Lemmikkikuvien vastuullinen käyttö viestinnässä

Lyttykalloisia eli brakykefaalisia koiria, kuten mm. englannin- ja ranskanbulldoggeja, mopseja, bostoninterriereitä ja kiinanpalatsikoiria käytetään markkinoinnissa ja yritysviestinnässä yhä enenevässä määrin. Julkkisten ja someikonien lemmikit saavat valtavasti mediahuomiota ja ihailua.

Tämä kaikki on lisännyt räjähdysmäisesti trendirotujen kysyntää. Buumiin liittyy valitettavasti myös haitallista jalostusta, pentutehtailua ja koirien laitonta maahantuontia. Ja valtavasti kärsimystä.

Mopsi

Monien murheiden koettelemat rodut

Lyhytkuonoisten rotujen viehätys pohjautuu lytistettyyn kalloon ja ihmismäisyyttä tavoitteleviin piirteisiin: pyöreään naamaan, suuriin silmiin ja pieneen nenään. Söpöjen, tuhisevien kasvojen takana on kuitenkin paljon tuskaa.

Kiitos ääripiirteitä ihannoivan jalostuksen, näissä roduissa on enemmän sairaita kuin terveitä yksilöitä. Cambridgen yliopiston BOAS-tutkimuksen mukaan jopa 85-90 % lyttynaamaisista koirista kärsii hengitysvaikeuksista.

Lisäksi niitä piinaa pitkä liuta lukuisia muita terveysvaivoja, kuten mm. silmä-, korva-, iho- ja hammasongelmat, uniapnea, luusto- ja nivelongelmat sekä rakenteelliset epämuodostumat. Moni ei pysty lisääntymään tai synnyttämään luonnollisesti. Jopa arkiliikunta ja syöminen saattaa olla vaikeaa.

Englanninbulldoggi

Ei tueta kärsimystä

Lyttynaamainen koira saattaa tuntua kivalta valinnalta mainoskasvoksi, mutta tuskin meistä kukaan haluaa olla tukemassa elämänmittaista kärsimystä?

Siksi ääripiirreroduille ei tulisi antaa medianäkyvyyttä, eikä käyttää niitä viestinnässä ennen kuin niiden terveysilanne on olennaisesti parempi. Rodunjalostuksessa ja koiranäyttelyissä terveys pitää ottaa ulkonäköä tärkeämmäksi asiaksi.

Mopsi

Myös Suomen Eläinlääkäriliitto sanoo, että eettisistä syistä lyhytkuonoisten koirarotujen kuvien käyttämistä mainoksissa ja markkinoinnissa on vältettävä, koska käyttö lisää rotujen suosiota.

Valokuva on vahva viestin rakentaja – valitaan se viisaasti

Vastuullisessa viestinnässä on suositeltavaa käyttää terveempiä rotuja, joiden viehätys ei perustu luonnottomuuden ihannointiin. Meistä jokaisen, joka markkinoinnin parissa työskentelee, olisi syytä tätä ohjenuoraa pohtia.

Valitaan kuvapankeista normaalirakenteisia koiria. Käytetään omissa shootingeissa eläimiä, joilla on kuono ja avoimet sieraimet. Koiria, jotka eivät röhise, kuorsaa tai ”hymyile” lakkaamatta eli hauko happea. Sellaisia, joilla ei ole ylisuuri nahka tai kummallinen rakenne. Kissoja, joiden nenä ei painu kohti takaraivoa.

Etiikka ja vastuu

Kiinnitetään huomiota kuvavalintoihin. Ei promota sairautta ja kärsimystä. Muistetaan etiikka. Ollaan vastuullisia. Kannetaan vastuuta lemmikkien hyvinvoinnista, vastuuta paremmasta eläinterveydestä.

Haaste!

Eläinten päivänä haastan kaikki strategisen markkinoinnin ammattilaiset tarkastelemaan omia valintojaan lemmikkikuvien käytöstä yritysviestinnässään. Eläinten puolesta ❤

Ranskanbulldoggi

LINKKEJÄ:

Eläinlääkäriliitto: Koiria ei saa jalostaa sairaaksi

Kennelliitto: Brakykefaalinen oireyhtymä BOAS

Suosittujen koirarotujen vakavat terveysongelmat pöyristyttävät – Eläinlääkärit: ”Tuhiseva koira voi olla joidenkin mielestä hellyttävä”

Cambridge study subjects: BOAS grading

It’s now time to curb advertising using flat-faced dogs, say vets

Vets warn people against buying ’flat-faced’ dogs

Vets ask prospective dog owners to avoid pugs and other flat-faced breeds

’Like breathing through a straw’: British vets urge people to stop buying flat-faced dog

Flat-faced dogs like pugs are a crime against nature which turns noble animals into mangled toys

Brittieläinlääkärit varoittavat: Älkää ostako lyttynaamaisia koiria

Söpöyden hinta

Yhden koiran tarina: Rakas, mutta niin sairas

 

Mainokset