Epäeläinsuojelupalkinto 2017 goes to Cheek

Chester Bennington – hieno ihminen, joka puhui turkistuotantoa vastaan ja kehotti adoptoimaan kodittomia eläimiä ostamisen sijaan. Such a great man. Rauha sielullesi ja lämmin kiitos, että annoit äänesi niille, jotka eivät voi puhua omasta puolestaan.

Kun suru-uutinen Linkin Park -yhtyeen laulaja Benningtonin poismenosta tavoitti meidät, niin mitä tekee samaan aikaan suomistara Cheek – kertoo somessa ostaneensa ranskanbulldoggipennun, jee, yhden maailman sairaimmista koiraroduista. Liikajalostuksen pahasti vammauttama rotu pitäisi kieltää, sillä tällaisenaan se on tullut tiensä päähän, eivätkä rodun harrastajat pysty sitä tervehdyttämään.

Kun koiralta puuttuu puolet päästä, on selvää, että se ei ole normaalia.

Julkkisten omistamat ranskanbulldogit, mopsit ja englanninbulldogit ovat aiheuttaneet mittavan eläinsuojeluongelman Isossa-Britanniassa. Näitä rotuja hylätään yhä enemmän, kiitos terveysvaikeuksien, joiden hoitoon omistajilla ei ole varaa. Tuhiseva, rohiseva ja kuorsaava koira vaatii kirurgin veistä pystyäkseen elämään kunnon elämää.

Iso enemmistö suosituista lyttynaamakoirista kärsii hengitysvaikeuksista

Muita lyttykallorotuihin liittyviä ongelmia:

    • Massiivinen kysyntä on luonut trokausbisneksen, jossa tuotetaan tehdasmaisesti pentuja halpaa lemmikkiä haluaville ihmisille.
    • Vuosittain satojatuhansia koiranpentuja kasvatetaan EU-alueella karmivissa olosuhteissa ja kuljetetaan jopa tuhansia kilometrejä myytäviksi maihin, joissa niistä saa paremman hinnan. Myös Suomeen.
    • Lemmikkien salakuljetus: koiranpentutrokaus on kolmanneksi tuottoisin laittoman kaupan muoto heti huume- ja asekaupan jälkeen. Se on tuottoisampaa kuin seksikauppa.
    • Eläinten matkustusolosuhteet ovat surkeat, ne joutuvat sinnittelemään ahtaissa tiloissa – häkeissä, kopeissa ja pahvilaatikoissa – jopa vuorokausia ilman ruokaa ja vettä.
    • Pentuja, joilla on yhä napanuorat, on tavattu rajatarkastuksissa.

Kannattaa uskoa eläinlääkäriä

Eläinlääkärit ympäri maailman ovat kehottaneet ihmisiä olemaan ostamatta lyttykalloisia koiria. Mm. brittieläinlääkäreiden kannanotto viime syksynä oli vastuullinen terveysteko. Myös suomalaiset eläinlääkärit ilmaisivat juuri vakavan huolensa brakykefaalisten koirien ongelmista.

Lähes kaikki lyttykalloiset koirat kärsivät hengitysvaikeuksista ja monista rakenteellisen poikkeavuuden aiheuttamista ongelmista. On luonnotonta, että hajumaailmassa elävältä eläimeltä puuttuu kuono.

Kyllä – suurin osa kärsii

Cambridgen yliopiston BOAS-ryhmän tekemän tutkimuksen mukaan kammottavat 85-90 % lyttynaamaisista koirista kärsii hengitysvaikeuksista!

On äärimmäisen surullista, että lemmikinomistajat eivät ymmärrä koiriensa voivan pahoin. Siksi moni lyttynaama elää kärsimyksessä koko kurjan elämänsä, kun röhinän, kuorsauksen ja rauhallisuuden ajatellaan olevan normaaleja rotuominaisuuksia.

Julkkiksilla iso vastuu

Kun lyttynaamaiset muotikoirat ovat saaneet runsaasti mediahuomiota julkkisten, someikonien, tubettajien ja monensorttisten mainosten myötä, niiden kysynnälle ei näy loppua.

Suomessa tullaan vielä näkemään samanlainen massiivinen ongelmien kirjo ranskanbulldoggien osalta kuin Briteissä tällä hetkellä on, kiitos lyttykalloja mainostavien julkkisten. Epäeläinsuojelupalkinto 2017 goes to Cheek.

Maailmassa on satoja miljoonia kodittomia koiria. Mikä sankari Cheek olisikaan voinut olla antaessaan kodin yhdelle niistä. Don’t shop. Adopt.

Kennelliitto: Brakykefaalinen oireyhtymä BOAS >

Vets warn people against buying ’flat-faced’ dogs

Vets ask prospective dog owners to avoid pugs and other flat-faced breeds

Pugs are anatomical disasters. Vets must speak out – even if it’s bad for business

’Like breathing through a straw’: British vets urge people to stop buying flat-faced dog

Flat-faced dogs like pugs are a crime against nature which turns noble animals into mangled toys

Mainokset