan. Lisäksi silmäsairauksien lista on niin pitkä ja niiden esiintyminen niin yleistä, että ne ansaitsisivat oman kirjoituksen. 

Koirien jalostustietojärjestelmä paljastaa, että silmäsairailla koirilla teetetään jälkeläisiä aivan systemaattisesti ja tarkoituksella. Vastuullista kasvattamista? Ei, vaan sairauden ja kärsimyksen monistamista. Kasvattajien glorianhimo ei anna sairauksien hidastaa näyttelyvoittojahtia.

”Muita rodussa harvemmin esiintyviä vikoja ja sairauksia ovat pitkä pehmeä kitalaki joka etenkin yhdessä lihavuuden kanssa voi altistaa koiran hengitysvaikeuksille”

Harvemmin? Eläinlääkärit pelkästään Suomessa ovat joutuneet kirurgisesti parantamaan kymmeniä, ellei satoja mopseja, jotta ne voivat hengittää. Toistan: hengittää. 

Ja mikä määrä onkaan niitä, jotka eivät koskaan pääse eläinlääkärin avun piiriin, kun omistajat pitävät hengitysvaikeuksia söpöinä rotutyypillisinä piirteinä?

Kyse ei ole harvemmin esiintyvästä viasta, vaan rotuominaisuudesta. Kun nenä on jalostettu painumaan syvemmälle kohti takaraivoa, päähän eivät mahdu oikeille paikoilleen sen enempää pehmytosakudokset kuin hampaatkaan. Hengitysteiden ahtautuminen on täysin väistämätöntä.

Ja kun rotumääritelmä sanoo, että mopsi ei koskaan saa vaikuttaa hoikalta, mopsi on tuomittu vangiksi helvetilliseen kehoon. Rotumääritelmä kun on ulkomuototuomareiden ja kasvattajien pyhä teksti, jota kunnon rotukiihkoilija ei koskaan kyseenalaista.

Entäpä lonkkaterveys?

Kun ei ole pakko kuvata, niitä ei tutkita 🤷🏻‍♀️ Selkäterveyttäkään ei tutkita. Koiranet-jalostustietojärjestelmä kertoo, että yhden käden sormilla laskettavista vastuullisten omistajien kuvauttamista mopseista jokainen on jollain tapaa lonkkasairas.

Jos jalostukseen vaadittaisiin tervelonkkaiset mopsivanhemmat, mopsientuotanto loppuisi kuin seinään. Ei olisi maailmanloppu se. Maapallo pyörisi yhä radallaan, sillä mopsi ei ole mikään aikojen alusta planeetalla vaeltanut dinosaurus, suojeltava koirarotu, vaan joitain satoja vuosia sitten ihmisen iloksi kehitelty muotopuoli. 

Mopsi on sairas rotu

En voi käsittää, miten kuluttajille voidaan markkinoida tutkitusti erittäin sairasta koirarotua vuodesta toiseen täysin valheellisilla väittämillä. Millä tahansa muulla markkina-alueella väärä, harhaanjohtava tieto olisi vaadittu poistettavaksi.

Mopsiväki saa jatkaa huijaamista Kennelliiton siipien suojissa. Pennusta haaveilevia kustaan silmään ”mopsi on mainettaan terveempi” ja ”eläinlääkärit vihaavat tätä rotua” -mantroilla.

Kun pennunostaja tämän ”tiedon” perusteella ottaa yhteyttä kasvattajaan, joka on yhtä kuutamolla rodun todellisesta terveydestä kuin Vuolasvirta-palkittu kasvattaja, koiran osto voi mennä vain pieleen. 

Kunpa eläinten hyvinvointilaki vapauttaisi kehityshäiriöisen rodun piinasta ja mopsista ryhdyttäisiin jalostamaan mopsi pois.

Oikeus kuonoon

Jokaisella koiralla on oikeus kuonoon ja terveeseen ruumiiseen. Mopsin kasvattajat ja ostajat riistävät mopsilta tämän perusoikeuden. Kamaluuden siunaa Kennelliitto ja sen ulkomuototuomarit.

Tee paremmin, älä osta mopsia. Vastuullista mopsinkasvatusta ei ole. Älä tue kärsimyspennutusta. Et kai halua koiraa, joka kärsii koko elämänsä ajan?

Kuvat: Pexels free photos ja chat.openai.com

Ajatuksia tästä kirjoituksesta?

Jos haluat asiallisesti keskustella tästä aiheesta, voit tehdä sen instagramissa @fifirock_official

Lue myös:

Brakykefaalinen oireyhtymä (BOAS)

Brakykefaalisten koirarotujen ilmiasuun liittyvät hyvinvointiongelmat ja jalostusvalintojen merkitys

Selvitys: Koirien lyttynaamat ja lyhyet kallot ovat eläinsuojelulain vastaisia – tiettyjä rotuja muutettava terveempään suuntaan

Koiria ei saa jalostaa sairaaksi -tiedote Eläinlääkäripäiviltä

Lättänäkuonoisten koira­rotujen esittely oli liikaa eläinlääkärille – ”Peiteltiin hyvinkin vakavia ongelmia”

Norwegian kieltää lyhytkuonoisten koirien matkustamisen – katso listalta, mitkä rodut eivät enää pääse lennolle

SEY huolissaan näiden koirarotujen terveydestä: ”Sairaita yksilöitä on enemmän kuin terveitä”

Mitä jalostetumpi, sitä sairaampi – minkä rotuisen koiran sinä jättäisit hankkimatta?

Katso myös Jenna Lehtosen TikTok:
Mopsi on tutkitusti sairas rotu. Asiasta on turha edes kiistellä. Kyseessä on fakta.