Brittieläinlääkärit varoittavat: älkää ostako lyttynaamaisia koiria

Huolimatta rotujen mittavista terveysongelmista, mopsit, bulldogit, ranskanbulldoggit ja shih-tzut ovat erittäin kysyttyjä Isossa-Britanniassa. Niiden houkuttelevuus perustuu litistettyyn, ryppyiseen naamaan, ja muotirotuina niitä näkyy runsaasti mediassa, mainoksissa ja julkkisten lemmikkeinä.

Elämänmittainen kärsimys

Britannian eläinlääkärien liiton (BVA) mukaan ääripiirrerotujen suosion nousu on merkinnyt eläinten kärsimyksen lisääntymistä. Liiton puheenjohtaja Sean Wensley kertoo eläinlääkäreiden suosittelevan ihmisiä valitsemaan terveempiä rotuja tai risteymiä sairaaksi jalostettujen sijaan. Potentiaalisten koiranostajien on hyvä ymmärtää, että brakykefaaliset rodut voivat kärsiä elämänsä aikana useista sairauksista, kuten mm. vakavista hengitysvaikeuksista, silmien haavaumista ja moninaisista rakenteellisista ongelmista.

Lemmikin vaikea arki

Royal Veterinary Collegen tutkija Dr. Rowena Packer lisää, että monilla lyttykalloroduilla liikkuminen on huomattavan vaikeaa, ja niillä on haasteita jopa arkipäiväisten asioiden, kuten syömisen, kanssa. Toinen ikävä ilmiö on niiden lisääntynyt hylkääminen: ihmiset luopuvat koiristaan joko kyllästymisen vuoksi tai johtuen niiden sairauksista, joiden hoidattaminen on kallista. Kun koira osoittautuukin anatomiseksi katastrofiksi, siitä halutaan äkkiä eroon. Rescuejärjestöt alkavat olla pulassa hylättyjen brakykefaalisten koirien kanssa.

Sairaaksi jalostettujen ongelmista pitää puhua!

Uskon vahvasti, että brakykefaalisten rotujen vaikea elämä on noussut pöydälle jäädäkseen. Ongelmista uskalletaan jo puhua. Ihmisten tietoisuus sairaaksi jalostetuista koirista kasvaa, ja lyttynaaman takana piilevä suru ja vaivat alkavat tulla näkyviksi. Jatkuvat tuhina, röhinä ja kuorsaus eivät ole normaaleja rotupiirteitä, vaan kertovat pahoinvoinnista.

Ostajien valittavaksi jää, uskaltavatko he ottaa riskin ja hankkia pennun, jonka rotu tiedetään jo valmiiksi monien murheiden koettelemaksi. Lisäksi heidän pitää osata varautua mahdollisesti pilviin nouseviin eläinlääkärikuluihin.

Ostaja päättää

Myös lemmikin kärsimyksentäyteistä elämää voi olla raskasta seurata. Ostajalla on iso vastuu siitä, minkälaista pentutuotantoa tukee! Valistuneet myös käsittävät, että halpaa lyttypääpentua ei kannata ostaa eikä paperillinen koira ole automaattisesti terve. “If you’re breeding dogs with extreme body shapes, no matter how good a breeder you are, you are still putting the puppies at very, very high risk of quite a long list of conditions.” -Dr. Rowena Packer

Speak up!

Kaikkien eläinten ystävien tulisi puhua brakykefaalisten koirarotujen vaivoista ja ongelmista. Olisi hienoa nähdä suomalaisilta eläinlääkäreiltä vastaava julkinen kannanotto kuin brittikollegoiltaan! Se edistäisi eläinterveyttä ja nostaisi maamme eläinlääkinnän statusta kansainvälisellä tasolla.

Sairaaksi jalostaminen on eläinrääkkäystä, jota ei voi hyväksyä. Zoe Strimpelin sanoin: ”Lyttynaamaiset koirat ovat rikos luontoa vastaan”

Vets warn people against buying ’flat-faced’ dogs

Vets ask prospective dog owners to avoid pugs and other flat-faced breeds

Pugs are anatomical disasters. Vets must speak out – even if it’s bad for business

’Like breathing through a straw’: British vets urge people to stop buying flat-faced dog

Flat-faced dogs like pugs are a crime against nature which turns noble animals into mangled toys

Mainokset