Koira kuorsaa tai nukkuu istuviltaan – iik, miten söpöä! Vai onko sittenkään?

Videolla lyttynokkainen koira vetää äänekkäästi hirsiä koko kroppa töristen. Toinen pilkkii istuma-asennossa vuorotellen uneen vaipuen ja hereille nytkähtäen. Yksi nukkuu autuaana pallo suussa. Äkkiseltään vaikuttaa hauskalta. Vaan mikä on totuus?

Kuorsaaminen on kärsimystä

Moni lyttykalloinen koira kuorsaa nukkuessaan, mikä kertoo ahtaista hengitysteistä – henki kulkee huonosti. Ilma ei liiku. Kun brakykefaaliset* rodut ovat kokeneet räjähdysmäinen suosion, näitä kuorsausvideoita on netti pullollaan. Ne kirvoittavat ihastelevia kommentteja tyyliin ”he’s so cute”, ”awwwwww how lovely”, ”adorable!” Miten väärässä ne ovatkaan.

Ei voi tietysti olettaa, että kaikki ymmärtäisivät asiaa ja sitä, että hauskalle näyttävä koira oikeasti voi huonosti. Pahinta on silti se, että koirien omistajatkaan eivät ymmärrä oman lemmikkinsä kärsimystä. He videoivat pahoinvoivia lemmikkejään ja laittavat ne nettiin. Heidän mielestään kuorsaus on söpöä. Söpöä, vaikka koiran hapensaanti on tuskaista joka hetki – joka sekunti, koko sen elämän ajan. Videoinnin sijaan koira kaipaisi ensisijaisesti eläinlääkäriä.

Eläinlääkärikään ei tosin pysty auttamaan kuin tiettyyn pisteeseen asti. Kun pehmeä kitalaki on kasvanut liian suureksi, sen voi operoida ja sieraimia avartaa leikkaamalla paloja pois, mutta henkitorven luhistumiselle ei ole paljoa tehtävissä. Siihen kuolee.

Hengityskatkoksia

Joissain videoissa koira jopa lakkaa hengittämästä pitkäksi aikaa ja lopulta herää säikähtäen korskumaan happea. Omistajien mielestä se on hilpeää, ja hengityskatkosta luullaan unennäkemiseksi. ”Se taisi nähdä jotain painajaista”. Kind of, yes…

Epätoivoista yritystä hengittää

Entä miksi koira nukkuu lelu suussa? Siksi, että lelu on sen mielestä tosi kiva? Ei, vaan esine suussa nukkumalla koira yrittää saada hengityksensä kulkemaan.

Koiran huonosta hengityksestä kielii myös istuma- tai jopa seisoma-asennossa nukkuminen. Se ei ole söpöä. Se on traagista.

Hämäävä hymyntapainen

Mitä jos koira näyttää hymyilevän koko ajan? Kun alati läähättävän lättänaaman suu yltää korvasta korvaan, sillä ei todellisuudessa ole yhtään kivaa. Se ei hymyile, se haukkoo henkeä. Ilma ei kulje nenästä. Sieraimet ovat liian ahtaat. Ajatelkaa: nenä on kuitenkin tarkoitettu hengittämiseen… Jos vielä pehmeä kitalaki on liian iso, hengittämisen eteen joutuu todella pinnistelemään. Siitä on hauskuus pois.

Happi ei riitä

Tukehtumisen tunne etenkin lyttykalloisille koirille on todellinen. Niiden joukossa on paljon yksilöitä, jotka joutuvat taistelemaan hapensaannin kanssa läpi elämänsä. Moni ihminen kuitenkin mieltäää röhinän, tuhinan ja jatkuvan kuorsaamisen hauskoiksi rotupiirteiksi. Oikeasti ne kielivät vakavista terveysongelmista. Minkään koirarodun ei kuulu röhistä alati! Tämä on iso eläinsuojelullinen arkipäivän epäkohta, joka koskettaa suurta määrää lemmikkikoiria.

Myöskään pikatorkut kesken leikin tai innostumista seuraava kakominen, röhkiminen tai oksentaminen ei ole normaalia.

Valveutuneisuutta tarvitaan lisää

Lyttynokat ovat trendikkäitä ja aivan ihastuttavia otuksia, mutta valitettavan monien terveysongelmien piinaamia.  Onneksi, tietoisuuden lisääntyessä, yhä enemmän löytyy valveutuneita harrastajia, jotka alkavat ymmärtää suosikkirotunsa surullista tilannetta. He myös tiedostavat, että äärijalostus on tuonut mukanaan kirjavan vyyhdin kivuliaita silmä-, korva-, iho-, hammas-, rakenne- ja synnytysongelmia, muutamia mainitakseni.

En usko, että kukaan haluaisi koiraystävälleen valmiiksi vaikeaa elämää. Siksi on supertärkeää puhua kuorsaamisesta ja hengitysvaikeuksista. Mitä enemmän ostajat tietävät ongelmista, sitä terveempää jalostustyötä osataan vaatia.

Ostajan ISO vastuu

Kun haaveilee lyttynokasta, kannattaa varmistaa, ettei tule hankkineeksi vaikeasti hengittävää ja jatkuvassa kärsimyksen tilassa elävää koirayksilöä.

Ostajalta vaaditaan valtavasti tarkkuutta. Sinun valintasi ohjaa sitä, miten sairaita tai terveitä koiralapsia markkinoille päätyy. Kaikki kasvattajat eivät ole vastuullisia, tehtailtuja pentuja on netti pullollaan, ja jalostusohjeiden hengittämiseen liittyvät parannukset ovat vain suosituksia ja pyrkimyksiä. Ei kukaan voi taata, että pentu on terve.

Trendirotuja löytää netistä halvalla ilman papereita. Älä ikinä osta paperitonta brakykefaalista koiraa! Niiden terveystilanne on todellista lottopeliä. Karta myös groteskit kahden lyttykuonon yhdistelmät; kun mopsi ja ranskanpulla lyöty yhteen, pahimmassa tilanteessa pennuilla on molemman sairaaksi jalostetun rodun kammottavat ongelmat.

160903-rspca
Maailmalla on kampanjoitu jo pitkään lyttykalloisten koirien terveyden puolesta. RSPCAn Bred for looks, born to suffer -kampanja 2011.

Onko pakko ostaa?

Mieti, voisitko ostamisen sijaan ottaa kodinvaihtajan tai adoptoida kodittoman; maailmassa on kymmeniä miljoonia omaa ihmistä vailla olevia koiria.

Jos kuitenkin päädyt ostamaan lyttykuonon, vaadi pentu, jolla on nenä! Älä osta koiraa, jonka vanhempien sivuprofiilissa nenä painuu kohti takaraivoa. Kirsun kohdalla ei saa olla kuoppa. Jokainen koira, hajumaailmassa elävä, tunteva olento, ansaitsee nenän. Ja normaalimuotoisen kallon.

*Lue myös: Brakykefaalinen oireyhtymä. ”Kaikki hyvin lyhytkuonoiset eläimet kärsivät ainakin jossain määrin hengitysvaikeuksista koko elämänsä ajan.”

Tässä esitetyt videot on poimittu maailmalta, mutta täysin vastaavia löytyy myös kotimaisilta foorumeilta, kotimaisista koirista.

Asiasanat: #TortureBreeding #DontIgnoreTheSnore

Mainokset