Äänekkäät ilmanottoaukot ja veterinary nose job

Puhutaanpa taas brakykefaalisesta oireyhtymästä* kärsivien koirien ongelmista, kun ollaan päästy siinä hyvään vauhtiin. Niiden kirjo on moninainen, joten läpikäytävää riittää. Jatketaan lyttykuonoisten koirien hengityksestä ja sen vaivattomuudesta, jonka pitäisi olla jokaisen elollisen olennon perusoikeus.

Nenä on hyvä väline hengittämiseen – se on jopa tarkoitettu sitä varten. Mutta entä jos se onkin designattu liian pieneksi, eikä henki kulje? Voiko koiran ilmanottoa parantaa? Miten kirurginveitsi voi auttaa tuhisevaa, röhisevää ja alati kuorsaavaa koiraa? (Nuo kurjat ominaisuudet heikentävät koiran elämänlaatua, eikä niitä tule pitää normaaleina rotupiirteinä. Jos olet hankkimassa koiranpentua, jonka myyjä sanoo, että ”näiden nyt vaan kuuluu olla tällaisia röhisijöitä”, juokse karkuun – ellet sitten halua koiraystävällesi valmiiksi vaikeaa elämää.)

Tiedättekö mitä tapahtuu, kun liian ahtaan henkitorven läpi läpi vedetään liian paljon ilmaa? Voiko henkitorven luhistumista korjata? Voiko apu tulla liian myöhään?

Lue eläinlääkäri Teppo Heinolan värikäs teksti mustasta aiheesta terävän case-esimerkin kautta >

160826-fr10

*) Brakykefalia ei ole eläimillä normaalisti esiintyvä tila, vaan seurausta ihmisen pyrkimyksestä vahvistaa haluttuja fyysisiä ominaisuuksia. Liian lyhyt kuono vaarantaa hengitys-ja lämmönsäätelyjärjestelmän normaalin toiminnan ja aiheuttaa siksi eläimille vakavia terveysongelmia. Tilaa kutsutaan brakykefaaliseksi oireyhtymäksi. Lähde: Kennelliitto

Mainokset